Politisk flertal skrotter omdiskuterede nattelivsplaner i København

Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation er klar til et droppe den stærkt kritiserede plan for kommunens natteliv. Det vil ske på et møde onsdag. Også kulturborgmesteren tager nu afstand til planerne.

Politikerne og en lang række af organisationer stod nærmest i kø med kritik, da et udkast tidligere på måneden foreslog, at natklubber og barer i dele af København fremover skal lukke klokken 24.00.

Nu er et bredt flertal bestående af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre, Konservative, SF og Dansk Folkeparti klar til at skrotte den plan på et møde i Kultur- og Fritidsudvalget onsdag den 17. marts.

Det oplyser de seks partier i en pressemeddelelse.

- Det er ikke tid til at introducere yderligere stramninger i forhold til lukketider og bevillinger, men i stedet tid til at understøtte den gode genåbning med udvikling af et bedre "gå i byen"- miljø, hvor der er færre gener fra støj, tis, knuste glas og affald, diskrimination, narko, vold, Soundboxes og partybusser, lyder det blandt andet i den samlede udtalelse.

Derfor vil Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre, Konservative, SF og Dansk Folkeparti på onsdagens møde stille følgende ændringsforslag:

- At udkast til restaurations- og nattelivsplan tilbagevises til fornyet behandling med henblik på at forvaltningerne udarbejder et nyt første udkast til politisk udvalgsbehandling.

Festen skal ikke slutte klokken 24.00

Ifølge Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), er det det eneste rigtige at smide udkastet i skraldespanden.

- Københavnerne vil have lov til at feste, og planen ville de facto lukke et helt erhverv ned, der i forvejen lider under coronaen, og som mange københavnere nyder godt af. Det får vi heldigvis forhindret nu, skriver hun i en skriftlig udtalelse.

Spørger man Socialdemokratiets Jonas Bjørn Jensen, der er medlem af kultur- og fritidsudvalget, så er han enig.

- Vi (partier, red.) er nødt til at markere, at festen ikke skal slutte klokken 24.00, eller der skal være færre bevillinger, end der er i dag. Det er udgangspunktet for, at vi kan gå videre og tage en diskussion om, hvordan vi løser problemerne med utryghed og nabogener i nattelivet.

- Det er fuldstændig umuligt at gå ud og tale med en branche - som ligger ned - om de opgaver, som vi gerne vil have dem til at løse, hvis vi starter med at tage levebrødet fra dem, siger han til TV 2 Lorry.

Kulturborgmester: Forslaget har aldrig været mit

Flertallet, der vil skrotte dele af den omtalte nattelivsplan er dannet udenom kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde fra Alternativet samt teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten. Det er de to borgmestres forvaltninger, der står bag udkastet.

Ifølge Franciska Rosenkilde har hverken hun eller Alternativet bakket op om, at nattelivet skulle lukke klokke 24.00, selvom udspillet er kommet fra hendes forvaltning.

- Nattelivsplanen har aldrig været mit forslag og er ikke Alternativets politik. Det er en kæmpe misforståelse. Nattetlivsplanen er udarbejdet af Kultur- og Fritidsforvaltningen samt Teknik- og Miljøforvaltningen.

- Jeg synes det er ærgerligt, at diskussionen nu er blevet så unuanceret. Men når det nu er sagt, så er jeg fuldstændig enig med de andre partier i, at vi ikke skal lukke nattelivet klokken 24.00. I min optik siger det sig selv, at det er man ikke for, siger hun til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry interviewede kulturborgmesteren om sagen, da udkastet fra forvaltningen blev præsenteret den 2. marts.

Allerede her stod kritikerne i kø for at revse forvaltningens forslag. I interviewet stod det dog mindre klart, at Alternativet og Kulturborgmesteren ikke selv ønsker at lukke nattelivet i hovedstaden klokken 24.00.

- Der skal både være et godt og mangfoldigt natteliv, hvor folk også kan få sin nattesøvn, selvom man bor i Indre By.

- København er Danmarks hovedstad, så selvfølgelig skal vi have et godt natteliv. Men lige præcis derfor er det vigtigt, at vi har nogle politiske visioner for, hvad det er for et natteliv og ikke bare åbner fuldt op. Der er ingen, der har en interesse i at lukke nattelivet i København overhovedet - det er bare et spørgsmål om, hvilket natteliv man ønsker at have, sagde kulturborgmesteren for to uger siden.

Se TV 2 Lorrys indslag om sagen den 2. marts herunder:

Københavns Kommune lægger op til store begrænsninger for dele af nattelivet i flere bydele

Skal give ro i gaderne

Flere borgere har igennem længere tid været forstyrret af larm og støj fra barer og andre restaurationer i de sene nattetimer i blandt andet Indre København.

Og det var netop et af hovedargumenterne, der førte til, at man i det første udkast til en ny plan for restaurations- og nattelivet - udarbejdet af Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune - foreslog en mere restriktiv bevillingstilgang.

I planen ville man som udgangspunkt ikke give nye alkoholbevillinger i tidsrummet fra klokken 24.00 til klokken 05.00 om morgenen. Det ville gælde for alle ugens dage i et stort område af det indre København.

Samtidigt ønskede forvaltningen ikke, at forny de eksisterende bevillinger - heller ikke ved overtagelser.

Natteværter kan blive led i løsningen

Jonas Bjørn Jensen (S) anerkender da også, at der er et problem med gadelarm og nabogener, som skal løses. Han mener dog ikke, at udspillets løsning er den rette.

- Hvis man lukker festen klokken 24.00, så kan det næsten være lige meget, fordi folk så vil vælte ud på gaden klokken 24.00 og larme helt vildt. Så vil folk jo ikke kunne sove. Så det er et skridt frem og to tilbage.

- Vi skal på sporet med de ting, der kan gøre noget ved festen udenfor, og så skal vi have fejet de ting væk, som handler om at lukke festen ned klokken 24.00.

Han peger på, at såkaldte natteværter - det vil sige mennesker, der er til stede og guider folk i nattelivet - blandt andet kan være en del af løsningen.

- Hvis der opstår en fest et sted tæt på beboelse, så kan de være med til at opløse den og skubbe folk et sted hen, hvor de ikke irriterer naboer. 

- Så er der også den del, der handler om at få nattelivet til at tage et større ansvar. Vi har nogle nattelivsaktører, der tager et stort ansvar og nogle, der ikke er så gode til det. Der skal vi have alle til at være med til at rydde op, feje og sørger for at festen ikke generer naboerne. 

Udkastet til restaurations- og nattelivsplanen vil formelt blive stemt ned på et møde i Kultur- og Fritidsudvalget onsdag 17. marts, hvor udkastet er på dagsordenen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik