Teenagere fængslet – mistænkes for 12 røverier ved togstationer

Politiet har sigtet tre teenagedrenge for et stort antal gaderøverier begået i forgangne måned.

Tre helt unge drenge har de seneste uger haft travlt med at begå alvorlig kriminalitet.

Det mener Københavns Politi, som mistænker en 15-årig dreng og to 16-årige drenge for at have begået hele 12 gaderøverier i hovedstadsområdet siden midten af juni.

De tre drenge er torsdag formiddag varetægtsfængslet i foreløbig 27 dage. Indtil videre har politiet sigtet dem for fem røverier, som alle er begået i Københavnsområdet ved stationer på S-togslinje F, der kører mellem Hellerup Station og Ny Ellebjerg.

Derudover mistænker Københavns Politi drengene for at stå bag yderligere syv røverier i Nordsjælland ved fem stationer på S-togslinje A, der kører mellem Hillerød og Køge.

Drengene har ifølge politiet brugt samme metode, når de begik deres ugerninger.

Ofrene er forinden steget af toget, hvorefter gerningsmændene har fulgt efter og standset dem. 

quote På den måde ved gerningsmændene, hvem ofrene er, og hvor de bor, og dermed skaber de et incitament til, at ofrene ikke går til politiet.

Lars Feldt-Rasmussen, leder af afdelingen for berigelseskriminalitet ved Københavns Politi

Ofrene er derefter blevet truet med kniv eller trusler om at anvende kniv til at udlevere værdier som eksempelvis mobiltelefon, kontanter og earpods (hovedtelefoner,red.).

- Derefter tager de billeder af de forurettede og deres sygesikringsbevis. På den måde ved gerningsmændene, hvem ofrene er, og hvor de bor, og dermed skaber de et incitament til, at ofrene ikke går til politiet, siger Lars Feldt-Rasmussen, der er leder af afdelingen for berigelseskriminalitet ved Københavns Politi.

De syv røverier i Nordsjælland efterforskes fortsat. I enkelte røverier i Nordsjælland beskrives fire eller fem gerningsmænd.

I Nordsjælland har røverierne fundet sted på stationerne i Hellerup, Virum, Hillerød, Lyngby, Birkerød. Røverierne er begået mellem den 14. juni og den 25. juni.

Hårdkogte teenagere

Københavns Politi ser med alvor på drengenes metode:

- Vi betragter det som temmelig alvorligt, fordi det er tydeligt planlagte røverier, hvor man specifikt forsøger at true ofrene tavse ved at fortælle dem, at der sker noget grimt, hvis de anmelder det til politiet. De er relativt hårdkogte i deres metode, siger Lars Feldt-Rasmussen.

quote Det er nogle meget unge mennesker, som, vi tror, har fundet på en fidus - altså en nem måde at lave nogle penge på.

Lars Feldt-Rasmussen, leder af afdelingen for berigelseskriminalitet ved Københavns Politi

De unge gerningsmænd har primært gået efter ofre, der var på samme alder som dem selv.

- Det er nogle meget unge mennesker, som, vi tror, har fundet på en fidus - altså en nem måde at lave nogle penge på, siger han.

De tre unge fik i forbindelse med deres anholdelse ransaget deres bopæle, hvor politiet fandt det formodede gerningsvåben, en kniv, samt de stjålne genstande.

Efterlyser flere ofre, der blev truet til tavshed

Lars Feldt-Rasmussen mener, at der kan være flere ofre for teenagebanden, der ikke har turde at melde røveriet til politiet af frygt for repressalier.

- Vi vil gerne have andre, der er blevet udsat for røveri, men endnu ikke har anmeldt det, ud af busken og anmelde det, siger han.

Han mener ikke, at der er nogen grund til at frygte, at teenagerne vil gøre ofrene ondt, hvis de anmeldelser røveriet.

- Erfaring viser, at det er meget sjældent, at vi ser nogen, der gør alvor af den slags trusler. Den eneste måde, vi kan stoppe det på, er ved, at de anmelder det til politiet, siger han.

Københavns Politi beskrev onsdag til TV 2 Lorry, at man oplevede en "markant stigning" i gaderøverier i foråret og juni.

Med anholdelserne af de tre drenge, mener Lars Feldt-Rasmussen nu, at "politiet har stoppet bølgen af røverier".

På grund af drengenes unge alder vil varetægtsfængslingen skulle foregå i surrogat på en  sikret ungdomsinstitution.

Tre helt unge drenge har de seneste uger haft travlt med at begå alvorlig kriminalitet.  Det mener Københavns Politi, som mistænker en 15-årig dreng og to 16-årige drenge for at have begået hele 12 gaderøverier i hovedstadsområdet siden midten af juni.