Tak til Thorning og DF: Enhedslisten buldrer frem i København

Pernille Skipper (EL), Ida Auken (RV) og Pernille Rosenkrantz-Theil (S) deler stemmerne næsten helt ligeligt mellem deres partier i København.

København er endnu mere ræverødt end ved folketingsvalget for fire år siden.

Og selvom Socialdemokratiet får flest stemmer i Københavns Storkreds, er det Enhedslisten, der scorer flest mandater. 

Partiet med Pernille Skipper i spidsen går således frem til fire mandater - ét mere end Socialdemokratiet - der altså går tilbage til tre - og også ét mere end Radikale Venstre og SF, der begge går to mandater frem. 

Efter valget for fire år siden var Socialdemokratiet størst i alle kredse undtagen Nørrebro og Vesterbro, hvor Enhedslisten sejrede.

Nu er Radikale Venstre størst på Østerbro, i Indre By og i Falkonerkredsen, mens Enhedslisten har vundet Bispebjerg og fortsat er størst i de to øvrige brokvarterer.

Venstre har taget Slotskredsen på Frederiksberg, mens Socialdemokratiet stadig sidder på Valby, Brønshøj, Sundbyøster, Sundbyvester og Tårnby.

Flere årsager

At Socialdemokratiet ikke længere sidder tungt på storkredsen har flere årsager, mener politisk redaktør på Mandag Morgen, Torben K. Andersen.

- Helle Thorning-Schmidt trak som statsminister rigtig mange stemmer i 2015, og det har Pernille Rosenkrantz-Theil haft svært ved at samle op, siger den politiske kommentator. 

Derudover har Pernille Skipper og Enhedslisten leveret en yderst godt organiseret valgkamp i højborgen i hovedstaden. En anden årsag er en tendens, der gør sig gældende i hele landet. Mette Frederiksens nye kursskifte på udlændingeområdet har hentet stemmer fra Dansk Folkeparti i landområderne, mens de har tabt vælgere til andre partier i rød blok i storbyerne, siger Torben K. Andersen.

Endnu større rødt flertal i København

- De har flyttet 80-100.000 stemmer over midten primært fra DF, men også haft en kæmpe flugt ud af bagdøren. Og i storbyerne har effekten ud af bagdøren været ekstra stor, siger Torben K. Andersen.

Kvindekamp for fulde gardiner

Det har Radikale Venstre og Ida Auken blandt andet nydt godt af i København.

- Det har været kvindekamp for fulde gardiner. Det har været en kamp fra hus til hus med markante kvinder i denne storkreds. 

Hvordan vil det se ud ved næste valg?

- Om fire år er hun måske børne- og socialminister. Så har hun en ny platform, hvorfra hun kan manifestere sig stærkt. Så kan hun måske lave et comeback og hente de fem procentpoint tilbage, siger Torben K. Andersen.