Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen sygemelder sig

Henrik Sass Larsen sygemelder sig og har meddelt partiformand Mette Frederiksen, at han ikke står til rådighed, såfremt det lykkes at danne en ny regering.

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, har meddelt sin partiformand, Mette Frederiksen, at han indtil videre er sygemeldt.

Det betyder, at han ikke vil være til rådighed som minister i den regering, som Mette Frederiksen lige nu som kongelig undersøger forsøger at forhandle sig frem til med Det Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.

quote Jeg har gjort alt, hvad jeg kunne for at kæmpe mig tilbage efter min depression ved årsskiftet, men det er desværre ikke lykkes for mig. Så jeg må nu sygemelde mig for at kunne blive helt rask igen.

Henrik Sass Larsen

"Jeg har fortalt Mette Frederiksen, at jeg ikke står til rådighed fremover og har ligeledes orienteret min kreds om, at jeg ikke ønsker at være kandidat længere. Mette bliver en god statsminister for vores land - det er jeg stolt af. Der vil være stille fra mig i tiden fremover, og det håber jeg, at alle vil respektere", skriver Henrik Sass Larsen på Facebook.

 

" Jeg tror, de fleste godt har kunne se, at jeg ikke har haft det så godt. Jeg har gjort alt, hvad jeg kunne for at kæmpe mig tilbage efter min depression ved årsskiftet, men det er desværre ikke lykkes for mig. Så jeg må nu sygemelde mig for at kunne blive helt rask igen", skriver han på Facebook.

Socialdemokratiet bekræfter, at Henrik Sass Larsen har trukket sig, og partiet har sendt en pressemeddelse ud med kommentarer på sagen fra partiformand Mette Frederiksen.

- Henrik Sass Larsen har en stor del af æren for, at Socialdemokratiet igen står med en mulighed for at kunne danne regering. Han har været med hele vejen, også når der skulle træffes svære beslutninger. Desværre har han undervejs betalt en meget høj pris personligt, siger Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen i pressemeddelsen.

Sass Larsen nedlægger ikke sit mandat, men Tanja Larsson fra Faxekredsen indtræder som stedfortræder indtil den erfarne politiker eventuelt vender tilbage. Det bekræfter Socialdemokratiet overfor TV 2.

Partiformanden bakker op om ønsket om fred og ro

Mette Frederiksen bakker op om Henrik Sass Larsens beslutning.

Som Henrik selv skriver, har de fleste kunnet se, at han ikke har det godt. Han har forsøgt at kæmpe sig tilbage, og det har jeg og mange andre støttet ham i, men det er desværre ikke lykkedes, siger Mette Frederiksen og tilføjer:

- Derfor er det også den rigtige beslutning, at Henrik nu sygemelder sig, og jeg håber, at det vil give den ro og den tid, der skal til, for at han kan blive rask. Jeg håber også, at alle nu vil respektere Henriks behov for fred og ro.

Partiformand Mette Frederiksen var én af de første til at høre om den depression, som den tidligere erhvervs- og vækstminister fortalte offentligheden om tidligere på året.

Også derfor gør sygemeldingen ekstra ondt på partiformanden.

- Henrik har været en af mine nærmeste sparringspartnere i mange år. Han er oppe på den store klinge. Han tør tænke nyt, og han evner ikke mindst at se meget langt frem. Samtidig er han drevet af en enorm social indignation, især når det gælder børn og udsatte. Jeg vil ikke skjule, at Henrik for mig er en af sin generations vigtigste politikere, og få kan sin ideologi og vores fælles historie som han, siger Mette Frederiksen

Depression i februar

Meldingen om Henrik Sass Larsens sygemelding kommer kun få dage efter valget, men allerede i februar fortalte den erfarne politiker, at han led af en depression. Det fortalte han i et større interview med dagbladet Politiken.

Her forklarede han også, at han ikke havde fået medicin, men at han i en periode havde været ude af stand til at passe sit arbejde og havde gået til psykolog i to måneder.

- Kroppen brød sammen. Jeg kunne egentlig ikke forstå, hvad det var, der skete. Jeg har så siden fået behandling. Meget effektiv behandling af en psykolog, sagde Henrik Sass Larsen til Politiken i februar. Han meldte sig dengang klar til at blive finansminister, hvis Mette Frederiksen ønskede det. Han deltog da også ved regeringsforhandlingerne torsdag, men siden har han ikke været en del af møderne.

Føler sig udsat for menneskejagt

Ifølge Henrik Sass Larsens opslag på Facebook er det den hårde og brutale stil fra medierne, der har været årsagen til, at han her få dage efter alligevel ikke er blevet klar til at fortsætte det politiske arbejde i den nye regering.

I en række artikler har Ekstra Bladet påvist, at gruppeformanden er udeblevet fra flere møder hos statsrevisorerne, selv om han modtager flere hundrede tusinde om året som statsrevisor.

Efterfølgende kaldte chefredaktør for Ekstra Bladet Poul Madsen Sass for en "tudeprins".

"Der er også en anden side af politik, og det er at være en offentlig person. Det er her, hvor der bliver gået hårdt og brutalt til den enkelte politiker. Og for mit vedkommende lader der til at være udmålt en meget langvarig og grundig tabloid behandling. Alle har en grænse og også jeg. Og den grænse er desværre for længst overskredet," skriver han.

Personlig hilsen fra Lars Løkke Rasmussen

Også Venstres partiformand, den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen har ytret sig om kollegaens sygemelding.

På Henrik Sass Larsens Facebookopslag har han kommenteret således:

- Kære Henrik. Det gør mig overordentlig trist, at du endnu ikke er ovenpå. Ved, du har slidt og slæbt for at bringe dit parti i den position, I er i nu, hvor der forhandles regeringsdannelse. Kunne på det personlige plan i den grad unde dig at være med i netop det. Jeg ønsker dig alt det bedste. Håber virkelig, at alle respekterer dit ønske om fred. Bh. Lars Løkke

Få personlige stemmer

Henrik Sass Larsen fik samlet 4017 stemmer i hele Sjællands Storkreds. Dermed var han den socialdemokrat, der kom ind med færrest personlige stemmer i storkredsen.

Henrik Sass Larsen fik dermed ikke nok personlige stemmer til at sikre sit mandat i Folketinget. Han kommer kun ind ved hjælp af de såkaldte listestemmer, altså stemmer på partiet.

Sådan skrev han selv dagen efter valget til sine følgere på Facebook: 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

20171126-113538-l-1000x672we.jpg

Borgmester går af – her er hans nye job

vote-helsignoer.jpg

Kommunalvalget i Helsingør bliver en gyser

ond kø

playMiljøhensyn kan stoppe motorvej til Hillerød - politikerne er splittede

Pernille Skipper

Se mavebilledet: Pernille Skipper venter sit andet barn til sommer

Køge

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere