Minister om sugerørs-debat: "Jeg troede, de unge gik forrest i klimakampen”

Sugerør er åbenbart noget, som vækker følelser. Både hos forbrugerne og hos landets miljøminister.

Det føles mærkeligt mod læberne, det smager også lidt underligt, og det er desperations-fremkaldende umuligt at få mast ned igennem folien på en juicebrik.

Pap-sugerøret.

Til gengæld kan man bruge det med god samvittighed.

quote Jeg synes, det er helt åndssvagt at lave sugerør af pap.

Christian Holst Vigilius

Men den gode samvittighed er ikke nok for blandt andre Christian Holst Vigilius og tre af hans venner. De er så trætte af papsugerørene, at de har startet et borgerforslag mod dem.

I skrivende stund har forslaget nået 11.000 underskrifter - målet er 50.000.

- Jeg synes, det er helt åndssvagt at lave sugerør af pap. Man sætter sig ind på McDonald's eller i biffen, og så kan man ikke få mere sodavand op efter fem minutter. Man skal suge og suge, og det, der kommer ud, smager af pap, sagde Christian Holst Vigilius til TV 2 Lorry i søndags.

Christian Holst Vigilius læser statskundskab på Københavns Universitet, og har de seneste to år været formand for Konservative Studerende.

Hans medstillere er alle i starten af 20'erne og politisk aktive. Fælles for alle fire er, at det ligger dem på sinde, at klimavenlige løsninger også giver mening.

Og det gør sugerør af pap ikke, mener de.

Minister: Jeg er da heller ikke fan af papsugerør

TV 2 Lorrys artikel om de upopulære sugerør og underskiftindsamlingen, har for alvor sat sindene i kog på begge sider af, det man vel næsten kan kalde en sugerørs-krig.

Og nu har også landets miljøminister meldt sig på banen.

På Twitter kommenterer hun således artiklen:

- Jeg troede ellers de unge gik forrest i Klimakampen 🙂 Hvis man ikke engang er parat til at opgive plast-sugerør, så ser det svært ud...

TV 2 Lorry har derfor taget kontakt til den socialdemokratiske miljøminister, Lea Wermelin, og bedt hende om at uddybe sin kommentar.

- Jeg er da heller ikke fan af papsugerør, men omvendt er det altså ikke det, der holder mig vågen om natten. Hvad der til gengæld gør, det er, at der er alt for meget plastik i havet - og plastiksugerør er noget af det, vi finder allermest på Europas strande. Det er derfor, vi har forbudt dem, skriver Wermelin (S) i en mail til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry har tidligere fortalt om fiskeren Max, der blandt andet har fanget torsk med plastikkrus og øldåser i maven.

Umiddelbart overrasker det ikke miljøministeren, at mange er trætte af de mere miljøvenlige sugerør. Og hun håber, at borgerforslaget kan føre noget godt med sig:

- Vi producerer ikke papsugerør i Miljøministeriet, og hvis der kommer et grønt alternativ, er det da bare godt. Det kan være, at borgerforslaget sætter gang i iværksætteriet. Men uanset hvad tror jeg, at vi alle har set hvaler og fugle med plastik i maven, og det skal der laves om på.

quote Et papsugerør kan jo heller ikke genbruges, så der er plads til bedre ideer.

Lea Wermelin, (S) Miljøminister

Vil belønne producenterne

Ministeren erkender dog, at der er plads til forbedringer og at det faktisk er noget man vil belønne producenterne for.

- Jeg er selv mor til to piger, og det er helt fair at være træt af papsugerøret, men vi skal af med plastikken i naturen. Det er både godt for naturen og for vores børn. Lige nu arbejder vi på et udvidet producentansvar for emballage, hvor virksomhederne bliver belønnet for at designe mere grønt og miljøvenligt. Og et papsugerør kan jo heller ikke genbruges, så der er plads til bedre ideer, afrunder Lea Wermelin.

Meget tyder altså på, at plastiksugerøret ikke får en genkomst i de danske mundhuler, men hvis miljøministeren lykkes med at belønne bedre løsninger, kan der være noget at se frem til. 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik