Overborgmester vil forbyde brændeovne: - De er hyggelige, men unødvendige

I en by med klimavenlig fjernvarme er der ingen grund til at finde sig i partikler fra brændeovne, mener Frank Jensen.

Den hyggelige tid foran en knitrende brændeovn i en opvarmet stue, mens sneen daler uden for vinduet, kan muligvis snart være fortid.

I hvert fald hvis det står til Københavns overborgmester. Frank Jensen (S) vil nemlig have et stop for flere brændeovne i København og vil have udfaset gamle ovne.

Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

- Brændeovne er hyggelige – men de er ikke nødvendige i en by som København, hvor 99 proent af alle ejendomme har klimavenlig fjernvarme, siger Frank Jensen.

Der er i alt cirka 16.000 brændeovne i København, næsten alle sammen i boliger, der i forvejen har klimavenlig fjernvarme. Brændeovnene sviner i fyringssæsonen mere end den samlede biltrafik gør på et helt år og er hovedkilde til partikelforurening i luften, skriver Københavns Kommune.

- Brændeovnene er den største kilde til sundhedsskadelige partikler. Hvis vi skrottede alle brændeovne i København, ville det have større virkning på sundheden, end hvis vi fjernede al trafik på vejene, siger Frank Jensen.

Skrotordning skal ændres

Derfor foreslår overborgmesteren, at alle landets kommuner skal have lov til at forbyde nyopsætning af brændeovne i bygninger, der allerede har klimavenlig varmeforsyning. På den måde forhindrer man, at der kommer nye brændeovne til i områder, der er belastet af røg og partikler.

quote Det ville have større virkning på sundheden, end hvis vi fjernede al trafik på vejene

Frank Jensen, Overborgmester i København

Samtidig foreslår Frank Jensen, at ændre den eksisternede skrotningspræmie, som belønner de, der udskifter deres gamle brændeovn med en ny. Den skal udvides til at dække mange flere ovne end i dag, hvor den skrottede brændeovn skal være fra før 1995. Her vil Frank Jensen trække linjen, så man vil kunne få tilskud til at skrotte en brændeovn, der for eksempel er fra før 2005.

Samtidig skal prømiebeløbet sættes betragteligt i vejret fra de nuværende 2.000 kroner til cirka 5.000 kroner.

Til gengæld klapper fælden for de boligejere, som tager imod præmien. Der skal nemlig kun udbetales penge til dem, som helt dropper at have brændeovn, og ikke være muligt at sætte en ny ovn op efterfølgende.

- Jeg tager ikke brændeovnen fra nogen. Men jeg vil gerne gøre det rigtigt attraktivt at skille sig af med ovnen, og jeg vil gerne sikre, at der ikke kommer nye brændeovne til, siger Frank Jensen.

København i front 

Skrotningsordningen for brændeovne blev genindført af den forhenværende VLAK-regering og åbnede i februar. Da TV 2 Lorry i april lavede en optælling over hvor mange boligejere, der på daværende tidspunkt havde gjort brug ordningen i Lorryland, var København i front som den kommune i hele landet, der havde skrottet flest ovne.

123 boligejere havde indtil da valgt at fyre brændeovnen. I hele Lorryland var der tale om 786 husstande som havde valgt at skille sig af med deres gamle brændeovn.

Der er afsat 42 millioner kroner til ordningen, som løber til udgangen af 2020, eller til puljen er tom. Skrotningsordningen fungerer efter først-til-mølle-princippet.

Frank Jensens forslag

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

lea wermelin

playMinister går ind i sag om affalds-koks i kommuner: - Kan gå ud over borgerne

60_percent

playNy affaldssortering forsinket i næsten alle Lorry-kommuner

Lynetteholm

playSkåne med hård kritik af Lynetteholm: Frygter store naturødelæggelser

Britta

galleryKvinde fra Gentofte i front for global dyre-velfærdsorganisation

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere