Enigt byråd indgår budgetaftale med fokus på øget befolkningsvækst

Forligspartierne i Køge Kommune sikrer flere millioner til børne-, skole,- og ældreområdet for at imødekomme ændringer i befolkningssammensætningen.

Byrådet i Køge Kommune har haft mulighed for at løfte velfærden i årets budgetaftale. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

I Køge Kommune er samtlige partier i byrådet blevet enige om en budgetaftale for årene 2020-2023, der i høj grad bærer præg af forventningen om en øget befolkningsvæksti de kommende år.

Det viser budgetforliget, der er indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance, som Køge Kommune har lagt ud på sin hjemmeside.

- Det er en budgetaftale, der tager højde for de mange flere børn vi ved, kommer til at få brug for daginstitutioner, og de flere ældre, der får behov for en plejebolig, siger borgmester i Køge Kommune, Marie Stærke (Soc.dem) i en pressemeddelelse.

Læs også Vokseværk og væksteventyr: Fornem pris til Køge-virksomhed

Således er der planer om at realiserer et projekt om ældreboliger i Bjæverskov, men også at etablere et friplejehjem i Køge Kommune. Samtidig afsættes der over den kommende femårsperiode 137 millioner kroner til ny daginstitutionskapacitet.

I tillæg for børne-, skole,- og ældreområdet tilført 100 millioner kroner fra 2020-2023. De mange millioner skal bruges til flere pædagoger og til medarbejdere i ældreplejen.

Besparelser afblæses

Desuden er forligspartierne blevet enige om at afblæse ellers planlægte besparelser på 10  illioner kroner, som blev besluttet i sidste års budgetlægning, der skulle findes på Børneudvalget og Skoleudvalget.

Besparelserne har dog vist sig for vanskelige at finde, og er derfor ikke med i budgettet. Fortsatte bestræbelser på at finde besparelserne afblæses helt i et ønske om at skåne børne- og skoleområdet mest muligt.

Læs også Helt ny bydel i Køge debatteret på borgermøde

Generelt roser Marie Stærke procesen om at får det nye budget på plads.

- Det flotte resultat er kun muligt gennem et konstruktivt og intenst samarbejde på tværs af byrådets partier. Ikke kun i de hektiske dage op til forliget, men også i månederne op til aftalen, siger borgmesteren.

Millioner til omfartsvej

Der er også fundet plads til at prioritere ny infrastruktur, hvor der afsættes fem millioner kroner i 2023 til fortsættelse af cykelsti i Ejby, der skal gå fra Lille Salby til Ølbyvej i Køge.

Der afsættes ligeledes otte millioner kroner i 2022 til etablering af en omfartsvej i Ølby.

Læs også Køge hæver prisen på populær transportform blandt ældre

Ifølge Køge Kommune skyldes årsagen til, at man kan løfte den borgernære velfærd, at mange nye borgere flytter til kommunen, flere kommer i arbejde og et erhvervsliv i fremgang. Samtidig er økonomiaftalen mellem Kommunernes Landsforening og regeringen ligeledes fordelagtig, og giver det sidste løft til velfærdsprioriteringerne.

Læs hele budgetforliget på Køge Kommunes hjemmeside vi linket her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik