Siden statsminister Mette Frederiksen for over en måned siden så godt som lukkede Danmark ned som følge af coronakrisen, har erhverslivet og byggebranchen overalt i landet blødt svimlende pengebeløb på grund af udskudte aktiviteter og øgede restriktioner.
I et forsøg på at holde hjulene i gang hos den hårdt ramte branche, har regeringen derfor valgt at fjerne anlægsloftet i kommunerne, der bestemmer hvor mange penge, som borgmestre og byråd må bruge på renoveringer af kommunale bygninger og veje og nybyggeri som eksempelvis daginstitutioner, svømmehaller og skoler.
Aftalen kom på plads sammen med Danske Regioner og Kommunernes Landsforening (KL), og den 26. marts blev aftalen præsenteret af finansminister Nicolai Wammen (S).
- Selvom store dele af Danmark er lukket ned, er det vigtigt, at Danmark ikke går i stå. Det er der stor opbakning til i Folketinget, lød det fra Nicolai Wammen.
Det har fået mange kommuner til at fremskynde byggeplanerne, og TV 2 Lorry har spurgt alle vores 34 kommuner, om de vil gøre brug af det fjernede anlægsloft og sætte gang i byggerier eller renoveringer, som egentlig var planlagt år frem i tiden.
Mens en del kommuner fortsat overvejer, om de vil gøre brug af aftalen, har en række kommuner allerede besluttet at fremskynde anlægs- og renoveringsplaner.
Vi har spurgt alle kommuner i TV 2 Lorrys område om følgende spørgsmål:
- Har jeres kommune fremrykket investeringer på grund af det droppede anlægsloft – og i så fald for hvor stort et beløb?
- Hvor stor en del af beløbet betaler I selv, og hvor stor en del benytter I statens lånemuligheder til?
- Kan I nævne nogle af de konkrete projekter, I vil fremrykke?
(OBS! Artiklen opdateres løbende, som TV 2 Lorry får svar fra kommunerne. Overblikket er derfor ikke fuldkomment for TV 2 Lorrys 34 kommuner endnu).
Få et overblik herunder:
Allerød:
Brøndby:
Egedal:
Fredensborg:
Frederiksberg:
Furesø:
Gladsaxe:
Greve:
Halsnæs:
Herlev:
Hillerød:
København:
Køge:
Lejre:
Lyngby-Taarbæk:
Rudersdal:
Stevns: