Ny lov kan for alvor træde i kraft på Roskilde Festival

For første gang nogensinde blev en person i dag varetægtsfængslet for at have overtrådt den nye tiggerlov, men flere anholdelser kan snart være på vej.

Midt- og Vestsjællands Politi vil under dette års festival overveje at tage den nye lov i brug, som skærper straffen for tiggeri. Loven er blevet hastet igennem Folketinget, fordi problemet ifølje justitsminister Søren Pape Poulsen, Kons, er akut.

quote Det kan godt tænkes, at vi vil tage den i brug.

Carsten Andersen, Talsmanden, Midt- og Vestsjællands Politi

Tidligere i dag blev en 49-årig svensk statsborger med polske rødder varetægsfængslet i Glostrup, fordi han er sigtet for at have overtrådt den nye bestemmelse og ikke har nogen fast bopæl. Manden er formentlig den første i landet, der får lovændringen at mærke.

Men på Roskilde Festival er det heller ikke utænkeligt, at politiet vil benytte sig af den skærpede lov mod tiggeri. Det skriver Ritzau.

- Det kan godt tænkes, at vi vil tage den i brug, siger talsmanden for Midt- og Vestsjællands Politi, Carsten Andersen til Ritzau.

I Københavns Politi har man søndag ikke umiddelbart kendskab til eksempler på, at loven er blevet brugt i hovedstaden.

Skærpelsen trådte i kraft 21. juni. Den indebærer, at tiggeri i gågader, nær supermarkeder, ved stationer og i offentlige transportmidler straffes med ubetinget fængsel i 14 dage i førstegangstilfælde.

quote Vi vil ikke finde os i, at folk slår lejr på offentlige steder, bruger vores kirkepladser som toilet og tigger i togene.

Søren Pape Poulsen, Justitsminister, Kons.

Tidligere skulle en tigger først have fået en advarsel af politiet, før der kunne komme en frihedsstraf på tale - og den lød vel at mærke på betinget fængsel.

Loven er blevet hastet igennem Folketinget. Årsagen er beretninger om problemer med udenlandske hjemløse. Der er tale om et akut problem, lød det fra justitsminister Søren Pape Poulsen i forbindelse med vedtagelsen.

- Vi vil ikke finde os i, at folk slår lejr på offentlige steder, bruger vores kirkepladser som toilet og tigger i togene,

sagde han.

Regeringspartierne fik støtte af S og DF, mens De Radikale, Alternative, SF og Enhedslisten stemte imod.

Utryghedsskabende tiggeri og ulovligt ophold i parker og andre steder udgør et betydeligt problem, har Kommunernes Landsforening sagt.

Derimod har Rådet for Socialt Udsatte erklæret sig som modstander, fordi skærpelsen kan skabe en yderligere marginalisering af udenlandske hjemløse og særligt af romaer og rumænere.

Merudgiften på cirka otte millioner kroner kunne bruges bedre på sociale akuttilbud til udsatte migranter, har rådet udtalt.