Karantæneramt Køge-butik har fået otte sure smileys på halvandet år

Påbud, bøder og politianmeldelser har været uden effekt, og derfor skruer Fødevarestyrelsen nu bissen på over for fødevarebutik i Køge.

Butikken har blandt andet solgt råddent frugt og grønt. Arkivfoto. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Da Fødevarestyrelsen tirsdag meddelte, at den har lukket butikken Ølby Bazar i Køge i foreløbig tre måneder, skete det som kulmination på en lang række brud på fødevareloven.

Siden 2018 har Fødevarestyrelsen hele 14 gange været på kontrolbesøg hos Ølby Bazar, og otte gange inden for de seneste 18 måneder er det endt med en sur smiley til butikken.

Det viser TV 2 Lorrys gennemgang af Fødevarestyrelsens kontrolrapporter.

Læs også For første gang nogensinde: Fødevarestyrelsen lukker butik i tre måneder

Ved de resterende kontrolbesøg har butikken fået anmærkninger for dårlig efterlevelse af fødevarereglerne, og kun to gange på de to år har Ølby Bazar fået en glad smiley.

Solgte råddent frugt og grønt 

Fødevarestyrelsen skriver i en pressemeddelelse, at Ølby Bazar har overtrådt regler af stor betydning for fødevaresikkerheden, ved blandt andet salg af fordærvet frugt og grønt, salg af fødevarer med skadedyr, salg af kølevarer, der var opbevaret ved for høje temperaturer og salg af fødevarer uden dansk mærkning.

En midlertidig lukning er en meget alvorlig sanktion, men vi ser ingen anden udvej,

Jakob Munkhøj Nielsen, chef for FødevareKøbenhavn

Desuden har medarbejdernes adgang til håndvask været utilstrækkelig.

- Vi står i en situation, hvor vi har udtømt vores muligheder for at få virksomheden til at rette op, siger Jakob Munkhøj Nielsen, chef for FødevareKøbenhavn, i pressemeddelelsen.

- Virksomheden har gentagne gange bragt fødevaresikkerheden og dermed forbrugeren i fare. En midlertidig lukning er en meget alvorlig sanktion, men vi ser ingen anden udvej, tilføjer han.

Skrap regel taget i brug for første gang

Det er første gang, at Fødevarestyrelsen har brugt en regel i fødevareloven, der gør det muligt at lukke en butik i op til et halvt år med en såkaldt virksomhedskarantæne. Reglen blev indført i 2018.

Butikken oplyser på deres egen Facebookside, at man lukker butikken det næste stykke tid.

Butikken angiver dog ikke Fødevarestyrelens karantæne som årsag til lukningen, men skriver derimod, at det skyldes en renovering.

TV 2 Lorry har tirsdag aften været i kontakt med Fadil Shakir Abed Al Shawi, som ejer Ølby Bazar i Køge. Han henviser til sin søn, men sønnen siger til TV 2 Lorry, at hverken han eller hans far ønsker at kommentere på virksomhedens smiley-historik og den nuværende karantæne.

”Kære kunder, vi lukker butikken fra i morgen den 3. marts. Mere om åbning vil komme på et senere tidspunkt,” lyder det.

Nedenfor kan du se, hvad Fødevarestyrelsen skriver i kontrolrapporterne fra deres seneste tre kontrolbesøg, som alle er endt med en sur smiley.

Kontrolbesøg den 25. februar 2020

Kontrolbesøget resulterede i en sur smiley, og butikken fik virksomhedskarantæne frem til den 3. juni. I kontrolrapporten kan man læse følgende: 

 

"Følgende er konstateret: Butikken er under ombygning, og alle tørvarer står i kasser på paller. I butiksområde står der en palle med yoghurt, hvor der måles en opbevaringstemperatur, målt med kaliberet luft termometer til 10 grader og indstikstemperaturen måles med kaliberet indstiks termometer til 12,8 grader."

 

"Ude foran butikken står der frugt og grøntsager, ved tilsynets start var der 10 varianter der ikke var mærket med oprindelsesland herunder hvidkål, blegselleri, rød chilli, agurk i film, forårs løg, gurkemeje og mynte, samt æbler som er mærket med oprindelsesland Italien står på kassen til at komme fra Polen."

 

"Tomater er mærket med oprindelsesland Italien og på kassen står der Holland. En palle auberginer er mærket med Spanien og halvdelen af kasserne står der de kommer fra Holland. På flere varianter stod oplysninger på bagsiden af kassen, som ikke var synlig for forbrugeren."

 

"Flere varianter af fødevarer er ikke mærket på dansk eller andet sprog der ligner i stavemåden herunder: Babetto sour & sweet, Bebetto sour blast, Chicken stok(boullion), Ahinur nohut haslama(kikærter på dåse), Al-raii fleisescherzeugnis(kødpølse på dåse), Yayla kavurma(kød pålæg) og Ahinur sade salam(kødpølse)."

 

Kilde: Fødevarestyrelsen

Kontrolbesøg den 6. januar 2020

Kontrolbesøget udløste en sur smiley og en politianmeldelse for dårlig egenkontrol. I rapporten kan man læse følgende:


"Følgende er konstateret: Virksomheden har fastsat frekvensen for dokumentation af varemodtagelse til en gang om ugen. 2019 juni mangler 3 gange, juli mangler 2 gange, august mangler 2 gange, september mangler 2 gange, oktober mangler 3 gange, november december 2019 ingen dokumentationer og der er ikke dokumenteret i januar 2020 til dags dato."

"Virksomheden har i perioden april 2019 til oktober 2019 været meget svingende med dokumentation af opbevarings tempraturer." 

 

Kilde: Fødevarestyrelsen

Kontrolbesøg den 9. december 2019

Kontrolbesøget udløste en sur smiley og en bøde på 5.000 kroner. I kontrolrapporten kan man læse følgende: 

 

"Følgende er konstateret: Virksomheden har ude i det overdækket ude område foran indgangen en palle tomater hvor største delen fremstår uspiselige, på pallen står det et til salg skilt hvor det står 10 kr., en palle med blomkål hvor flere i det øverste lag fremstår med rådne blade og mange brune pletter samt 2 små bakker sherry tomater hvor flere tomater fremstår rådne. . Virksomheden havde følgende bemærkninger: 'Den palle med tomater er ikke til salg, den står på den anden side'."

 

"Følgende er konstateret: Det er ikke muligt at se virksomhedens kontrolrapport. Virksomheden fremviser en tidligere kontrol rapport med kontrolresultatet 3, som hænger i en dør, som er dækket med en grøntsagsreol. Virksomheden havde følgende bemærkninger: 'Jeg ved ikke, hvor den fra sidste kontrolbesøg er'."

 

Kilde: Fødevarestyrelsen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik