Mister sit job: Nægter at lade sig teste eller vaccinere

Coronaen og spørgsmålet om vaccine eller ej skaber store konflikter blandt dele af befolkningen. Det er blevet os mod dem - uanset om man tilhører vaccinetilhængerne eller vaccineskeptikerne. Og det skaber uden tvivl dybe panderynker hos dem, der overvåger radikalisering, lyder det fra en af dem, som har forsket mest i danskernes adfærd under corona.

En gartner i Københavns kommune vil hellere miste sit job, end at lade sig teste eller vaccinere.

Hundredvis af mennesker jagter kærligheden i sociale fællesskaber, hvor det er altafgørende, at man ikke er vaccineret.

Og i jagten på et corona-pas lader folk sig frivilligt smitte fremfor at lade sig vaccinere.

For nogle mennesker er modstanden mod coronavaccinen så indædt, at det har indflydelse på både arbejdsliv og kærlighedsliv.

Grund til bekymring

Selv om de nævnte eksempler både kan virke banale og uskyldige, er der al mulig grund til at være på vagt over for dele af udviklingen, lyder det fra Michael Bang Petersen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet og leder af HOPE-projektet, der måler danskernes reaktioner og adfærd som følge af corona.

- Når vi kigger på Danmark, og når vi kigger ud i Europa, så kan vi se, at der er elementer af radikalisering, som finder sted inden for de her grupper. Vi har allerede set voldelige demonstrationer her i Danmark, vi har set testcentre, som er forsøgt brændt ned, vi har set vaccinationscentre, som er forsøgt brændt ned. Så det er selvfølgelig noget, der kan bringe bekymring blandt dem, som overvåger radikalisering, siger Michael Bang Petersen.

Billede fra en demonstration tidligere på året, hvor folk protesterede mod regeringens corona-tiltag. Foto: TV 2
Billede fra en demonstration tidligere på året, hvor folk protesterede mod regeringens corona-tiltag. Foto: TV 2


Afviser vaccine: Vil hellere miste sit job

For få uger siden vedtog Folketinget, at arbejdsgivere har mulighed for at kræve coronapas.

Allerede nu har det fået konsekvenser for Tore Ask Nødholt, som arbejder som gartner ved Håndværkerforeningens Plejehjem i Københavns Kommune.

quote Jeg synes, det er fuldstændig horribelt, og det er ulogisk. Og det tangerer vanvid i mine øjne.

Tore Ask Nødholt, gartner i Københavns Kommune - om kravet om corona-pas

- Jeg synes, det er fuldstændig horribelt, og det er ulogisk. Og det tangerer vanvid i mine øjne, siger Tore Ask Nødholt, efter han har introduceret os for sin samling af omhyggeligt velplejede bonsai-træer, som pryder både terrasse og vindueskarm i den ryddelige Brønshøj-lejlighed.

 - Plejepersonalet for eksempel - de har jo kontakten til beboerne direkte - men jeg arbejder udendørs, jeg er ikke engang inde i vores hus. Jeg går udendørs, og alligevel gælder de samme restriktioner for sådan en som mig, som der gælder for sosu-assistenterne, plejere og sygeplejersker, som har en direkte kontakte med vores beboere, siger Tore Ask Nødholt.

På grund af kravet om corona-pas står Tore Ask Nødholt til at miste sit job som gartner i Københavns Kommune. Privatfoto.
På grund af kravet om corona-pas står Tore Ask Nødholt til at miste sit job som gartner i Københavns Kommune. Privatfoto.

Fra begyndelsen har Tore været meget skeptisk over for corona som en farlig sygdom. Af samme grund afviser han 100% at lade sig vaccinere.

Du står til at miste dit job på den bekostning. Hvilke overvejelser har du gjort dig i den forbindelse?

 - Det er jeg fuldstændig klar til, siger Tore.

Tore Ask Nødholt har ingen tillid overhovedet til myndighedernes gentagne anbefalinger om, at så mange som muligt - hurtigst muligt - tager imod vaccinen.

- Al det kemi, som der er nogle mennesker - for eksempel vores regering - som pådutter os, at vi skal have sprøjtet ind i kroppen. Det forbinder jeg ikke med sundhed. Tværtimod, siger han.

Og selv om Tore sagtens kunne beholde sit arbejde ved at lade sig teste et par gange om ugen og dermed få et gyldigt coronapas, nægter han ligeledes.

 - Da jeg ikke har nogle symptomer på at være syg, så ser jeg ingen grund til at lade mig teste i tide og utide, siger Tore, som i øjeblikket ikke aner, hvor den fremtidige indtægt skal komme fra.

quote Det er selvfølgelig noget, der kan bringe bekymring blandt dem, som overvåger radikalisering.

Michael Bang Petersen, Professor i statskundskab ved Aarhus Universitet

Fordomme på begge sider

Omkring 5% af den danske befolkning vurderes at være vaccineskeptikere i meget høj grad og dermed direkte modstandere af vaccinen. 

I den gruppe af mennesker er der nogle, som har så stærke holdninger, at modstanden mod coronaindsatsen reelt bliver en del af deres identitet – både som personer, men også i deres sociale identitet.

I øjeblikket er ca. 90% af den voksne befolkning i Danmark vaccinere. Målt ud fra objektive data er det altså halvdelen af de resterende 10%, som er direkte modstandere af vaccinen.

 - Det ser ud som om, at der til en vis grad er ved at opstå en skillelinje, hvor folk har fordomme omkring dem, som står på den anden side af den her skillelinje. Det vil sige, at vaccinerede har fordomme overfor de u-vaccinerede og de u-vaccinerede har fordomme overfor de vaccinerede, siger Michael Bang Petersen.

For nylig fortalte TV2 Lorry om folk, som i jagten på et gyldigt corona-pas, frivilligt lader sig smitte med sygdommen.

Det sker ved at opsøge en smittet og derefter dele gurgle dele vand, slikkepind, karamel eller lignende.

Uvaccinerede singler søger ligesindede

TV2 Lorry har også fortalt om uvaccinerede singler, som i jagten på en date eller jagten på en mere vedblivende kærlighed har det som altoverskyggende krav, at den potentielle partner skal være uvaccineret.

 - Jeg ønsker ikke for evigt at skulle bruge kondom, så derfor er det vigtigt for mig at vide, at min livmoder kan tage imod hans sæd, siger psykoterapeut Benedikte Nysom Johannesen, som er med i et socialt netværk for uvaccinerede og i gang med at arrangere nytårsaften for folk i målgruppen, siger Benedikte Nysom Johannesen.

Frygter du også, at du kan få overført vaccinen igennem sæd?

 - Altså jeg har faktisk en ret stor frygt for det, ja. Jeg tror desværre, at det er muligt, siger Benedikte Nysom Johannesen.

Benedikte Nysom Johannesen er på jagt efter en kæreste, men det er en forudsætning, at vedkommende er u-vaccineret. Foto: TV 2 Lorry
Benedikte Nysom Johannesen er på jagt efter en kæreste, men det er en forudsætning, at vedkommende er u-vaccineret. Foto: TV 2 Lorry

Dating for uvaccinerede er endnu et eksempel på, hvordan vi graver grøfter over for hinanden, mener Michael Bang Petersen, professor ved Aarhus Universitet.

- Man kan sige, at det er uskyldigt, og man er selvfølgelig velkommen til at date, hvem man vil. Men det er klart, at det er et eksempel på den her konfliktlinje i samfundet. Vi ved, at over tid - hvis man som forsker skal dokumentere, at noget er en fundamental skillelinje i samfundet, så er det lige præcis, at man bruger spørgsmål, som det her - hvad ville du sige til, hvis din søn eller datter giftede sig med en fra denne her gruppe. Det er den måde, man blandt andet har dokumenteret racisme på i USA - og også dokumenteret had. Så på den måde kan man sige - på den ene side er det uskyldigt, og på den side er det en indikator på, at der rent faktisk er en fundamental skillelinje her, siger Michael Bang Petersen.

Flere andre europæiske lande har eller er ved at indføre vaccinationskrav. Foreløbigt går Danmark ad frivillighedens vej. Spørgsmålet er, om det for Danmarks vedkommende er nok til at lægge låg på de voksende konflikter.

Er der grund til, at vi bør bekymre os om, at det i stigende grad kommer til at splitte befolkningen?

 - Det, der gør det særligt svært at finde ud af - hvad er det egentlig for en situation vi står i - det er, at vi jo stadig er midt i krisen. Derfor afhænger meget af, hvad sker der i de kommende måneder og måske også i de kommende år, siger Michael Bang Petersen.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik