Svensker bliver ikke fængslet for tyveri

Søndag blev en svensk mand som den varetægtsfængslet for tiggeri efter en ny lovændring, men nu er han blevet løsladt af Østre Landsret.

En svensk statsborger, der søndag som den første efter en lovændring blev varetægtsfængslet for "utryghedsskabende" tiggeri i det offentlige rum, er blevet løsladt af Østre Landsret.

Landsretten finder ikke, at hans adfærd var utryghedsskabende. Det er i strid med EUs opholdsdirektiv at varetægtsfængsle ham.

Anklagemyndigheden på den københavnske vestegn ønsker at benytte den nye lov til at få svenskeren, der er af polsk afstamning, idømt 14 dages ubetinget fængsel.

quote  Landsretten mener ikke, at hans adfærd udgør en reel, umiddelbar og tilstrækkelig alvorlig trussel, der berører en grundlæggende samfundsinteresse, og derfor er det i strid med EU's opholdsdirektiv at varetægtsfængsle ham.

Lene Østerberg, Forsvarer

Manden, der er 49 år, blev anholdt lørdag formiddag foran en Meny-forretning i Bagsværd med et tomt papkrus. Her havde en blomsterhandler, der ligger ved siden af Meny, bedt ham om at forlade stedet.

Da han nægtede, blev politiet tilkaldt.

Politiet har flere gange over det sidste år været i kontakt med manden om tiggeri. Så sent som 20. juni blev han på Nordhavn Station advaret om, at tiggeri er ulovligt.

Dagen efter trådte skærpelsen af loven imod tiggeri i kraft.

Den betyder dels, at en person kan dømmes uden advarsler, dels at tiggeri ved bestemte offentlige steder såsom en gågade eller et supermarked betragtes som en skærpende omstændighed.

I et grundlovsforhør ved Retten i Glostrup blev manden varetægtsfængslet til 6. juli, hvor hans sag skal for retten.

Han forsvarer kærede afgørelsen til Østre Landsret, som torsdag har bestemt, at han skal løslades.

- Landsretten mener ikke, at hans adfærd udgør en reel, umiddelbar og tilstrækkelig alvorlig trussel, der berører en grundlæggende samfundsinteresse, og derfor er det i strid med EU's opholdsdirektiv at varetægtsfængsle ham, siger hans forsvarer, Lene Østerberg.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20210113-131730-5-1920x1280we

Kan tage flere dage: 100.000 borgere skal fortsat koge vandet

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere