Henrik er næsten blind: Ny metode hjælper i stemmeboksen

Nu er der hjælp på vej til svagtseende i København og Lejre Kommune. En stemmeboks med et forstørrelsesapparat skal hjælpe med at få sat krydset det rigtige sted.

Det er nu muligt at søge om at stemme i eget hjem eller skifte til et mere handicapvenligt valgsted i forbindelse med kommunal- og regionsvalget den 21. november. Som forsøg er der en særlig stemmeboks til svagsynede.

Forsøg

Den 81-årige revyforfatter, sangskriver og tidligere reklamemand Henrik H. Lund ser meget dårligt. På grund af øjensygdommen AMD har han kun 10 procent af synet tilbage på det ene øje, mens han er helt blind på det andet.

Det svigtende syn holder dog ikke Henrik H. Lund tilbage. Han vil stadigvæk bruge sin stemme aktivt til det kommende kommunevalg.

- Ja, for pokker da. Ellers bliver man bare kørt ud på et sidespor. Ligesom et tog i en remise. Jeg har altid stemt til valgene, siger Henrik H. Lund, som bor i Vanløse, til TV 2 Lorry. 

Særlig stemmeboks

Henrik H. Lund brevstemmer i Borgerservice i Nyropsgade. Her har de opstillet en særlig stemmeboks til svagtsynede. Stemmeboksen er indrettet med hæve/sænkebord, en særlig LED-lampe og et forstørrelsesapparat med skærm - en såkaldt CCTV.

quote Det er et fantastisk fremskridt, at man nu trods synshandicap klart og tydeligt kan se de lange lister over kandidater.

Carl Christian Ebbesen, kultur- og fritidsborgmester, DF

- Jeg har selv været forbi Borgerservice og fået demonstreret den særlige stemmeboks. Og det er et fantastisk fremskridt, at man nu trods synshandicap klart og tydeligt kan se de lange lister over kandidater, siger kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen, Dansk Folkeparti, der også er formand for valgbestyrelsen i Københavns Kommune.

Forsøget er blandt andet et resultat af, at Københavns Kommunes Borgerrådgiver i samarbejde med flere af kommunens forvaltninger og IBOS (Instituttet for Blinde og Svagsynede) ved de seneste valg har sat fokus på mulighederne for at gøre det nemmere at stemme for borgere med et handicap. 

Der kan ansøges om lov til at stemme i boksen

På selve valgdagen er den særlige stemmeboks placeret på valgstedet på Københavns Rådhus.

På de øvrige 49 valgsteder i Københavns Kommune er der en stemmeboks for svagsynede med en lup, der kan forstørre fire gange, LED-lys og en sort filtpen. 

Alle oplysninger om muligheden for at stemme i eget hjem eller skifte til et mere handicapvenligt valgsted findes på Københavns Kommunes hjemmeside www.kk.dk/valg.

Her er der også en liste over de fysisk nemmest tilgængelige valgsteder.

Fakta om særlig stemmeboks:

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

acdb5ca2-de8f-452c-a7d2-b8a65843a1b8

Københavns Universitet forbyder tema i introuge

nybyggeri carlsbergbyen

Flere og flere københavnske boliger er uden bopælspligt

Genåbning i Køge mandag d. 1. marts

Rød løber, blomster og tårer: Sådan foregik genåbningsfest i Køge

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere