Henrik er næsten blind: Ny metode hjælper i stemmeboksen

Nu er der hjælp på vej til svagtseende i København og Lejre Kommune. En stemmeboks med et forstørrelsesapparat skal hjælpe med at få sat krydset det rigtige sted.

Det er nu muligt at søge om at stemme i eget hjem eller skifte til et mere handicapvenligt valgsted i forbindelse med kommunal- og regionsvalget den 21. november. Som forsøg er der en særlig stemmeboks til svagsynede.

Forsøg

København er en af fem kommuner, der ved valget den 21. november 2017 deltager i et forsøg med en særlig stemmeboks, hvor især svagsynede får meget nemmere ved at stemme.

Den 81-årige revyforfatter, sangskriver og tidligere reklamemand Henrik H. Lund ser meget dårligt. På grund af øjensygdommen AMD har han kun 10 procent af synet tilbage på det ene øje, mens han er helt blind på det andet.

Det svigtende syn holder dog ikke Henrik H. Lund tilbage. Han vil stadigvæk bruge sin stemme aktivt til det kommende kommunevalg.

- Ja, for pokker da. Ellers bliver man bare kørt ud på et sidespor. Ligesom et tog i en remise. Jeg har altid stemt til valgene, siger Henrik H. Lund, som bor i Vanløse, til TV 2 Lorry. 

Særlig stemmeboks

Henrik H. Lund brevstemmer i Borgerservice i Nyropsgade. Her har de opstillet en særlig stemmeboks til svagtsynede. Stemmeboksen er indrettet med hæve/sænkebord, en særlig LED-lampe og et forstørrelsesapparat med skærm - en såkaldt CCTV.

quote Det er et fantastisk fremskridt, at man nu trods synshandicap klart og tydeligt kan se de lange lister over kandidater.

Carl Christian Ebbesen, kultur- og fritidsborgmester, DF

- Jeg har selv været forbi Borgerservice og fået demonstreret den særlige stemmeboks. Og det er et fantastisk fremskridt, at man nu trods synshandicap klart og tydeligt kan se de lange lister over kandidater, siger kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen, Dansk Folkeparti, der også er formand for valgbestyrelsen i Københavns Kommune.

Forsøget er blandt andet et resultat af, at Københavns Kommunes Borgerrådgiver i samarbejde med flere af kommunens forvaltninger og IBOS (Instituttet for Blinde og Svagsynede) ved de seneste valg har sat fokus på mulighederne for at gøre det nemmere at stemme for borgere med et handicap. 

Der kan ansøges om lov til at stemme i boksen

På selve valgdagen er den særlige stemmeboks placeret på valgstedet på Københavns Rådhus.

På de øvrige 49 valgsteder i Københavns Kommune er der en stemmeboks for svagsynede med en lup, der kan forstørre fire gange, LED-lys og en sort filtpen. 

Alle oplysninger om muligheden for at stemme i eget hjem eller skifte til et mere handicapvenligt valgsted findes på Københavns Kommunes hjemmeside www.kk.dk/valg.

Her er der også en liste over de fysisk nemmest tilgængelige valgsteder.

Fakta om særlig stemmeboks:

  • Et hæve-/sænkebord med mat bordplade, der kan skråtstilles.
  • En LED-lampe, hvis lysstyrke og farve kan reguleres.
  • Forstørrelsesapparat med skærm (CCTV - Closed Circuit Television)
  • CCTV’et kan ikke affotografere stemmesedlen eller lagre data.
  • En sort filtpen
De fem kommuner, der deltager i forsøget, er København, Lejre, Lemvig, Odense og Aarhus Kommuner.

 

 


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Samfund

beboer

Mjølnerparken fortsætter kampen: John mister sin bolig og skal genhuses

HC Andersens boulevard

Den københavnske luftforurening når nye højder – nu kommer ekspert med advarsel

fgnngdgbgbgb

Daryna flygtede fra Ukraine som højgravid. Nu er en dato skyld i, at hun skal forlade Danmark igen

Vildevipper-02_hold

Valby-klub skifter navn: "Det er ikke længere passende"


København


Forsiden lige nu

Se flere