Politi tager nye midler i brug for at forhindre, at scener som disse gentager sig

Omkring 10.000 husstande i København har fået en hilsen og en henstilling fra Københavns Politi om at passe på med fyrværkeriet i år.

På grund af sidste års uroligheder omring jul og nytår, hvor blandt andre politi- og brandfolk og sågar helt almindelige borgere forsætligt blev beskudt med fyrværkeri, har Københavns Politi i et bredt samarbejde med SSP, Hovedstadens Beredskab og Københavns Kommune lanceret en kampagne, der skal være med til at sikre, at unge anvender fyrværkeri på ansvarlig vis.

For at nå ud til så mange borgere som muligt i København, har politikredsen derfor omdelt omkring 10.000 postkort og flyers rundt om i forskellige områder i hovedstaden.

Blandt andet på Amager og i Sydhavnen, men især på Nørrebro har man været meget aktive med udbredelsen af en række budskaber, som er blevet oversat til fem sprog.

Den 15. december trådte en ny lov nemlig i kraft, der skærper straffen, hvis man skyder med fyrværkeri mod andre. 

Og det er netop ét af budskaberne – at man altså risikerer hårdere straf, hvis man enten angriber personer i offentlig tjeneste eller udsætter andre borgere for fare.

Hårdere straffe

Straffen for at angribe personer i offentlig tjeneste er typisk i niveauet fra fængsel i fire til ni måneders til fængsel, mens man risikerer mellem 10 og 60 dage i brummen for forsætlig fareforvoldelse ved affyring af fyrværkeri.

Den nye kampagne er blevet søsat under sloganet ”Fyrværkeri er flot, men farligt – brug det ansvarligt”

Som led i kampagnen har betjente fra Københavns Politis Forebyggelsessektion sammen med repræsentanter fra Hovedstadens Beredskab været på besøg i flere københavnske ungdomsklubber. Her er det blevet understreget, at de unge skal holde sig fra ulovligt fyrværkeri og kun anvende effekter, der er godkendt med et CE-mærke.

Politikommissær: Vores indsats har en effekt

Politikommissær Bjarke Alberts fra Københavns Politi er sikker på, at besøgene er med til at gøre en forskel og stoppe unge fra at begå en dumhed. Håbet er at nå ud til en bred målgruppe blandt de 10 til 25-årige.

- Jeg er ikke i tvivl om, at vores indsats har en effekt hos dem, der kunne finde på at lave en dum og spontan handling. Der er altid nogle, som er kendt af politiet og som har en dagsorden, og dem kan vi ikke nå ind til, men vores budskaber er jeg overbevist om, når ud til hovedparten af de unge, siger han til TV 2 Lorry.

- Det er blevet modtaget godt i de klubber i lokalområderne, som vi har besøgt i samarbejde med boligselskaberne. Vi har også via SSP været aktive på Aula, hvor vi har henvendt os med direkte information til skoleelevers forældre, uddyber Bjarke Alberts.

Derudover vil gadeplansmedarbejdere fra Københavns Kommune og medarbejderne i de boligsociale helhedsplaner være opsøgende og uddele materiale til beboerne i flere boligområder, ligesom der via sociale medier vil komme materiale ud til skoleelever og deres forældre.

De 10.000 postkort og flyers er blandt delt ud rundt omkring i København og på Amager – blandt andet i Mjølnerparken, Blågårdsplads, Mimersgade, Lundtoftegade, Tietgensgade, Den Grønne Trekant og Vognvænget, oplyser Københavns Politi til TV 2 Lorry.

Samtidig vil politiet være synligt til stede og have ekstra fokus på handel med og brug af ulovligt fyrværkeri.

Det er tilladt at fyre fyrværkeri af fra den 27. december til den 1. januar.

20 episoder med fyrværkeri i weekenden

På trods af kampagnen har der dog alligevel været knapt 20 sager med fyrværkeri i København henover weekenden. I nogle af tilfældene har personer følt sig beskudt, oplyser Thomas Tarpgaard, vicepolitiinspektør ved Københavns Politi til TV 2 Lorry

I to sager har politiet fået anmeldelser om, at der er blevet fyret fyrværkeri af fra biler på henholdsvis Enghavevej ved Vestre Fængsel og ved Nørrebro Station på Nørrebro.

- Det er jo en fej måde at opføre sig på, og så er det farligt. Og man kan jo næsten forestille sig, hvad der kunne ske, hvis fyrværkeriet blev fanget i bilen, siger han.


En flyer fra blandt andet Københavns Politi opfordrer især unge til at bruge hovedet, når de fyrer med fyrværkeri.
En flyer fra blandt andet Københavns Politi opfordrer især unge til at bruge hovedet, når de fyrer med fyrværkeri.
Foto: Københavns Politi
En flyer fra blandt andet Københavns Politi opfordrer især unge til at bruge hovedet, når de fyrer med fyrværkeri.
En flyer fra blandt andet Københavns Politi opfordrer især unge til at bruge hovedet, når de fyrer med fyrværkeri.
Foto: Københavns Politi

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik