20 personer anholdt i stor aktion for forberedelser af terrorangreb

Ved en aktion onsdag er omkring 20 personer blevet anholdt for at fremskaffe sprængstoffer og skydevåben. Flere af dem sigtes for terrorparagraffen.

20 personer er blevet anholdt i en stor, koordineret aktion ledet af Københavns Politi på baggrund af mistanke om forberedelsen af et terrorangreb.

Det udtaler Københavns Politi på et pressemøde.

- Vi har ransaget mere end 20 adresser, og vi har 20 anholdte. Nogle af disse bliver sigtet for straffelovens paragraf 114, også kendt som terrorparagraffen, siger chefpolitiinspektør i Københavns Politi, Jørgen Bergen Skov på et pressemøde.

Personerne er anholdt for skaffe remedier til at fremstille sprængstoffer og forsøg på at skaffe skydevåben.

Politiet understreger, at de har anholdt alle de personer, de havde i søgelyset, og at de "har styr på situationen."

Flere steder i TV 2 Lorrys område - blandt andet ved Sjælør Boulevard i Valby, Højbjergvej i Herlev og Gersagerparken i Greve - har politiet været massivt til stede onsdag. Det er dog uvist, hvorvidt og hvordan aktionerne på de pågældende adresser relaterer sig til den koordinerede terrorindsats.

Artiklen fortsætter efter videoen og billedet.

Herlev var et af de steder, hvor politiet i dag gennemførte anti-terroraktioner. TV 2 Lorrys reporter Rebekka Juul Bruun var til stede og kunne reportere med seneste nyt.

 

Politi samt Ammunitionsrydningstjenesten, EOD, til stede i Greve onsdag. Det er endnu ikke bekræftet, hvorvidt aktionen relaterer sig til den landsdækkende indsats mod forberedelserne mod et terrorangreb.
Politi samt Ammunitionsrydningstjenesten, EOD, til stede i Greve onsdag. Det er endnu ikke bekræftet, hvorvidt aktionen relaterer sig til den landsdækkende indsats mod forberedelserne mod et terrorangreb.
Foto: Presse-fotos.dk

PET: Vi skal ikke lade os kue

På pressemødet fortæller chefpolitiinspektør og operativ chef i PET, Politiets Efterretningstjeneste, Flemming Drejer, at man fik efterretninger om, at flere personer forberedte et terrorangreb med et militant islamistisk motiv.

Siden gennemførte PET en intensiv indsats, som senere førte til onsdagens aktion.

- Vi ser med stor alvor på denne sag, der desværre bekræfter, at der er personer i Danmark med intentionen og kapaciteten til at begå terror. 

Det mangler vi stadig svar på

  • Det er stadig uklart, præcist hvor de mere end 20 ransagninger har fundet sted.
  • Vi kender endnu ikke de anholdtes identitet eller nationalitet.
  • Vi ved, at nogle af de anholdte er sigtet efter terrorparagraffen. Torsdag morgen bliver vi klogere på alle sigtelserne, når de anholdte fremstilles i grundlovsforhør.
  • Målet for det eller de formodede terrorangreb kendes heller ikke.

 

 

Kilde: TV 2 Nyhederne

- Vi skal ikke lade os kue af terror. Vi skal leve vores liv normalt, vi skal være ekstra opmærksomme, når vi har med sager som denne at gøre, men vi skal ikke lade os kue af terror, udtalte Flemming Drejer på pressemødet, hvor journalister ikke fik mulighed for at stille spørgsmål.

Foruden Københavns Politi deltog to andre politikredse i TV 2 Lorrys område - Københavns Vestegns Politi samt Midt- og Vestsjællands Politi.

Derudover var Nordjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi,  Østjylland Politi og Fyns Politi også med i aktionen, der var tilblevet på baggrund af længere tids efterforskning fra PET, Politiets Efterretningstjeneste.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Chefpolitiinspektør i Københavns Politi Jørgen Bergen Skov og chefpolitiinspektør og operativ chef i PET Flemming Drejer.
Chefpolitiinspektør i Københavns Politi Jørgen Bergen Skov og chefpolitiinspektør og operativ chef i PET Flemming Drejer.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Vil give genlyd, vurderer kriminalreporter

TV 2s kriminalreporter Astrid Søndberg vurderer, at det er en alvorlig sag, når det er den øverste ledelse i PET og Københavns Politi, som står bag indkaldelsen.

- Det viser, at der er personer i Danmark, som både har intentioner og kapacitet til at kunne udføre et terrorangreb. Det her kommer til at give genlyd, siger Astrid Søndberg til TV 2.

Hun sammenligner sagsforløbet med det planlagte - og afværgede - angreb på JP/Politikens Hus i 2010.

Artiklen opdateres...

Terrorparagraffen

  • Terrorparagraffen, straffelovens paragraf 114, fastslår, at handlinger såsom drab, drabsforsøg, vold, alvorlig brandstiftelse og frihedsberøvelse skal regnes som terrorisme, blandt andet hvis det er hensigten at skræmme en befolkning i alvorlig grad.
  • Man kan også straffes, hvis man "uretmæssigt tvinger danske eller udenlandske offentlige myndigheder eller en international organisation til at foretage eller undlade at foretage en handling eller at destabilisere eller ødelægge et lands eller en international organisations grundlæggende, politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer."
  • Det er endnu ikke oplyst, hvordan tiltalen mod de anholdte personer lyder.
  • Strafferammen er helt op til livstid, hvis en tiltalt findes skyldig.
  • Derudover kan man via paragraf 114 b også anklages for terror, hvis man direkte eller indirekte yder økonomisk støtte til en person, en gruppe eller en sammenslutning, der begår eller har til hensigt at begå handlinger, der er omfattet af terrorparagraffen.
  • Det kan straffes med fængsel i ti år.

Kilde: Straffeloven, formidlet via Ritzau


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik