København dropper forbud mod vegansk mad i daginstitutioner

Nu skal forældre ikke længere have en lægeerklæring, før deres børn må spise vegansk mad til frokost.

Opdatering torsdag klokken 18.06
Artiklen er torsdag blevet opdateret, efter Københavns Kommune har tilsendt ny fakta om den ny politik om veganerkost.

Når Alva på fem år fremover skal spise sin veganske frokost i hendes københavnske børnehave, er forældrene ikke længere tvunget til at have indhentet en lægeerklæring først. 

Det er realiteten, efter Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune har droppet sin politik om, at daginstitutioner i kommunen ikke må servere vegansk mad til børnene. 

Tidligere har reglen været, at københavnske børn kun måtte få serveret vegansk mad i institutionerne, hvis forældrene havde udfyldt en ansøgningsblanket og fået en lægeerklæring. 

Men politikken på området er nu blevet ændret i samarbejde med Dansk Vegetarisk Forening. 

- Jeg er rigtig glad for at konstatere, at forvaltningen har lyttet, så vi nu er sluppet af med de her rigide regler, siger medlem af Børne- og Ungdomsudvalget Niko Grünfeld (Å) og fortsætter:

- Det giver selvfølgelig ikke mening, at man skal have en lægeerklæring for at kunne give sit barn en vegansk madpakke med, for det er selvsagt ikke en sygdom at leve vegansk. 

Her er den nye veganerpolitik

Daginstitutioner bestemmer menuen 

Men den nye politik må daginsitutionerne i Københavns Kommune nu selv bestemme, om de vil servere vegansk mad til børnene - det må bare ikke være udelukkende vegansk mad. Forældre kan efter aftale ogse sende en vegansk madpakke med børnene - men de skal stadig betale til madordning.

Det er samlet set den rigtige vej for Københavns Kommune at gå mener kultur- og fritidsborgmesteren.

- Det er en virkelig god nyhed, at daginstitutionernne i København fremover får langt større frihed til at servere en mere plantebaseret kost for vores yngste borgere. Mere grønt på tallerkenen er godt for både børn, voksne og for klimaet, siger Franciska Rosenkilde (Å) i en pressemeddelelse. 

Ifølge borgmesteren er det droppede krav om lægeerklæringer en forlængelse af kommunens mad- og måltidsstrategi, hvor man styrker kommunens indsats for bæredygtige måltider.  

I strategien har man blandt andet sat et mål om at reducere CO2-aftrykket af fødevarer brugt i de kommunale køkkener med 25 procent allerede i 2025. 

- Vi skal helt generelt gerne have langt større frihed til at vælge grønnere mad. Derfor er det virkelig positivt, at mulighederne for at fremme det grønne på børnenes tallerkener nu bliver bedre. Når vi spiser, foretager vi også et valg og en klimahandling, siger Kultur- og Fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å). 

Kort nyt

Modstand fra Venstre

Hos Venstre er man dog lodret uenige i Børne- og Ungdomsforvaltningens beslutning, og partiet vil nu tage beslutningen op i Børne- og Ungdomsudvalget.

- Børn har brug for en varieret kost og skal ikke lide under deres forældres modediller. Det er indiskutabelt usundt for småbørn at leve vegansk og det skal kommunale daginstitutioner ikke understøtte ved at tilbyde veganske måltider, siger Jens-Kristian Lütken, næstformand for Børne- og Ungdomsudvalget (V)

- Voksne må selv bestemme, hvad de spiser, men små børn skal ikke påduttes mad, der ikke opfylder deres behov og som risikerer at skade deres udvikling. Vi skal tænke over, hvordan vi lever og bruger vores ressourcer, men det bliver hysterisk, når hensynet til klimaet bliver vigtigere end små børns trivsel, siger Jens-Kristian Lütken.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere