Restriktioner tvinger restauranter til at skifte stil - påvirker ikke hygiejnen, mener Fødevarestyrelsen

Selvom Fødevarestyresen har skulle nedprioritere visse områder under coronakrisen, så forsikrer de, at der stadig bliver kontrolleret nøje med hygiejne.

Nedlukning og restriktioner har resulteret i, at mange af landets restauranter har været nødt til at omlægge måden at drive forretning på.

Take-away er for mange blevet den eneste måde at drive sin virksomhed videre på.

Men går det i sidste ende udover hygiejnen, når kunderne ikke sidder ude i restauranterne og kan kigge dem over skulderen?

quote Vi har ikke bemærket nogle tendenser om, at hygiejnen skulle være blevet forringet.

Martin Birch Hansen, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.

Ifølge Martin Birch Hansen, sektionsleder i Fødevarestyrelsen, kan der ikke ses nogen negativ tendens i hygiejnen, når de foretager fødevarekontrol.

- Virksomheder og spisesteder er jo i forvejen vante til at holde en god hygiejne, og det ser vi stadig under corona. Vi har ikke bemærket nogle tendenser, om at hygiejnen skulle være forringet under corona, siger Martin Birch Hansen til TV 2 Lorry.

Og selvom Fødevarestyrelsen har været nødt til nedjustere grundet de seneste restriktioner, så forsikrer Martin Birch Hansen stadig, at kontrol med hygiejne bliver udført efter bedste evne.

- Vi har nedprioriteret kontrollen på steder, som har en god historik. Men steder som tidligere har haft problemer med hygiejne, og steder hvor vi har modtaget kundeanmeldelser, dem kontrollerer vi stadig på stort set samme niveau som før corona, så det behøver man ikke bekymre sig om.

Kan sikkerheden overholdes?

Ligesom restaurationsbranchen har Fødevarestyrelsen også været nødt til at følge restriktioner og vejledninger, når de skal kontrollere fødevarer.

Det foregår nu blandt andet med mundbind, afstand og andre retmæssige værnemidler.

Kan I ikke risikere at smitte andre, eller selv blive smittede, når I er ude og kontrollere fødevare?

- Det er jo en opvejning. Risikoen for at sprede coronasmitte skal jo opvejes mod, at folk kan gå hen og blive rigtig syge af dårlig hygiejne med fødevarer, siger Martin Birch Hansen.

Ikke anderledes under corona

Selvom Danmark ser anderledes ud, kan man stadig godt risikere at støde på virksomheder, der ikke efterlever reglerne.

I oktober måned modtog Coop Hverdag en sur smiley og bøde for overtrædelse af fødevarelovgivningen.

Flere spisesteder på Bakken måtte i sommer tage imod en både for dårlig hygiejne.

Lige netop derfor er det også Martin Birch Hansens klare opfattelse, at fødevarekontrollen må bestå under corona.

- Selvom der er corona, kan der jo stadig være steder, som ikke får opretholdt en ordentlig hygiejne, derfor er det vigtigt, at vi stadig kommer ud og kontrollerer, siger Martin Birch Hansen.