Ænder fanges i byernes baggårde

Andemødre er blevet de nye baggårdskatte. De lægger æg i baggårdene og kan ikke komme ud med deres ællinger

Der er dyr, der ikke er specielt bange for menesker. Og så flytter de tæt på os - helt ind i storbyernes baggårde, hvor det tætte naboskab kan give dem uventede problemer. Det gælder for eksempel ænder.

Dyrenes Beskyttelse oplysr, at antallet af ænder, der lægger æg og udruger ællinger i baggårdene er voksende. Og når de små dunede ællinger begynder at vralte omkring, så står andemor med et problem. Hun kan ikke få afkommet med sig ud, fordi de ikke kan flyve.

Dyrenes vagtcentral modtager fra maj til juli omkring 100 henvendelser fra bekymrede borgere med hjertet på rette sted, som melder om ænder i baggårdene. 

-And og mand er flyttet sammen i byerne, og det går på sin vis ganske udmærket det meste af tiden. Men det er ikke altid, byrummet er indrettet helt hensigtsmæssigt for andeliv. Et af de kritiske tidspunkter er nu, hvor ællingerne skal forlade reden, foræller zoolog og chefkonsulent for faunadyr i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen.

I gårdene er ænderne som regel i sikkerhed for andre dyr, men der er ikke meget, de kan spise. Derfor kan man ifølge Dyrenes beskyttelse gøre flere ting for at hjæpe dem.

-Oplever man, at man har fået en nyklækket andefamilie i sin gård, som ikke kan komme ud, så er der to ting, man kan gøre: Man kan enten hjælpe dem ud, eller man kan fodre dem, til de er store nok til selv at flyve. Først hvis dyrene er meget udsatte, og det ikke er muligt at flytte dem selv, kan man ringe til Dyrenes vagtcentral på 1812 og få hjælp, siger Michael Carlsen.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Alfaen af Mogens Trolle, Danmark

Dansk naturfotograf vandt kæmpepris i efteråret - nu kan han vinde endnu en

ræv

Naturfænomen på Amager Fælled lyder, som om der er blevet begået et mord

Rottehunden amigo

playRottehunden Amigo slog 48 rotter ihjel på halvanden time

Eremitageslottet biler

Naturstyrelsen har fået nok af bilister - lukker af ved populært slot og flere skovområder

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere