Ekspert: Lokal opfinder af brændeovnsfilter er forud for sin tid

Luftforureningsekspert Kaare Press-Kristensen er imponeret over, at en pensioneret ingeniør fra Ejby ved Køge har opfundet et teknisk avanceret røgrensningsfilter til brændeovne.

Det har taget år og dage at udvikle, og det har tæret voldsomt på pensionsformuen. Og undervejs har Tonny Sander mødt både hovedrysten og et hav af afvisninger, når han har søgt om hjælp til at udvikle sit komplicerede røgrensningsfilter.

Først efter at han for nylig har fået hjælp fra DTU, er der for alvor begyndt at ske noget.

- Jeg har så været så heldig, at DTU via sin innovationsfond har hjulpet mig, og nu vi er ved at bygge røgfilteret. Planen er, at det er klar til salg til sommer , siger Tonny Sander.

TV 2 Lorry besøgte Tonny Sander en råkold dag i parcelhuset i Ejby ved Køge, hvor et hav af tegninger og plancher vidner om en mand, som er dybt engageret i udviklingen af sit røgrensningsfilter.

Tonny Sander er pensioneret ingeniør og har blandt andet været teknisk chef og underdirektør for Amager Forbrænding.

Tonny Sander har brugt masser af tid og store dele af pensionsformuen på sit røgrensningsfilter. Foto: TV 2 Lorry
Tonny Sander har brugt masser af tid og store dele af pensionsformuen på sit røgrensningsfilter. Foto: TV 2 Lorry

Og den erfaring har han brugt på at udvikle sit røgrensningsfilter.

- Jeg har opfundet et filter, som kan fjerne alle de ubehageligheder, som i dag ryger ud i luften fra brændeovne. Det fratager blandt andet 99,6 % af sod, som er en af de store klimasyndere. Og det tager 98,7 af de ultrafine partikler - herunder dioxiner og PAH´er - så det er effektivt til at fjerne de grimme ting, siger Tonny Sander.

Tonny Sanders røgrensningsfilter - kort fortalt

Kaare Press-Kristensen er udover at være seniorrådgiver i organisationen Rådet for Grøn Omstilling også ekstern underviser ved Institut for Vand og Miljøteknologi på DTU, og han er dybt imponeret over Tonny Sanders filter.

quote Tonny Sander ved rigtig meget om det tekniske og har nu taget nogle af de effektive røggasrensningsteknikker, man har ude i industrien - og skaleret dem ned.

Seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling og underviser i luftforurening ved DTU

I følge Kaare Press-Kristensen er Tonny Sander udviklingsmæssingt flere år forud for sin tid og Kaare Press-Kristensen er overbevist om, at politikerne om få år vil klappe i hænderne over teknologien i filteret.

- Tonny Sander ved rigtig meget om det tekniske og har nu taget nogle af de effektive røggasrensningsteknikker, man har ude i industrien - og skaleret dem ned, så de kan anvendes til brændeovne, brændekedler og træpillefyr, siger Kaare Press-Kristensen.

En masterstuderende på DTU fattede også interesse for filteret og besluttede at skrive en afhandling om det. 

Ekstern underviser i luftforurening ved DTU, Kaare Press-Kristensen, er dybt imponeret over den avancerede teknologi i Tonny Sanders luftreningsfilter.
Ekstern underviser i luftforurening ved DTU, Kaare Press-Kristensen, er dybt imponeret over den avancerede teknologi i Tonny Sanders luftreningsfilter.

- Afhandlingen (som i øvrigt fik topkarakter, red.) konkluderede, at røggasrensningsanlægget er uhyre effektivt. Det, der mangler nu, det er, at man får kørt en lang række typegodkendelsestests, så vi kan få dem på markedet og derved bruge dem til at nedbringe luftforureningen fra brændefyring, siger Kaare Press-Kristensen.

Tonny Sander tror så meget på sit partikelfilter, at han har søgt og fået patent på det i 38 lande verden over.

Mød opfinderen der har udviklet et partikelfilter, som kan rense røgen for sundhedsskadelige partikler fra brændeovne, inden den sendes ud af skorstenen.  

Han regner med, at det bliver sat i produktion i løbet af i år - og håber på en endelig pris på omkring 15.000 kroner.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

lea wermelin

playMinister går ind i sag om affalds-koks i kommuner: - Kan gå ud over borgerne

60_percent

playNy affaldssortering forsinket i næsten alle Lorry-kommuner

Lynetteholm

playSkåne med hård kritik af Lynetteholm: Frygter store naturødelæggelser

Britta

galleryKvinde fra Gentofte i front for global dyre-velfærdsorganisation

Køge

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere