Lynetteholm rykker tættere på: Forhastet proces, mener kritikere

Onsdag aften gik politikerne på Christiansborg i gang med at behandle et lovforslag om etableringen af Lynetteholm. Flere partier mener dog, at processen er gået for hurtig.

Et nyt og stort skridt er onsdag aften taget i forbindelse med Lynetteholm-projektet.

Politikerne på Christiansborg har nemlig taget hul på førstebehandlingen af lovforslaget, der til sidst kan munde ud i en anlægslov for den enorme, kunstige ø i Øresund.

En anlægslov, der - hvis den bliver vedtaget - vil betyde, at selve opførelsen af øen Lynetteholm kan gå i gang efter sommerferien.

Og mens nogle ikke kan vente med at få bygget øen, så mener andre, at processen er gået alt for stærkt.

Mangler borgerinddragelse

Et af de partier er Enhedslisten, der gennem hele forløbet har været modstandere af visionen om den nye bydel midt i indsejlingen til Københavns Havn.

- Vi er imod Lynetteholm-projektet. Det er vi dels, fordi det vil have kæmpe store konsekvenser for både klima, miljø og de borgere som bor rundt omkring Lynetteholm, men også fordi vi er ret kritiske over for den måde, man har lavet processen, siger Enhedslistens transportordfører Rasmus Vestergaard Madsen og fortsætter:

- Det her projekt kommer jo til at forløbe i 50 år og påvirke rigtig, rigtig mange mennesker i København. Derfor har vi brug for en ordentlig borgerinddragelse, og det har der ikke været ind til videre, siger han forud for mødet onsdag.

Lynetteholm - kort fortalt

Den bekymring deler Torsten Gejl, der er transportordfører hos Alternativet. 

- Vi er imod projektet. Hvis det er sådan en god ide at fylde 80 millioner tons jord i Øresund og lave en by på størrelse med Hillerød, hvorfor skal københavnerne så ikke have lov til at snakke om det i stedet for denne her forhastede proces?, siger han til TV 2 Lorry.

Visualisering af Lynetteholm, som man forestiller sig, at halvøen vil se ud under anlægsfasen.
Visualisering af Lynetteholm, som man forestiller sig, at halvøen vil se ud under anlægsfasen.
Foto: By & Havn

Forstår ikke kritik

På den anden side står en række andre politikere med åbne arme klar til at hilse ø-projektet velkommen. 

Det gælder blandt andre Rasmus Helveg Petersen, der er transportordfører for Radikale Venstre.

Faktisk forstår han ikke den kritik Alternativet og Enhedslisten rejser.

- Der er jo blevet afholdt en stribe høringer og borgerinddragelse helt efter bogen. Så jeg vil mene, at alt er gået fuldstændig efter bogen. Så jeg er ikke sikker på jeg forstår kritikken, siger Rasmus Helveg Petersen til TV 2 Lorry.

Næste skridt i processen frem mod en mulig vedtagelse af Lynetteholm er nu, at lovforslaget skal behandles i Transportudvalget, inden det igen skal behandles to gange, før det ryger til endelig afstemning - forventeligt inden sommerferien.

Tidsplan for Lynetteholm: 50 års anlægsprojekt