Opfordring fra brandmænd: Sådan undgår du besøg af os nytårsaften

Nytårsaften er det travleste døgn for de kommunale beredskaber, men med simple forholdsregler kan du minimere risikoen for brand på din grund.

Fyrværkeri – under ordnede forhold – hører sig til nytårsaften, når det nye år skal skydes ind.

Men hvert år går det alligevel galt i mindre og større grad for helt almindelige danskere, der kan være uheldige at opleve en brand på nærmeste hold – enten på grund af vildfarne raketter eller bevidst hærværk.

Derfor kommer Danske Beredskaber nu med gode råd til, hvordan man kommer sikkert gennem årsskiftet og undgår besøg af brandvæsnet midt i nytårsfejringen.

Læs også Nu er det sket igen: Brandmænd beskudt med fyrværkeri og sten

Og det er egentlig ret simpelt, for det handler i bund og grund om, at man forbereder sig bedst ved at rydde op i carporten og fjerne eventuelle brændbare materialer op til nytårsaften.

- Nytårsdøgnet er uden sammenligning det travleste døgn på året for de kommunale beredskaber. Langt de fleste udrykninger er til mindre brande i skraldespande og postkasser, og ofte er det brande, som kunne have været undgået, hvis ejeren af skraldespanden eller postkassen havde taget nogle få, men vigtige forholdsregler, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

Mål for hærværk

Skraldespande og postkasser er oplagte mål for hærværk, oplyser Danske Beredskaber. Ofte er brandene forårsaget af heksehyl eller andet nytårskrudt, som får fat i skrald eller reklamer og aviser.

Opfordringen lyder derfor, at man inden nytårsaften bør sikre sig, at skraldespande og containere er lukkede og postkassen tømt.

Læs også Politi rykker ud med brandvæsenet efter fyrværkeriulykke

- Har man en garage, kan man med fordel flytte skraldespande og containere derind. Men har man ikke det, bør man som minimum sikre sig, at de ikke er overfyldte og kan lukkes helt. Derudover bør man flytte skraldespande og containere væk fra bygninger, så en mindre skraldespandsbrand ikke pludselig udvikler sig til brand i huset, hvis uheldet er ude, siger Bjarne Nigaard.

Derudover er det en rigtig god idé at fjerne alle brændbare materialer som juletræer, gamle aviser og papkasser, der ligger og flyder i carporten, rundt om huset eller på altanen.

Travleste aften på året

I løbet af nytårsaften og -nat modtager alarmcentralerne i landet rigtig mange opkald. Danske Beredskaber opfordrer til, at man kun ringer 1-1-2, hvis man har akut brug for hjælp. En ’normal’ nytårsaften byder på cirka 400 udrykninger på landsplan, men de seneste år har de kommunale beredskaber haft flere end 500 udrykninger mellem den 31. december og 1. januar.

- Hvis der er tale om situationer, der kræver hjælp med udrykning fra brand, ambulancer eller politi, skal man naturligvis ringe 1-1-2. Men opkald om ikke akutte situationer kan risikere at spærre for vigtige opkald, der kræver hjælp nu og her, siger Bjarne Nigaard.

Fem gode råd fra Danske Beredskaber

1) Luk skraldespande og containere samt døre til garager, haveskure m.m.

 

2) Placer skraldespande og containere i god afstand til bygninger.

 

3) Ryd op omkring huset og fjern brændbare materiale.

 

4) Overhold sikkerhedsafstanden, der står på fyrværkeriet.

 

5) Ring kun 1-1-2 ved akut behov.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik