Formand for Ida Aukens kreds er “ærgerlig over” omstridt Facebook-opslag

Formanden for Ida Aukens (R) Vesterbro-kreds mener, at Ida Auken fortsat kan være en god repræsentant for medlemmerne trods “ærgerligt” opslag på Facebook. 

De radikale vælgere på Vesterbro i København havde intet set eller hørt til deres lokale kandidat og folketingsmedlem, Ida Auken (R), siden hun blev sygemeldt med stress i foråret. 

Indtil onsdag formiddag klokken 10.30 forstås. 

For i et længere Facebook-opslag langede hun her efter næsten seks måneders tavshed ud efter Sofie Carsten Nielsen (R). Ida Auken fremfører i opslaget, at den nye radikale formand længe havde kendt til en konkret sag, hvor den nu tidligere formand, Morten Østergaard, i 2017 skulle have krænket en partifælle.

Ida Auken skulle selv have bedt Sofie Carsten Nielsen om at gøre noget ved problemet - men uden held. 

Stefan Emkjær, formand for De Radikales bydelsforening på blandt andet Vesterbro, hvor Ida Auken altså var opstillet, da hun blev valgt til Folketinget i 2019, er torsdag irriteret over sagen. 

quote Hun har haft brug for at fortælle, hvad hendes holdning var, og det skal jeg love for, at hun har gjort

Stefan Emkjær, formand for De Radikales bydelsforening på blandt andet Vesterbro

- Vi har ikke haft kontakt til hende siden maj, og vi ville ikke forstyrre hende, og nu er hun så dukket op og også forsvundet igen.

- Hun har haft brug for at fortælle, hvad hendes holdning var, og det skal jeg love for, at hun har gjort. Jeg er ærgerlig over hendes opslag. Det bedste ville være, hvis den slags ikke blevet taget i offentligheden, siger Stefan Emkjær til TV 2 Lorry. 

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Medlemmerne bestemmer

Ved valget i 2019 fik Ida Auken klart flest personlige stemmer af alle radikale folketingskandidater - 21.723 mod Morten Østergaard med 17.781 på andenpladsen. Hun var dermed med til at sikre partiet et kanonvalg - ikke mindst i København. 

Men onsdag ramte Ida Aukens Facebook-opslag et i forvejen kriseramt parti, hvor Morten Østergaard for blot en uge siden trak sig som formand efter en sag om krænkelser mod partikollegaen Lotte Rod. 

Få dage senere sendte Ida Auken en mail til De Radikales folketingsmedlemmer med samme udfald mod Sofie Carsten Nielsen: At den nye formand i flere år skulle have dækket over sagen fra 2017. 

Sofie Carsten Nielsen afviste onsdag omgående Ida Aukens angreb og kaldte det “falske anklager,” ligesom hun til Politiken sagde, at hun ikke “ved, hvad Ida Auken tænker om sin fremtid.” 

Radikale med flest personlige stemmer ved folketingsvalget i 2019

Stefan Emkjær, mener I i bydelsforeningen, at Ida Aukens opslag skal have konsekvenser?

- Jeg har ikke talt med folkene i bydelsforeningen om det, men jeg har noteret mig, at Sofie Carsten Nielsen har nævnt noget om Ida Aukens fremtid i partiet. Men det er jo ikke hende (Sofie Carsten Nielsen, red.), der skal bestemme, men vores medlemmer, siger Stefan Emkjær.

Han henviser til, at der ikke findes muligheder for at eksludere partimedlemmer i de radikales vedtægter, og at der er partiets medlemmer, der vælger folketingskandidater. 

Kan hun stadig være en god repræsentant for jer på Vesterbro?

- Det tror jeg da helt bestemt.

- Som menigt medlem vil jeg gerne diskutere, hvad der er foregået her, men politikken er jo den samme. Vi vælger jo en politisk repræsentant, som kan repræsentere nogle synspunkter, siger Stefan Emkjær.

Handler i afmagt

Trods det “ærgerlige Facebook-opslag” er Stefan Emkjær glad for samarbejdet med Ida Auken, som han ser som en dygtig politiker, der “også er dygtig i morgen".

- Det er sådan, man kommunikerer i sådanne ophedede situationer åbenbart. Det er også en afmagt at gå ud på den måde. Det lader til i opslaget, at Ida (Auken, red.) synes, hun har forsøgt på det ene og andet tidspunkt og ikke er blevet hørt, siger Stefan Emkjær og henviser til den føromtalte mail.

quote Det er uværdigt for vores parti

Sofie Carsten Nielsen

En chokeret Sofie Carsten Nielsen var onsdag særdeles hidsig, da hun blev bedt om at forholde sig til Ida Aukens Facebook-opslag. 

- Det er uværdigt for vores parti, og jeg kan ikke se det som andet end et direkte angreb på partiet, sagde hun blandt andet. 

Stefan Emkjær opfordrer dog den nye formand til at falde ned. 

- Sofie Carsten Nielsen sagde, hun var vred. Der må jeg mane til besindighed og lade den værste ophidselse lægge sig, siger han. 

Rystelser i partiet

De Radikale blev ved folketingsvalget i juni 2019 næsten lige så store som Enhedslisten og Socialdemokratiet i Københavns Storkreds, men i disse dage er succesen for en række R-profiler i hovedstadsområdet for længst glemt.

Jens Rohde, der også er valgt i København Storkreds, skriver torsdag på Facebook, at hvis Ida Auken bliver smidt ud af partiet, følger han selv med ud. 

"De fejl, vi som parti har begået, kan vi kun rette op på sammen. Derfor siger jeg også hundrede procent ærligt, at hvis man smider Ida Auken ud eller marginaliserer hende, så gør man det samme med mig. INGEN skal stå alene på perronen, fordi de ikke holdt kæft."

quote INGEN skal stå alene på perronen, fordi de ikke holdt kæft

Jens Rohde

En “utrolig overrasket og lidt vred” socialborgmester i Københavns Kommune, Mia Nyegaard, kalder over for Politiken angrebet fra Ida Auken angreb for “ufint.”

- Jeg forstår ikke hendes opslag. Det gavner ikke fællesskabet, og man får flyttet fokus fra det, vi er valgt til, og det synes jeg ikke er særligt klædeligt, siger hun til Politiken.

Et andet radikalt medlem af Københavns Borgerrepræsentation, Tommy Petersen, går med tanker om ultimativt at forlade partiet. 

“Hvis Martin Lidegaard og Ida Aukens kampagne mod Sofie Carsten Nielsen lykkes, og de får held med at vælte hende som politisk leder af partiet og sætte deres mere reaktionære fløj i stedet, så kan jeg ikke længere bakke op om partiets politiske linje”, skriver han på Facebook

Mette Annelie Rasmussen skriver på Facebook, at det i disse dage “blæser.” 

“Og det gør det i og omkring mit lille parti i disse dage og det er hårdt. Mega hårdt!”

Formand for De Radikale i hovedstaden Søs Haugaard har ikke svaret på TV 2 Lorrys henvendelser. Til B.T. siger hun

- Siden det her opslag kom, har jeg prøvet at kontakte Ida på alle tænkelige måder. Men hun har ikke vendt tilbage.

- Før jeg har talt med Ida selv om det, hun har sagt og gjort, så vil jeg ikke tale med andre om det, siger Søs Haugaard til B.T.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

tomas breddam

Kaffetørstig borgmester inviterer borgerne til møde

Soegegroefter-gennem-landskabet_700x450

Særlige arkæologiske fund giver kommune ekstraregning på flere millioner kroner

Københavns Rådhus

Københavns Kommune dropper stor sexismeundersøgelse

20200330-143153-5-1920x1279we.jpg

Hæstorp Andersen vil stoppe før tid som regionsformand

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere