Uforstående andelsboligejere: Kommunen kræver penge for luft

Københavns Kommune kræver 350.000 kroner af en andelsboligforening, hvis den vil isolere ydersiden af husgavl.

Luften i København kan være særdeles kostbar.

Det har den lille andelsboligforening AB Ahlefeldt på hjørnet af Nansensgade og Charlotte Amundsens Plads i Københavns indre by netop fundet ud af.

Hvis foreningen som ønsket skal isolere ydersiden af husgavlen, skal den først betale 350.000 kroner til Københavns Kommune.

- Vi er temmelig kede af, at vi skal købe 15 centimeter luft af kommunen for at gøre noget godt for miljøet, siger foreningens formand, Jens Fog.

Andelsboligforeningen ønsker at isolere den ene side af ejendommens gavl, af hensyn til både klimadagsordenen og ønsket om at tage del i de københavnske grøn by-visioner, men selvfølgelig også for at minimere de høje varmeregninger.

- Da det er en enkeltstensvæg, så er den ikke særligt god isoleret. Vores naboer inde bagved oplever, at der er køligt i lejligheden i de stuer, der grænser op til.

Men foreningen kan altså ikke uden videre få lov til at isolere af Københavns Kommune.

quote Vi er temmelig kede af, at vi skal købe 15 centimeter luft af kommunen for at gøre noget godt for miljøet.

Formanden for AB Ahlefeldt, Jens Fog

- Vi troede egentlig ikke, det var det store problem. Vi syntes, vi gjorde noget rigtigt ved både at miljøforbedre vores ejendom og energiforbedre den. Så vi troede egentlig, at det var "a walk in the park." Det viste sig desværre, at det var det ikke. Det kunne vi ikke få lov til, siger Jens Fog.

- Det er skæbnens ironi, at vi har udsigt til en hyldest til Greta Thunberg (svensk klimaaktivist, red.), siger formanden for AB Ahlefeldt, Jens Fog.
- Det er skæbnens ironi, at vi har udsigt til en hyldest til Greta Thunberg (svensk klimaaktivist, red.), siger formanden for AB Ahlefeldt, Jens Fog.

Trænger ind i kommunens luftrum

Problemet er, at de femten centimeters isolering trænger ind over skelgrænsen til kommunens arealer, også selv om der er tale om luftrummet.

Planen var nemlig at lade isoleringen begynde flere meter oppe af facaden – efter cykelkælderen og fyrrummet – og lade den fortsætte op til fjerde sal, så den slet ikke ville røre kommunens areal.

- Vi har ovenikøbet tilbudt kommunen at skrive under på en klausul om at fjerne isoleringen hurtigt, hvis kommunen ønskede at bygge på arealet, siger Jens Fog.

Men kommunen fastholder.

quote Kommunen burde jo være til for københavnerne og ikke omvendt.

Jakob Næsager, Gruppeformand og medlem af Økonomiudvalget, København, kons.

- Jeg kan godt forstå, at man i den her sag synes, det ser lidt fjollet ud, men uanset om vi gerne vil have, at den her andelsboligforening isolerer deres gavl, så må vi ikke bare forære 15 kommunale centimeter til andelsboligforeningen, siger politisk ordfører for Socialdemokraterne og medlem af Økonomiudvalget i København, Jonas Bjørn Jensen.

Et spørgsmål om jura

Ifølge kommunen er det et spørgsmål om jura. Og at regler er ens for alle. Og kommunen opfordrer derfor beboerne til at isolere indvendigt i lejlighederne, hvis de vil undgå at betale de 350.000 kroner.

- Jeg kan forstå, at andelsboligforeningen prissætter det meget højt, og så må vi jo have en forhandling med dem, siger Jonas Bjørn Jensen.

De Konservative på Københavns Rådhus kalder sagen for tåbelig.

- Kommunen burde jo være til for københavnerne og ikke omvendt. Og derfor så jeg gerne, at kommunen var med til at fremme grønne og klimavenlige løsninger, siger de Konservatives gruppeformand, Jakob Næsager.

Du sidder også i Økonomiudvalget - kommunen vil have penge for det her. Hvad kan du stille op?

- Jeg vil tage det op med overborgmesteren (Lars Weiss, red.) for at høre, om ikke han synes, at det er en tåbelighed. Og så burde overborgmesterens forvaltning jo sørge for, at få det her fikset.

Forvaltningen gør opmærksom på, at beboerne bare kan isolere indvendigt i lejlighederne og dermed på deres egen ejendom, såfremt de ikke ønsker at betale?

- Den praktiske løsning er, at man isolerer en gavl. Og så skal kommunen ikke komme og lave alle mulige krumspring for at komme ud af det her, siger Jakob Næsager.

Andelsboligforening: Meget paradoksalt

Andelsboligforeningen AB Ahlefeldt håber fortsat på det, den kalder en fornuftig løsning.

- Jeg synes, det er meget paradoksalt, at man med den ene hånd sender milliarder ud i tilskud, som man i øjeblikket kan søge til nye vinduer og tag og andre miljøforbedringer, og med den anden hånd lægger os hindringer i vejen, siger formanden for AB Ahlefeldt, Jens Fog. 

Økonomiforvaltningens svar til TV 2 Lorry