Kommune vinker farvel til engangsbestik og -tallerkener

Fra 1. januar 2020 må de kommunale arbejdspladser på Frederiksberg ikke længere benytte sig af engangsbestik, kopper og tallerkener.

Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Snart er det slut med at bruge plastikknive til at smøre en bolle med smør til børnehavebørnene på Frederiksberg.

Det er også snart slut med at tage en tår kaffe af en plastikkop på Frederiksberg Rådhus.

Efter nytår er det nemlig ikke længere tilladt at bruge hverken gafler, kopper eller tallerkener lavet af pap og plastik, hvis man arbejder på en af Frederiksberg Kommunes arbejdspladser. 

Farvellet til engangservicen er en forsøgsordning, der skal løbe over de næste to år og gælde på kommunens børneinstitutioner, skoler, plejecentre og på rådhuset.

Det har kommunalbestyrelsen på Frederiksberg netop besluttet.

- Vi redder ikke kloden ved at fjerne engangsservice på vores institutioner, men det gør en lille forskel. Vi skal jo handle i det små, og der er ikke noget, der er for småt, når det handler om grøn omstilling, fortæller Simon Aggesen, der er borgmester på Frederiksberg.

Læs også Smart skraldespand i Nyhavn skal bekæmpe plastik i vandet

Det nye intiativ er en god udvikling, mener miljøorganisationen Plastic Change, der kæmper for at mindske forbruget af plastik i Danmark og resten af verden.

- Jamen, det tænker jeg er meget positivt. Et mindre forbrug af plastik skal ikke kun afspejles hos forbrugerne i de danske hjem, men det skal også ske i institutionerne, siger Anne Aittomaki, stategisk direktør i Plastic Change.

Store arrangementer og madlevering til ældre er undtaget

Frederiksberg har som den første kommune i TV 2 Lorrys sendeområde valgt at droppe plastik på de kommunale arbejdspladser.

Men også andre steder i landet er afskaffelsen af engangsplastik i fuld gang. I Favrskov Kommune i Østjylland har de eksempeltvis allerede sagt farvel til engangsplastik på de kommunale institutioner.

Også i København har man taget forskellige intiativer til at sænke plastikforbruget. Blandt andet har Københavns Kommune fra 2020 forbudt brugen af plastikkrus til store arrangementer i byen. 

Læs også Slut med engangsplastik: Nye idéer bliver testet ved DHL Stafetten

På Frederiksberg vil det dog stadig være tilladt at drikke fadøl af plastikkrus og spise af engangstallerkener til store arrangementer, når de nye regler træder i kraft 1. januar.

- Indtil nu er det ikke en del af planen, at vi skal sige farvel til engangsservice til store arrangementer. Det er et praktisk argument. Men hvis der viser sig en mulighed for, hvordan det logisk kan hænge sammen, så vil vi gerne overveje det senere hen, siger Simon Aggesen. 

Også en del af ældreplejen er undtaget de nye regler. Ældre, der bor hjemme, og som får leveret mad fra plejehjem, vil fremover stadig få serveret deres sovs og kartofler pakket ind i engangsplastik. 

Men selvom der er undtagelser, hvor det stadig er tilladt at bruge engangsservice, så går udviklingen i kommunen i den rigtige retning. Det mener miljøorganisationen Platic Change.

Læs også TV 2 Lorry på forbrændingen med en pose affald: Det skulle vi have sorteret fra

- Jeg vil da håbe på, at man allerede ser på, hvad man har af arrangementer og ser, om man kan sætte nogle retningslinjer for det. Men det er en modningsprocess, og jeg tænker, man tager flere skridt i den rigtige retning. Jeg tænker, det næste kommer i næste omgang, lyder det fra Anne Aittomaki.

Engangsservice på finansloven

Engangsservice er også kommet på finansloven, der blev vedtaget mandag aften på Christiansborg. Partierne bag aftalen blev her enige om at tredoble afgifterne på engangsservice og bæreposer. 

Også i EU kæmper man for mindre engangsplastik, hvor plastikbestik, vatpinde og sugerør er blevet forbudt fra 2021.

Kommunalbestyrelsen på Frederiksberg evaluerer forsøget med engangsservicet i efteråret 2021.

Læs også Barbranchen bandlyser plastiksugerør

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik