Lokale ildsjæle vil redde skov fra at blive fældet – nu er de halvvejs målet

Køge Kommune har givet tilsagn om en donation på 1,8 millioner kroner til ny forening, der vil købe skov fri, så træerne ikke skal fældes. Filmmanden Peter Aalbæk har også støttet med 50.000 kroner.

En nystiftet forening, der vil købe den 11 hektar store Præsteskoven ved Herfølge fri fra motorsavsklingerne og i stedet gøre den til folkeskov, har for alvor fået vind i sejlene.

Foreningen Herfølge Folkeskov og Præsteskoven, der blev stiftet i sidste uge, har således fået tilsagn om en donation på 1,8 millioner kroner fra Køge Kommune.

Det er halvdelen af summen på 3,6 millioner, som foreningen skal bruge for at købe Præsteskoven fri fra Vallø Stift, der ejer det naturskønne område.

Her planlægger institutionen Vallø Stift – som også ejer og drifter godset af samme navn og et stort areal rundt om det – at fælde 80 procent af Præsteskoven til august.

Og det er udsigten til de fældede træer, der har fået Camilla Nihøj til at tage initiativ til foreningen, som vil købe driftsskoven og gøre den til folkeskov.

- Det var første halvleg. Selvfølgelig er vi glade, og det betyder rigtig meget, at der er opbakning fra både lokalbefolkningen og fra Køge Kommune. Vi skal alle værne om naturen, for de små grønne øer mellem byerne er bare så vigtige, siger Camilla Nihøj til TV 2 Lorry.

Den lokale ildsjæl Camilla Nihøj har sammen med andre ligesindede i området stiftet Foreningen Herfølge Folkeskov Præsteskoven.
Den lokale ildsjæl Camilla Nihøj har sammen med andre ligesindede i området stiftet Foreningen Herfølge Folkeskov Præsteskoven.
Foto: Camilla Nihøj

Ikke meget skov tilbage i Herfølge

Tirsdag støttede et bredt flertal i Køge Kommunes Økonomiudvalg et forslag om at betale halvdelen af prisen for skoven.

- Det er et flot projekt, hvor indbyggerne lokalt går sammen om at prøve at rejse penge til at bevare den skov. Der er ikke meget skov tilbage i Herfølge, og det er en måde, hvorpå en masse mennesker fortsat kan nyde natur og skov, siger Marie Stærke (S), borgmester i Køge Kommune, til TV 2 Lorry.

Kommunens donation på 1,8 millioner kroner er dog betinget af, at foreningen formår at indsamle det resterende beløb, så skoven kan købes fri. Derudover fralægger kommunen sig ansvaret fra at skulle stå for nogen form for drift af en potentiel fremtidig folkeskov.

Borgmesteren håber, at den betingede donation kan agere et rygstød, som sender den nystiftede forening i retning af at nå målet om de 3,6 millioner kroner.

- Det skaber en masse lokal folkelig opbakning, men også opmærksomhed på, hvor vigtigt det er, at vi passer på vores natur og bevarer vores skove til glæde for klimaet, men også lokalområdet. Så jeg tror virkelig, det kan rejse noget lokal gejst, siger Marie Stærke (S).

Lokal nestor støtter med 50.000

Rådhuset i Køge er dog ikke det eneste sted, hvorfra den nystiftede forening har fået økonomisk opbakning.

Filmproducenten Peter Aalbæk Jensen, der selv er fra Herfølge, har også støttet med 50.000 kroner. Det bekræfter ”Ålen” i en sms til TV 2 Lorry.

Filmproducenten Peter Aalbæk støtter initiativet med 50.000 kroner.
Filmproducenten Peter Aalbæk støtter initiativet med 50.000 kroner.

Fra driftsskov til folkeskov

Præsteskoven består af 11 hektar forholdsvis uberørt skov, hvoraf mange af træerne er over 100 år gamle.

Skoven er dog udlagt som driftsskov, og derfor er det helt lovligt, at Vallø Stift til august kan falde størstedelen af de gamle træer. Men fordi Præsteskoven er en såkaldt fredsskov, er der dog krav om, at fældede træer bliver genplantet.

Men ifølge Camilla Nihøj vil der gå mange årtier, før en fældet og herefter genplantet skov er tilbage i fuld flor ubærligt for lokalbefolkningen, som flittigt benytter skoven rekreativt.

Skulle det lykkes at bevare Præsteskoven som folkeskov, kommer området til at ”stå til” og forblive urørt.

Præsteskoven har et areal på omkring 11 hektar. Det gør skoven til en forholdsvis lille af slagsen, men trods størrelsen er den meget velbesøgt.
Præsteskoven har et areal på omkring 11 hektar. Det gør skoven til en forholdsvis lille af slagsen, men trods størrelsen er den meget velbesøgt.
Foto: TV 2 Lorry / Google Maps

Ifølge Camilla Nihøj er skoven desuden hjemsted for springfrøer, der er fredet under et EU-direktiv.

Der er for nylig fundet æg fra springfrøer i vandhullerne langs skoven, og da disse ofte lever i skovrydninger i stedet for ynglehuller, er det nærliggende at tænke, at frøerne holder til i skoven.

Dette fund kan dog ikke bremse en eventuel skovrydning.

Vallø Stift skulle efter sigende være åben over for planen om at frasælge Præsteskoven til den mellemfolkelige forening.

Den nye forening arbejder på at få etableret en hjemmeside snarest muligt, hvor privatpersoner såvel som virksomheder kan donere til sagen. Indtil da anbefales interesserede bidragsydere at holde sig opdateret via foreningens Facebookside.

TV 2 Lorry har tidligere besøgt Præsteskoven og talt med Camilla Nihøj om hendes vision. Se mere i videoen herunder:

Et stykke skov ved Herfølge står foran fældning. Men skoven er elsket af lokale, der nu vil købe den.

_

_


Mest læst i dag

Se flere

Natur

Flamingo2

playKaos i Berlin Zoo: Nu skal masse-vaccinationer forhindre samme scenarie i København

60_percent

playFugleinfluenza tvinger Johannes høns under tag: "Ikke den rigtige beslutning"

20161227-141401-A-3558x1998ma

Sværm af stjerneskud vil lyse himlen op natten til fredag

hryhrh (2)

Fænomen fik Sussie til at spærre øjnene op: "Det er som om, foråret er kommet for tidligt"


Køge


Forsiden lige nu

Se flere