Mand fik hjertestop i S-tog - nu søger hans sønner heltene, som reddede ham

To sønner til en mand, der faldt om i et S-tog den 11. december, leder efter de personer, der reddede deres fars liv.

En helt almindelig decembermorgen i S-toget mellem Karlslunde og Greve. En 67-årig mand er på vej på arbejde i København, da han pludselig får et ildebefindende og falder om. 

Der går heldigvis ikke mange minutter, før den helt store redningsaktion er i gang.

Flere hjælpsomme passagerer kommer manden til undsætning, og da hans hjerte går i stå, påbegynder de hjertemassage, og det redder mandens liv. 

Nu har mandens to sønner lavet et opslag på Facebook for at finde frem til nogle af de S-togspassagerer, der reddede deres fars liv.

- Vi er evigt taknemmelige. De har gjort, at vi har en far, farfar og mand, der fortsat kan leve. For os er det et kæmpe julemirakel, at han er her i dag, og derfor vil vi gerne i kontakt med de her folk.

- Først og fremmest vil vi gerne takke dem af hele vores hjerte og sige, at de kan være stolte af dem selv for det, de har gjort, siger en af de to sønner, Brian Drost, til TV 2 Lorry. 

Vil give heltene hånden 

Opslaget, de to brødre har skrevet på Facebook, er blevet delt flere tusind gange. På siden "Det sker i Greve" har næsten 2.000 personer i skrivende stund delt opslaget, og på DSB's Facebookside er det blevet til over 1.600 tusind delinger. 

Herunder kan du se opslaget, som sønnerne delte på Facebook:

De mange delinger har båret frugt.

Brødrende er blevet kontaktet af flere personer, der enten selv har deltaget i redningsaktionen, eller som har kendskab til nogen, der har hjulpet. De har derfor indtil videre noteret otte hjælpsomme personer. 

Nu vil brødrene gerne mødes med de mange helte og takke dem ansigt til ansigt.  

- Det er målet, at vi får mulighed for at møde de her mennesker og udtrykke vores taknemmelig. De har sørget for, at vi har en far i dag, og vi vil rigtig gerne have muligheden for at se dem i øjnene og takke dem, siger Brian Drost. 

Redningsmand: "Vildt at blive kaldt helt"

En af dem, der befandt sig i toget netop den morgen, er Christian Pedersen. Da han hørte, at en mand var faldet om, skyndte han sig hen for at hjælpe. 

- Jeg tænkte ikke så meget, jeg handlede bare. For mig er det bare noget, man gør. Man kæmper bare, indtil tingene lykkes, siger han. 

For den indsats bliver han nu kaldt "en helt" af de to brødre bag Facebook-opslaget. Men det er meget store ord, mener han.

- Jeg synes jo, hverdagens helte er et vildt begreb. Jeg ser det ikke som en heltestatus, men man bliver selvfølgelig lidt glad, fortæller han. 

Det vigtigste for Christian Pedersen er dog ikke at blive kaldt en helt. 

- Jeg er glad for, det har betydet noget for nogle mennesker. Det er det, der er vigtigst. Det vigtigste er, at der blev gjort noget, siger han.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen

Hjertestop i Danmark

  • Hvert år rammes 5.400 danskere af hjertestop udenfor hospitalet. Dagligt drejer det sig om omkring 15 danskere. 
     
  • 16 % af de personer, der rammes af hjertestop udenfor hjemme, overlever. Det svarer til lidt under 900 personer.
     
  • Jo længere tid en person har hjertestop, des mindre er sandsynligheden for at overleve. Genoplivning ved brug af hjertestarter indenfor de første 3-5 minutter øger chancen for overlevelse med 50-70 procent. 

Kilde: Hjerteforeningen

Flere skal tage førstehjælpskurser

Hjertestoppet i S-toget den 11. december er langt fra det eneste i år.

Hvert år får 5.400 danskere hjertestop udenfor hospitalet, og her er sandsynligheden for at overleve blot 11 procent.

Jo hurtigere personen genoplives, des større er sansynligheden for, at man overlever. 

Derfor håber Brian Drost også på, at opslaget på Facebook kan inspirere folk til at tage kurser, så de er i bedre stand til at hjælpe folk i nød. 

- Forhåbentlig kan det også vise andre, at det her med at kunne førstehjælp og bruge en hjertestarter redder liv. Jeg håber, der er flere, der vil tage intitiativ til at tage førstehjælpskurser, siger han. 

Ifølge den hjælpsomme Christian Pedersen er førstehjælpskursus også en af grundene til, at han kunne hjælpe den bevidstløse mand.

- Det førstehjælpskursus har gjort mig i stand til at handle, som jeg gjorde. Det er rart, at man har taget et førstehjælpskursus og har øvet sig. Det er jo også tryghedsskabende for alle andre, siger han.

Faren overlevede sit hjertestop og har det efter omstændighederne godt. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik