Djaffar gav millioner til de fattigste - nu vil han beskatte de allerrigeste

Djaffar Shalchi har doneret 200 millioner til velgørenhed. Nu vil han have andre millionærer til at gøre det samme.

Der er stille ved spisebordet i Brønshøj.

Mellem Djaffar Shalchi og hans kone ligger to stykker papir med to forskellige tal på.

- Hun skrev et tal, og jeg skrev et tal. Så lagde vi de to tal sammen og dividerede med to. Det gav 200 millioner. Det var sådan tallet kom frem, siger Djaffar Shalchi.

Der bliver smågrinet, mens 58-årige Djaffar Shalchi fortæller historien om, hvordan han i 2015 aftalte med sin kone - som han har været sammen med, siden han var 15 år - at donere 200 millioner kroner væk til velgørenhed.

- Men hun fik mig til at love til gengæld, at hver eneste krone gik til noget godt, siger han.

58-årige Djaffar Shalchi har været sammen med sin kone, siden han var 15 år gammel.
58-årige Djaffar Shalchi har været sammen med sin kone, siden han var 15 år gammel.
Foto: Privat

Hårdt arbejde skabte millionerne

Det ligger ikke i kortene, at Djaffar Shalchi skal blive dansk byggematador, da han i 1961 kommer til verden i den iranske hovedstad, Teheran.

Som ni-årig tager han afsted med sin mor og fire søskende på en envejsbillet med bus til Europa. Efter et år i Østrig ender de i Danmark.

Djaffar Shalchis mor får et job som rengøringskone, mens den unge Shalchi passer sin folkeskole. Det var her, at han fik at vide, at man i Danmark kan blive, hvad man har lyst til:

En ung Djaffar Shalchi ses her med sine fire søskende og mor, der arbejdede som rengøringskone.
En ung Djaffar Shalchi ses her med sine fire søskende og mor, der arbejdede som rengøringskone.
Foto: Privat

- Jeg læste til ingeniør og arbejdede de første ti år i bygge- og anlægsvirksomheden MT Højgård, indtil jeg i 1999 startede som selvstændig. Og jeg har så været dygtig og haft heldet med mig til at lave en masse ejendomme, siger Djaffar Shalchi.

quote Og hvis du spørger mig, så er vi ikke på rette vej. Det kan ikke passe, at vi har så få mennesker, der har den samme formue som 3,8 milliarder mennesker.

Djaffar Shalchi

Det gik godt som selvstændig. Og den hårdtarbejdende Djaffar Shalchi formåede hurtigt at få skabt en formue, der bare voksede og voksede:

- Det er klart, det var sjovt at lave den første million, så 10 millioner og så 100 millioner og så fortsatte det derudaf, men på et tidspunkt, der sagde jeg stop. For du skal passe på, at grådigheden ikke tager over, siger han.

Djaffar Shalchi siger også, at det hele tiden var planen med at blive rig, at han på et tidspunkt ville slå en streg i sandet og begynde at dele ud af sine penge:

- Så da jeg blev 50, der var det sådan okay, så er det nu. Nu løber du ikke efter mere kapital. Nu begynder du at give tilbage. I stort målestoksforhold. Det var på det tidspunkt, at vi startede vores fond, Human Act, siger han.

De føromtalte 200 millioner blev lagt i fonden Human Act, og sammen med sin kone begyndte Djaffar Shalchi at lave skoler og børnehjem i udviklingslande.

Folkeskole udviklet med støtte fra Human Act i Nepal.
Folkeskole udviklet med støtte fra Human Act i Nepal.
Foto: Djaffar Shalchi

- Jeg har jo nu mine dejlige huse, mine dejlige biler, mine dejlige børn og dejlige børnebørn. Og jeg har sørget for, at de er sikret. Men så er det vel fint nok, at man giver resten væk, er det ikke?, spørger den tidligere byggematador ledende.

Beskat de rigeste. Nu.

I dag er Djaffar Shalchi fondsbestyrer i fonden Human Act, mens han arbejder på sit såkaldte Move Humanity-program, der kort og godt går ud på at få de allerrigeste til at følge hans eget eksempel og donere dele af deres formuer til udviklingsprojekter.

- Kan vi ikke bare lave en en-procents beskatning på verdens superrige mennesker, og vi starter med ’the billions’. Så hvis du er dollar-milliardær, dem har vi 2.200 af i verden, så skal du beskattes med en procent. Og vi har 10 dollar-milliardærer i Danmark, siger Djaffar Shalchi.

Djaffar Shalchi har flere gange været taler ved SDSN Youth, der bliver afholdt i Vatikanet. Et topmøde for unge, der arbejder for løsninger på de største udfordringer verden står over for i dag.
Djaffar Shalchi har flere gange været taler ved SDSN Youth, der bliver afholdt i Vatikanet. Et topmøde for unge, der arbejder for løsninger på de største udfordringer verden står over for i dag.

Ifølge tal fra Verdensbanken er det i dag sådan fordelt, at verdens 26 rigeste mennesker ejer ligeså meget som halvdelen af verdens befolkning.

- Og hvis du spørger mig, så er vi ikke på rette vej. Det kan ikke passe, at vi har så få mennesker, der har den samme formue som 3,8 milliarder mennesker, siger Djaffar Shalchi.

I sit arbejde med både Move Humanity og Human Act-programmerne, har Djaffar Shalchi selv rejst rundt i både Asien og Afrika for at besigtige de projekter, som han har været med til at støtte.

I maj 2017 rejste bjergbestigere til toppen af Mount Everest med et flag, der viser teksten 'Move humanity'. 
I maj 2017 rejste bjergbestigere til toppen af Mount Everest med et flag, der viser teksten 'Move humanity'. 

- På en af mine første ture til Nepal kan jeg huske, at der kom en lille gut på fem-seks år hen. Jeg gav ham den håndfuld slik, jeg havde i lommen. Det første han gjorde var at løbe over til sine venner og åbne sin hånd og dele slikket ud. Og først da alle havde fået, begyndte de at spise. Det ser jeg sgu ikke ret mange andre steder, siger Djaffar Shalchi.

Fra Brønshøj til FN

I skrivende stund er Djaffar Shalchi i kontakt med medlemmer af den inderste kreds af FN, hvor han arbejder på en resolution, som måske kommer til afstemning dette efterår. En resolution, hvor de enkelte medlemslande, frivilligt melder sig til at beskatte deres rigeste indbyggere.

quote Der findes så meget formue derude, så en formuebeskatning vil sådan set løse mange af vores problemer.

Djaffar Shalchi

- Det går ud på at skaffe finansiering til alle de 17 verdensmål, siger Djaffar Shalchi.

Rundt regnet betyder det, at Djaffar Shalchi er i gang med at formulere sin løsning på, hvordan man skaffer rundt regnet 20 trilliarder kroner.

Djaffar Shalchi modtog i efteråret 2019 'Fællesskabsprisen' for sit arbejde for en global formuebeskatning. 
Djaffar Shalchi modtog i efteråret 2019 'Fællesskabsprisen' for sit arbejde for en global formuebeskatning. 

Her får du lige lov til at se tallet for dig: 20.000.000.000.000.000.000.000. (Én trilliard er et et-tal med 21 nuller bagefter).

Så mange penge har Shalchi regnet sig frem til, at der skal til for at forløse de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som alle 193 medlemslande, herunder Danmark, tilbage i 2015 skrev under på, at de gerne ville løse.

- Det er ’piece of cake’ I virkeligheden, hvis vi bare kan lave et lille ’mind shift’. Jeg kalder det en en-procents-ændring i vores måde at tænke på, siger Djaffar Shalchi.

Stærkt inspireret af den franske økonom Thomas Piketty, arbejder Djaffar Shalchi på at lave en formuebeskatning på de allerrigeste i verden.

quote Det største offer er de menneskelige omkostninger, at du ikke er ved dem, du elsker allerhøjest. 

Djaffar Shalchi

- Der findes så meget formue derude, så en formuebeskatning vil sådan set løse mange af vores problemer. Bare en-procents formuebeskatning vil skaffe os mere end tre trilliarder dollars, og det er nok til at finansiere det finansieringshul, der er til alle vores 17 verdensmål, siger Djaffar Shalchi.

”Det gør mig lykkelig at dele ud”

Den største omkostninger ved at dele 200 millioner ud og dedikere sin tid til aktivisme, er, siger Djaffar Shalchi, at han kommer til at bruge mindre tid på sine børn og sine to børnebørn.

- Det største offer er de menneskelige omkostninger, at du ikke er ved dem, du elsker allerhøjest. For det med at dele ud, giver en masse lykke tilbage, siger Djaffar Shalchi.

Djaffar Shalchi med sine børnebørn
Djaffar Shalchi med sine børnebørn

Ny programserie om aktivister:

Djaffar Shalchi er en af i alt fem aktivister, som du i denne uge kan møde i vores TV-udsendelse klokken 19:30.

 

Til serien har vi også fulgt miljøaktivisten Fabian Vennekilde, Plastikaktivisten Henrik Beha Pedersen, Brobyggeraktivisten Özlem Cekic og den sociale aktivist og stifter af bl.a. 'Menneskebiblioteket' Ronni Abergel.

 

Se serien her på tv2lorry.dk


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik