Nye retningslinjer: Mundbind bliver obligatoriske i danske lufthavne

Retningslinjerne skal senest være implementeret 15. juni.

Et nyt syn vil inden længe brede sig blandt rejsende og medarbejdere i blandt andet Københavns Lufthavn i Kastrup. 

Danskerne skal vænne sig til at bære mundbind, når de flyver fra de danske lufthavne - uanset om man rejser indenrigs eller udenrigs. Det fremgår af nye retningslinjer fra myndighederne.

Passagerer skal bære mundbind, fra de går ind i lufthavnen, mens de sidder i flyet, og til de forlader lufthavnsterminalen på destinationen.

Har man ikke mundbind med, vil man ikke kunne boarde flyet. Man får dog ikke en bøde, såfremt man ikke bærer mundbind, fortæller transportminister Benny Engelbrecht til TV 2.

quote Der er en lille effekt, men dog en effekt

Transportminister Benny Engelbrecht (S)

De nye retningslinjer betyder også, at det i en periode kun er passagerer og personale, der har adgang til lufthavnsterminalerne.

Ministeren: - Et skridt nærmere en normalisering af luftfarten

Flere lande har indført obligatorisk mundbind i det offentlige rum. Ifølge Sundhedsstyrelsen er det dog usikkert, om det har en effekt på smittespredningen.

Ifølge Benny Engelbrecht er der dog en effekt ved mundbind.

- Der er en lille effekt, men dog en effekt. Vi har en pragmatisk holdning til det her og opfordrer desuden til, at man fortsat ikke tager ud at flyve, hvis man har symptomer eller føler sig sløj. Samtidig skal man heller ikke vende ansigterne mod hinanden, når man sidder relativt tæt, siger han.

- Hvad er logikken i, at man skal sidde med et sædes afstand i biografen, men godt må sidde tæt på en række i flyet som sild i en tønde?

- Der er ikke de specielle luftfiltre i biograferne, som der er i et fly. Derudover sidder man i kortere tid i flyene med de ruter, der er lagt op til at afgå, end i biograferne. Det her er kompromisets kunst og en afvejning af, at færrest muligt bliver smittet, samtidig med at der foretages en mobilitet, der er nødvendig, siger han.

Johnnie Müller, sikkerhedschef i Københavns Lufthavn, understreger, at det vil være muligt at købe mundbind i automater i lufthavnen, hvis man ikke har et.

- Derudover opsætter vi plexiglas ved check-in og afstandsmærkater alle steder i lufthavnen. Visse steder som i køen ved boarding vil der automatisk være noget ophobning. Her vil passagerne så bære mundbind som ekstra værnemiddel, siger han.

Allerede krav hos flyselskaber

Med de nye retningslinjer følger den danske luftfartsbranche de nye anbefalinger fra den europæiske luftfartsmyndighed, Easa.

- Luftfarten er international, så det er helt nødvendigt med internationalt gældende retningslinjer. Vi er meget tilfredse med, at der nu er enighed om enkle og pragmatiske regler, som kan skabe en tryg rejse for passagererne, siger Michael Svane fra Dansk Luftfart.

Luftfartsselskabet SAS, der onsdag meddelte, at en del af selskabets flyvninger genoptages i juni, har allerede indført krav om mundbind.

Det samme har flere andre selskaber, mens Norwegian har meldt ud, at det afventer Easa's anbefalinger.

Senest har Tårnby Kommune oprettet et særligt jobcenter i Københavns Lufthavn i Kastrup, der skal håndtere de mange nye arbejdsløse. Det kan du læse mere om her. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

def_thumb,50_percent

playTrods lave smittetal får Allerød ikke lov til at genåbne: "Det var en mavepuster"

20210128-204057-L-1920x1280we

Overblik: Her er regeringens genåbningsplan

20200521-163956-L-1920x1279we

Regeringen åbner skoler gradvist op med krav om test - men hovedstadsområdet må vente

20210208-102444-L-1920x1280we

liveblogRegeringen og støttepartier er enige om genåbning

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere