Formand for Ida Aukens kreds er “ærgerlig over” omstridt Facebook-opslag

Formanden for Ida Aukens (R) Vesterbro-kreds mener, at Ida Auken fortsat kan være en god repræsentant for medlemmerne trods “ærgerligt” opslag på Facebook. 

"Jeg kan se, at man nu forsøger at lukke et kapitel i partiets historie uden at tage et tilstrækkeligt opgør med ledelsessvigtet," skriver Ida Auken (R) blandt andet i Facebook-opslaget fra onsdag. Foto: Morten Raarup - TV 2 Lorry

De radikale vælgere på Vesterbro i København havde intet set eller hørt til deres lokale kandidat og folketingsmedlem, Ida Auken (R), siden hun blev sygemeldt med stress i foråret. 

Indtil onsdag formiddag klokken 10.30 forstås. 

For i et længere Facebook-opslag langede hun her efter næsten seks måneders tavshed ud efter Sofie Carsten Nielsen (R). Ida Auken fremfører i opslaget, at den nye radikale formand længe havde kendt til en konkret sag, hvor den nu tidligere formand, Morten Østergaard, i 2017 skulle have krænket en partifælle.

Læs også Morten Ø. ryger efter krænkelse - Sofie Carsten afløser

Ida Auken skulle selv have bedt Sofie Carsten Nielsen om at gøre noget ved problemet - men uden held. 

Stefan Emkjær, formand for De Radikales bydelsforening på blandt andet Vesterbro, hvor Ida Auken altså var opstillet, da hun blev valgt til Folketinget i 2019, er torsdag irriteret over sagen. 

Hun har haft brug for at fortælle, hvad hendes holdning var, og det skal jeg love for, at hun har gjort

Stefan Emkjær, formand for De Radikales bydelsforening på blandt andet Vesterbro

- Vi har ikke haft kontakt til hende siden maj, og vi ville ikke forstyrre hende, og nu er hun så dukket op og også forsvundet igen.

- Hun har haft brug for at fortælle, hvad hendes holdning var, og det skal jeg love for, at hun har gjort. Jeg er ærgerlig over hendes opslag. Det bedste ville være, hvis den slags ikke blevet taget i offentligheden, siger Stefan Emkjær til TV 2 Lorry. 

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Fakta
Valgt i Københavns Storkreds
Født 22. april 1978 i Frederiksberg
Gift, 2 børn
Politiske hverv
Folketingskandidat Københavns Storkreds, Radikale Venstre
2019 - nu
Klimaordfører Folketinget, Radikale Venstre
2017 - nu
Miljøordfører Folketinget, Radikale Venstre
2015 - nu
It-ordfører Folketinget, Radikale Venstre
2015 - nu
Folketingsmedlem Københavns Storkreds, Radikale Venstre
2014 - nu
Miljøminister Socialistisk Folkeparti
2011 - 2014
Folketingsmedlem Københavns Storkreds, Socialistisk Folkeparti
2007 - 2014
Erhvervsordfører Folketinget, Radikale Venstre
Forbrugerordfører Folketinget, Radikale Venstre
Iværksætterordfører Folketinget, Radikale Venstre
Energiordfører Folketinget, Radikale Venstre
2017 - nu
Medlem af Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Folketinget, Radikale Venstre
Medlem af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Folketinget, Radikale Venstre
Medlem af Miljø- og Fødevareudvalget Folketinget, Radikale Venstre

Medlemmerne bestemmer

Ved valget i 2019 fik Ida Auken klart flest personlige stemmer af alle radikale folketingskandidater - 21.723 mod Morten Østergaard med 17.781 på andenpladsen. Hun var dermed med til at sikre partiet et kanonvalg - ikke mindst i København. 

Læs også Ida Auken stiller op for Radikale på Vesterbro

Men onsdag ramte Ida Aukens Facebook-opslag et i forvejen kriseramt parti, hvor Morten Østergaard for blot en uge siden trak sig som formand efter en sag om krænkelser mod partikollegaen Lotte Rod. 

Få dage senere sendte Ida Auken en mail til De Radikales folketingsmedlemmer med samme udfald mod Sofie Carsten Nielsen: At den nye formand i flere år skulle have dækket over sagen fra 2017. 

Sofie Carsten Nielsen afviste onsdag omgående Ida Aukens angreb og kaldte det “falske anklager,” ligesom hun til Politiken sagde, at hun ikke “ved, hvad Ida Auken tænker om sin fremtid.” 

Radikale med flest personlige stemmer ved folketingsvalget i 2019

Ida Auken

Personlige stemmer: 21.723
Københavns Storkreds

 

Morten Østergaard
Personlige stemmer: 17.781
Østjyllands Storkreds

 

Martin Lidegaard
Personlige stemmer: 12.703
Nordsjællands Storkreds

 

Sofie Carsten Nielsen
Personlige stemmer: 8.955
Københavns Omegns Storkreds

 

Zenia Stampe
Personlige stemmer: 8.371
Sjællands Storkreds

 

 

Kilde: KMD Valg

Se mere

Stefan Emkjær, mener I i bydelsforeningen, at Ida Aukens opslag skal have konsekvenser?

- Jeg har ikke talt med folkene i bydelsforeningen om det, men jeg har noteret mig, at Sofie Carsten Nielsen har nævnt noget om Ida Aukens fremtid i partiet. Men det er jo ikke hende (Sofie Carsten Nielsen, red.), der skal bestemme, men vores medlemmer, siger Stefan Emkjær.

Han henviser til, at der ikke findes muligheder for at eksludere partimedlemmer i de radikales vedtægter, og at der er partiets medlemmer, der vælger folketingskandidater. 

Læs også Tak til Thorning og DF: Enhedslisten buldrer frem i København

Kan hun stadig være en god repræsentant for jer på Vesterbro?

- Det tror jeg da helt bestemt.

- Som menigt medlem vil jeg gerne diskutere, hvad der er foregået her, men politikken er jo den samme. Vi vælger jo en politisk repræsentant, som kan repræsentere nogle synspunkter, siger Stefan Emkjær.

Handler i afmagt

Trods det “ærgerlige Facebook-opslag” er Stefan Emkjær glad for samarbejdet med Ida Auken, som han ser som en dygtig politiker, der “også er dygtig i morgen".

- Det er sådan, man kommunikerer i sådanne ophedede situationer åbenbart. Det er også en afmagt at gå ud på den måde. Det lader til i opslaget, at Ida (Auken, red.) synes, hun har forsøgt på det ene og andet tidspunkt og ikke er blevet hørt, siger Stefan Emkjær og henviser til den føromtalte mail.

Det er uværdigt for vores parti

Sofie Carsten Nielsen

En chokeret Sofie Carsten Nielsen var onsdag særdeles hidsig, da hun blev bedt om at forholde sig til Ida Aukens Facebook-opslag. 

- Det er uværdigt for vores parti, og jeg kan ikke se det som andet end et direkte angreb på partiet, sagde hun blandt andet. 

Stefan Emkjær opfordrer dog den nye formand til at falde ned. 

- Sofie Carsten Nielsen sagde, hun var vred. Der må jeg mane til besindighed og lade den værste ophidselse lægge sig, siger han. 

Rystelser i partiet

De Radikale blev ved folketingsvalget i juni 2019 næsten lige så store som Enhedslisten og Socialdemokratiet i Københavns Storkreds, men i disse dage er succesen for en række R-profiler i hovedstadsområdet for længst glemt.

Jens Rohde, der også er valgt i København Storkreds, skriver torsdag på Facebook, at hvis Ida Auken bliver smidt ud af partiet, følger han selv med ud. 

"De fejl, vi som parti har begået, kan vi kun rette op på sammen. Derfor siger jeg også hundrede procent ærligt, at hvis man smider Ida Auken ud eller marginaliserer hende, så gør man det samme med mig. INGEN skal stå alene på perronen, fordi de ikke holdt kæft."

INGEN skal stå alene på perronen, fordi de ikke holdt kæft

Jens Rohde

En “utrolig overrasket og lidt vred” socialborgmester i Københavns Kommune, Mia Nyegaard, kalder over for Politiken angrebet fra Ida Auken angreb for “ufint.”

- Jeg forstår ikke hendes opslag. Det gavner ikke fællesskabet, og man får flyttet fokus fra det, vi er valgt til, og det synes jeg ikke er særligt klædeligt, siger hun til Politiken.

Et andet radikalt medlem af Københavns Borgerrepræsentation, Tommy Petersen, går med tanker om ultimativt at forlade partiet. 

“Hvis Martin Lidegaard og Ida Aukens kampagne mod Sofie Carsten Nielsen lykkes, og de får held med at vælte hende som politisk leder af partiet og sætte deres mere reaktionære fløj i stedet, så kan jeg ikke længere bakke op om partiets politiske linje”, skriver han på Facebook

Læs også Sommerregn får afblæst EL-kampagne mod De Radikale frem i lyset

Mette Annelie Rasmussen skriver på Facebook, at det i disse dage “blæser.” 

“Og det gør det i og omkring mit lille parti i disse dage og det er hårdt. Mega hårdt!”

Formand for De Radikale i hovedstaden Søs Haugaard har ikke svaret på TV 2 Lorrys henvendelser. Til B.T. siger hun

- Siden det her opslag kom, har jeg prøvet at kontakte Ida på alle tænkelige måder. Men hun har ikke vendt tilbage.

- Før jeg har talt med Ida selv om det, hun har sagt og gjort, så vil jeg ikke tale med andre om det, siger Søs Haugaard til B.T.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik