Enige politikere: Hjerneskadet kvindes bjælkehytte skal væk

Alle politikerne i Lejre Kommunes udvalg for Trafik-, Miljø & Byggeri er enige: Bjælkehytten, hvor den 23-årige Luna Pyskow igennem fem år har drevet sin skønhedssalon, skal væk.

Politikerne i Lejre Kommunes udvalg for Trafik-, Miljø & Byggeri har ikke skelet til nogle sociale hensyn, da de traf beslutningen om, at den hjerneskadede 23-årige Luna Pyskows bjælkehytte skal væk.

Når man nu ser på pigens sociale baggrund, hvorfor kan man så ikke give dispensation i sådan en sag? 

- Vi har forholdt os til, hvad der er rent lokalplansmæssigt. Der er blevet ansøgt om syv forhold, som er i strid med lokalplanen. Og der er rigtig mange forhold og det har vi ikke villet give dispensation for, siger formanden for udvalget, Bjørn Lykke Sørensen (V), som understreger, at det var et enigt udvalg, som stod bag beslutningen.

quote Her har vi altså med en lokalplan at gøre.

Bjørn Lykke Sørensen, Formand, Lejre Kommunes udvalg for Trafik-, Miljø & Byggeri, Venstre

Hvorfor ikke? 

- Fordi, det er rigtig mange forhold, siger Bjørn Lykke Sørensen.

- Men der er jo tale om en ung pige, som efter at være blevet hjerneskadet, har banket sin egen virksomhed op, og som potentielt risikerer at skulle på førtidspension, fordi man har valgt ikke at give dispensation. Hvad tænker du om det? 

- Jeg tænker i forhold til det udvalg, jeg er formand for - Trafik-, Miljø- og Byggeri, at her har vi altså med en lokalplan at gøre. 

Men en kommune har jo altid mulighed for at gå ind og dispensere fra lokalplanen? 

- Vi har vægtet det rent lokalplanmæssige, slutter Bjørn Lykke Sørensen.

Andre så gerne en anden løsning

Der er dog andre politiske røster i Lejre, som gerne så, man havde fundet en anden løsning.

Lejres Venstreborgmester Tina Mandrup ønsker ikke at udtale sig til TV 2 Lorry, da sagen som nævnt er afgjort i kommunens byggeudvalg.

Men kommunen har helt bevidst undladt at afsøge andre muligheder for at komme Luna Pyskow i møde. Man kunne i stedet have valgt at køre sagen som en social sag, lyder det fra formanden for Nye Borgerlige i Lejre, Thomas Bording.

quote Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man lader en formsag, der omhandler en hytte, ødelægge Lunas liv og fremtid.

Thomas Bording, Formand for Nye Borgerlige, Lejre

- Man kender Lunas baggrund - hendes sociale situation og baggrund og så videre. Og alligevel vælger man med skyklapper på at køre sagen i et teknisk udvalg. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man lader en formsag, der omhandler en hytte, ødelægge Lunas liv og fremtid. Og det betyder jo også for Lejres borgere, at vi kommer allesammen til at betale for den førtidspension, som Luna nu skal have frem til hun skal have folkepension som 72-årig, siger Thomas Bording.

Formanden for Socialudvalget i Lejre, Birgitte Schytte (K)., afviser, at der er nogen som helst form for juridisk hjemmel til at køre Luna Pyskows sag som en social sag.

- Jeg står magtesløs og kan ikke rigtig gå ind i sagen eller komme med en løsning til at sige, hvad vi kan gøre for at hjælpe videre. Det, der er vigtigt, det er, at der ikke er nogle mennesker, der må tryne andre til at slukke en fremtid eller et håb om en mulighed. Jeg vil gå rigtig langt for at finde en løsning, som kan gøre, at det her bare ikke slukker håbet. 

Alternativt er Lejre Kommune med til at sende en ung pige på førtidspension? 

- Lejre Kommune er jo nødt til at sige, at der skal være nogle regler, som gælder for alle, siger Birgitte Schytte.