"Krig starter med to, der ikke taler sammen - både i Syrien og i Brønshøj"

- Brobyggermetoden går ud på, at vi mødes med dem, vi har de allerstærkeste holdninger til. For det mest interessante er, at dem kender vi ikke engang. Vi har aldrig drukket kaffe med dem. Vi har aldrig grint med dem.

- Jeg tror, at langt de fleste vil genkende synet fra deres fødselsdag, hvor mange af dem, der er tilstede, ligner én selv. De stemmer nogenlunde det samme, spiser nogenlunde det samme og tror på nogenlunde det samme. Og det er et problem. Det er et problem, når vi ikke bliver udfordret på vores menneskesyn, siger Özlem Cekic.

De sidste ni år har Özlem Cekic kæmpet en indædt kamp for, at vi bliver bedre til at tale sammen på tværs af forskelle.

quote Vi har aldrig drukket kaffe med dem. Vi har aldrig grint med dem. Vi har aldrig mødtes med dem.

Özlem Cekic

Men nu har hun skiftet ’dialogkaffen’ ud med ’dialog-sodavand’ og startet en forening, Foreningen Brobyggerne, sammen med en lang række kendte meningsdannere - heriblandt overrabbiner Bent Melchior, journalist Flemming Rose og Andreas Kamm fra Dansk Flygtningehjælp.

Overrabbiner Bent Melchior og Özlem Cekic besøgte Imam Ali-moskeen i 2017.
Overrabbiner Bent Melchior og Özlem Cekic besøgte Imam Ali-moskeen i 2017.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Med ’Brobyggerbevægelsen’, som hun kalder den, vil Özlem Cekic gerne have os alle sammen – også dem, der ikke drikker kaffe - til at mødes på tværs af uenigheder og bygge bro:

- Brobyggermetoden går ud på, at vi mødes med dem, vi har de allerstærkeste holdninger til. For det mest interessante er, at dem kender vi ikke engang. Vi har aldrig drukket kaffe med dem. Vi har aldrig grint med dem. Vi har aldrig mødtes med dem, lyder det fra den tidligere folketingspolitiker.

quote Så er det ligegyldigt om det er nede i Syrien eller om det er hen over hækken i Brønshøj, så starter det med, at vi ikke taler sammen.

Özlem Cekic

Hun siger, at det er særligt vigtigt, at den nye generation, altså børnene, bliver præsenteret for fremmede kulturer, da det er dem, der skaber fremtidens demokratiske samfund:

- For dem er fred en selvfølge, men vi må aldrig læne os så meget tilbage, at vi ikke gør noget for, at vi kan mødes på tværs. Enhver krig og enhver konflikt starter med, at to mennesker holder op med at tale sammen. Og så er det ligegyldigt, om det er nede i Syrien, eller om det er hen over hækken i Brønshøj. Det starter altid med, at vi ikke taler sammen, siger Özlem Cekic.

Se første afsnit i serien om Aktivisterne her.

- Det er ikke her, jeg er født, men det er her, jeg skal begraves. Mine børn betragter sig selv som danskere, og det gør jeg også, siger aktivisten, Özlen Cekic.

Muslimsk friskole møder Carolineskolen

’Brobyggerugen’ er et af de projekter, som Özlem Cekic fremhæver, når man spørger ind til arbejdet med Foreningen Brobyggerne.

Et skoleprojekt, hvor 600 elever fra fire forskellige folkeskoler mødes og på skift oplever de andre skolebørns hverdag. For eksempel var den jødiske friskole, Carolineskolen, vært for elever fra den muslimske Al-Hikma Skole.

Inden det første møde oplevede Özlem Cekic nemlig nervøsitet hos begge grupper af børn:

- Det er ikke så naturligt for dem at mødes. Det er i hvert fald første gang, at den jødiske friskole havde besøg af en muslimsk friskole, siger hun.

quote Det er i hvert fald første gang, at den jødiske friskole havde besøg af en muslimsk friskole.

Özlem Cekic

Ved det allerførste møde beskriver Özlem Cekic, hvordan børnene stod overfor hinanden midt på skolegården i hver deres halvcirkel og kiggede hinanden an indtil noget pludselig punkterede spændingen:

- Så var der pludselig en af de jødiske børn, der sagde til en af de muslimske børn: ’Youssuf!, hvad laver du her?’. Og så viste det sig, at de har spillet fodbold sammen, så de krammede hinanden. Og det ændrede ved hele stemningen.

Fra dialogkaffe til ’Brobyggermetoden’

Özlem Cekic er oprindeligt kurder født i Ankara, men kom som 10-årig sammen med sine forældre til Danmark, hvor hun boede og gik i skole på Vesterbro i København. Her arbejdede hun i den lokale Føtex og blev student fra Rysensteen Gymnasium.

Billede fra Özlems barndomsby i Tyrkiet.  
Billede fra Özlems barndomsby i Tyrkiet.  

- Det er ikke her, jeg er født, men det er her, jeg skal begraves. Mine børn betragter sig selv som danskere, og det gør jeg også.

I store dele af Özlem Cekic opvækst og skolegang har hun selv været en af dem, der har haft en masse fordomme om andre. Og det er det hun nu går til kamp imod:

- Jeg kender det fra mig selv. Da jeg var barn, hadede jeg jøderne, da jeg var ung, var det tyrkerne, fordi jeg har kurdiske rødder, og senere var det danskerne, fordi jeg blev spyttet på på gaden. Men alle mine venskaber med tyrkere, jøder og danskere har vaccineret mig mod min egen racisme og mod min egen generalisering og fordomme. Så det virker, siger Özlem Cekic.

’Brobyggerbevægelsen’ handler om at mødes med dem, man er allermest uenig med for at nedbryde og sætte fordomme i spil. Idéen til projektet startede dengang Özlem Cekic stadig var medlem af folketinget og valgt ind for SF:

- På det tidspunkt var jeg faktisk enormt stolt af, at jeg som folketingsmedlem aldrig havde givet hånd til en fra DF. For jeg skulle i hvert fald ikke røre sådan nogle mennesker. Og det fortalte jeg stolt om til mine venner, når jeg mødtes med dem en fredag aften. Og her kunne vi så sidde og bekræfte hinanden i, hvor gode vi var, og hvor dumme de andre var, siger Özlem Cekic.

I 2015 blev Özlem ikke genvalgt til Folketinget.
I 2015 blev Özlem ikke genvalgt til Folketinget.
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Her fik en samtale med den anerkendte danske fotograf, Jacob Holdt, der blandt andet er kendt for sine ’Amerikanske Billeder’, vendt op og ned på alting:

- Jacob Holdt siger til mig, da jeg er folketingsmedlem og får alle de her hademails og bliver chikaneret af nynazister; ’Gå nu ud og mød dem’.

quote Senere hen går det så op for mig, at jeg selv har dæmoniseret ligeså meget, som jeg er blevet dæmoniseret.

Özlem Cekic

Med stor skepsis valgte Özlem Cekic at følge anbefalingen, og tog kontakt og mødes med nogle af dem, der havde skrevet de vredeste og mest underlødige mails til hende.

- Senere går det så op for mig, at jeg selv har dæmoniseret ligeså meget, som jeg er blevet dæmoniseret, siger Özlem Cekic

I 2019 blev ordet ’Dialogkaffe’ optaget i den danske ordbog. Özlem Cekics kamp for at få folk til at blive bedre til at tale sammen, har med Foreningen Brobyggerne fået en ny dimension. For som hun siger:

- Demokrati er en uafsluttet samtale, siger Özlem Cekic.

Özlem Cekic og Linse Kessler holder kaffedialog. Linse Kessler har aldrig lagt skjul på at hun stemmer Dansk Folkeparti.
Özlem Cekic og Linse Kessler holder kaffedialog. Linse Kessler har aldrig lagt skjul på at hun stemmer Dansk Folkeparti.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Ny serie om "Aktivisterne"

I denne uge på tv2lorry.dk og i vores nyhedsudsendelse klokken 19:30 sætter vi fokus på de mennesker, der brænder så meget for en sag, at de vier hele deres liv til den.

 

Ud over Özlem Cekic, kan du også møde plastikaktivisten Henrik Beha Pedersen, den økonomiske aktivist Djaffar Shalchi, miljøaktivisten Fabian Vennekilde og den sociale aktivist Ronni Abergel.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik