Ny spritkampagne: "Stor stigning i rosé-kørsel i juli og august”

I juli og august stiger antallet af spritkørsler markant. Men det tal skal en ny kampagne gerne sætte en stopper for, for du skal tage den alvorlige snak med din fulde ven, lyder det.

Vi kender det alle sammen. Solen skinner sine sidste lune aftenstråler. På grillen bliver nyretapperne brune og smækre. Og bunden i roséglasset er tørlagt. 

Hvad gør man? Man skulle egentlig hjem i bil, men det er jo så hyggeligt og stemningen lægger op til endnu et glas vin.

Alt for mange bilister bliver fristet over evne og napper et glas til. Eller to. Eller tre. Og bagefter sætter de sig bag rattet og kører hjem. Og dermed kører de spirituskørsel. 

Alene i TV 2 Lorrys sendeområde blev 331 personer sigtet for spritkørsel i juli og august sidste år. Og derfor indleder politiet, Rådet for Sikker Trafik, Trygfonden og landets kommuner på mandag en ny kampagne imod spritkørsel. 

Og hvis du tænker: "Det gjorde de da også sidste år, og året før det," så har du helt ret.

- Vi har i mange somre kørt spritkampagner. Det er efterhånden en tradition. Men det er, fordi danskernes alkoholforbrug stiger i sommermånederne. Så det er desværre stadig nødvendigt, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, til TV 2 Lorry. 

quote Man skal huske, at det hele bunder i, at man gerne vil passe på hinanden.

Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik 

- Om sommeren har vi mange spontane arrangementer med lidt grill og rosé eller et par øl i haven med vennerne. Og når det hele er lidt spontant, er der meget større sandsynlighed for, at vi ikke har planlagt, hvordan man kommer hjem. Og så sætter nogle sig bag rattet. 

Tal med dine venner og tilbyd dem overnatning

I år er temaet for spritkampagnen, at man skal tale med sine venner og stoppe dem, hvis de vil sætte sig bag rattet med alkohol i blodet. 

- Man skal gøre noget. Man skal handle og stoppe folk, der vil køre bil, efter de har drukket. Det er ikke så rart, men det er nødvendigt, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen. 

Rådet for Sikker Trafik har samlet en række gode råd til, hvordan man kan tage den ubehagelige snak.

- Man skal huske, at det hele bunder i, at man gerne vil passe på hinanden, og den omsorg vil blive værdsat. I hvert fald dagen efter.

Færrest spritbilister i Lorryland

Når man kigger nærmere på de regionale tal for spritkørsler, er det politikredsene i Lorryland, der skraber bunden. På den gode måde. 

Så mange sigtede politiet for spritkørsel i juni og juli måned 2018 (per politikreds):

Men man skal ikke tage det som et udtryk for, at vi her i Lorrys sendeområde drikker mindre eller er bedre til at planlægge vores liv. 

- Nej, det er nok mere et udtryk for, at folk har flere alternative transportmuligheder eller måske har man ikke så langt hjem, som man har i Jylland, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen:

- Måske kan man gå eller cykle, og der er også flere taxaer på gaden.

Kampagnen begynder på mandag og løber måneden ud. 

Sådan stopper du en fuld ven, der vil sætte sig bag rattet

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Masseslagsmål

Fem personer anholdt efter masseslagsmål med knivstikkeri

IMG_1276

Bilist stak af fra uheld - nu er han fundet

kokain.jpg

Kæmpe kokainfælde i Hedehusene - firma vidste ingenting

Ishøj

playIshøj indtager atter kedelig førsteplads – men kommunen ved nu, hvordan familier smittes

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere