Ikke alle brugte mundbind i offentlig transport i myldretiden

Langt fra alle brugte mundbind i morgentrafikken mandag.

Det kan være svært at overholde Sundhedsmyndighedernes anbefalinger med én meters afstand, når myldretiden i offentlig transport for alvor går i gang.

Og derfor anbefalede Sundhedsmyndighederne fredag den 31. juli, at passagerer skulle bruge mundbind i alt offentlig transport, hvis det ikke var muligt at holde afstand til de øvrige passagerer.

I dag mandag vurderede informationschef hos DSB, Tony Bispeskov, at der er sket en stigning i brugen af mundbind de seneste to uger.

- Der er flere, der er begyndt at bruge mundbind, og det gælder både i den offentlige trafik, men også hvis man eksempelvis kigger i hallen på Københavns Hovedbanegård, hvor flere er begyndt at gå med mundbind, siger han og fortsætter:

- Det var usædvanligt tidligere på sommeren, hvis folk gik med mundbind i det offentlige rum, men der kan man også se, at flere har taget mundbindene til sig.

Generelt er der enighed blandt udbyderne af offentlig transport, Metro Service og DSB, der begge mener, at der er sket en stigning i antallet af folk, der benytter tog, bus og metro, som følge af at folks ferier er lakket mod enden.

Hos Metro Service har en opgørelse fra mandag morgen vist, at 15-20 procent af passagererne i morgentrafikken bar mundbind - hvilket er en stigning, oplyser Jesper Overgaard, der er er kundechef i Metroselskabet. 

- Det er relativt få af vores kunder, der gør brug af mundbind, men flere end sidste uge, hvor der blev vurderet, at 10-15 procent af passagerne bar mundbind i myldretiden, siger han. 

Forskel fra station til station

TV 2 Lorrys reporter har mandag morgen fra 7.30-9.00 i myldretiden været ude for at se på, hvor mange passagerer der egentlig bruger mundbind, når de bevæger sig ind i den offentlige transport.

Og meldingen er, at på Københavns Hovedbanegård brugte under halvdelen mundbind, mens det var lidt færre på stationerne Kongens Nytorv og Nørreport.

- 4 ud af 10 brugte mundbind i myldretiden på Københavns Hovedbanegård, og togene var ikke helt proppet her til morgen, det var muligt at stå med afstand, lyder det fra TV 2 Lorrys reporter.

Passagerernes vurdering af brugen af mundbind

TV 2 Lorry har talt med Bianca Diker, der har taget mundbindet på af flere grunde. 

- Jeg synes, det er bedst at gå med mundbind, så man kan passe på hinanden og sig selv. Jeg kan ikke lige overskue, hvis hele lockdown-situationen starter igen, så er det meget bedre at tage de forbehold, man kan for at passe på, så smitten ikke bliver værre, siger hun. 

TV 2 Lorry har talt med Bianca Diker, der er en af dem, der har taget myndighedernes råd til sig.
TV 2 Lorry har talt med Bianca Diker, der er en af dem, der har taget myndighedernes råd til sig.
Foto: TV2lorry

Og Bianca Diker er ikke den eneste, der ønsker at tage hånd om sine medpassagerer. Christian Lundsfryd har også valgt at starte dagens togtur med mundbind. 

- Det er et fælles ansvar, vi alle sammen kan tage p. Og det synes jeg ikke er så bøvlet. Jeg synes ikke, at det skal være et krav. Jeg synes stadig, der er noget usikkerhed om, hvordan det virker – og med de priser mundbindene har i dag, så kan der være nogle, der ikke har råd til dem, siger han. 

TV 2 Lorry har talt med Christian Lundsfryd, der er en af dem, der har taget myndighedernes råd til sig.
TV 2 Lorry har talt med Christian Lundsfryd, der er en af dem, der har taget myndighedernes råd til sig.
Foto: TV2lorry

 David Peter Fow har ikke selv mundbind på mandag morgen, men han er ikke afvisende for at gøre brug af det. 

- Når man ser situationen i øjeblikket, hvor tallene for coronasmittede stiger, så er det meget vigtigt, at vi gør, hvad vi kan, for at det ikke går den anden vej. Og hvis mundbind kan hjælpe med det, så synes jeg, at vi skal bruge det, siger han. 

TV 2 Lorry har talt med David Peter Fox, der har valgt ikke at benytte sig af mundbind mandag morgen. 
TV 2 Lorry har talt med David Peter Fox, der har valgt ikke at benytte sig af mundbind mandag morgen. 
Foto: TV2lorry

 Og Erik Olsen er enig i, at hvis et lovkrav kan hjælpe, så skal man gøre det. 

- Vi har ikke brugt det på vej herind, fordi der var plads i bussen, så vi holder afstand, så vidt det er muligt, men hvis der er mange, så bruger vi mundbind. Det kunne godt være et lovkrav i offentlig transport, da jeg synes, at der er mange i særligt myldretiden, så det kunne være en god idé for ikke at smittet andre eller blive smittet.

TV 2 Lorry har talt med Erik Olsen, der har mundbindet med, hvis den offentlige transport bliver spækket med mennesker. 
TV 2 Lorry har talt med Erik Olsen, der har mundbindet med, hvis den offentlige transport bliver spækket med mennesker. 
Foto: TV 2 Lorry

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

Collage

playSend eller modtag et virtuelt kram: Overlægen Annette vil sprede glæde i hverdagen

laeger.jpg

Region H: Lægemanglen er knækket - næsten

LCA

Ny behandling på Riget giver blinde synet tilbage

vilde mink

playVilde mink skaber bekymring: Udvalgsformand frygter smitterisiko

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere