Rester fra dit køkkenskab kan blive til fredagsslik og smukke blomster

I denne måneds afsnit af 'Have uden Have' guider Persille Ingerslev dig til, hvordan du kan plante rester fra dine køkkenskabe for at få få gratis mad og smukke blomster ud af det.

- Det er blevet forår, og man har lyst til at åbne vinduet, sætte noget Whitney Houston på og rydde lidt ud.

'Man' er i denne sammenhæng Persille Ingerslev, som er TV 2 Lorrys selvudnævnte ekspert i at plante i baggården eller vindueskarmen.

Men hvis foråret også skulle give dig lyst til at rydde lidt ud, så guider Persille dig i denne måneds afsnit af 'Have uden have' til at plante alskens sager fra dine køkkenskabe.

quote Jeg kender børn, der foretrækker at spise deres egne majsspirer frem for fredagsslik

Persille Ingerslev

Vidste du for eksempel, at birkes og chiafrø giver de smukkeste blomster? Eller at den sidste rest popcornmajs faktisk kan plantes og blive til fredagsslik?

Se med i videoen øverst i denne artikel - hvor du også kan høre den sang, der minder Persille om at plante ærter og bønner.

Videoen er den tredje af en lang række videoer, der resten af året guider dig til, hvad du skal plante på hvilke tidspunkter af året - så husk at følge med i maj, hvor Persille har hyret et band til at spille kålen frem fra jorden.

Sådan planter du kikærter

De fleste af os har før eller siden en rest af økologiske, tørrede kikærter bagerst i køkkenskabet, som vi ikke rigtig får brugt, og pludselig er de gået seks år over tid. I stedet for at smide dem ud, kan du bruge dem til at dyrke nye, friske kikærter. I langt de fleste tilfælde kan kikærterne nemlig sagtens spire, selvom udløbsdatoen er overskredet.


Kikærterne skal være økologiske, for at du kan være sikker på, at de kan spire. Læg kikærterne i vand en enkelt nat i det sene forår, så går spiringen i gang, og de er lige til at plante. Kikært er en klatreplante og kan fungere både i vindueskarmen, på altanen, i haven og baggården. Det er ikke en vildt yderig vækst, så der er langt til en hummus, hvis det er dét, du går og drømmer om, men planten er køn, og når frøbælgene vokser frem, kan du efter noget tid mærke, at der er kommet en ny, frisk kikært inde i hver eneste bælg. Friske kikærter smager sødt og lækkert, og det er hyggeligt at sidde og pille dem i sommerens løb og spise dem som snack eller komme dem i en salat.


Du kan også dyrke kikærter som mikrogrønt, hvilket vil sige, at du spiser kikærterne, når de er spiret, og inden de begynder at udvikle blade. Når du dyrker kikærter som mikrogrønt, skal de ligge i vand natten over, hvorefter du hælder vandet fra og dernæst skyller dem over med frisk vand en gang om dagen.


Kilde: 'GENDYRK - flere porrer til folket' af Persille Ingerslev


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik