Maden er gratis - men ekspert er bekymret

To døgnåbne fælles-køleskabe gør det muligt for alle at donere mad til blandt andet udsatte og bekæmpe madspild. Det kan dog medføre en risiko, mener Fødevarestyrelsen.

Lyder et køleskab med gratis mad for godt til at være sandt? Det er det ikke. På Nørrebro står to af slagsen, og maden i skabene er tiltænkt mennesker, der ikke ved, hvor deres næste måltid skal komme fra.

Det er ‘FællesSkabet i København’, der står bag de åbne køleskabe, som er et led i kampen mod madspild.

Konceptet er simpelt. Alle, der vil, kan donere mad, og alle, der har brug for det, kan spise maden. Det hele er gratis og drevet af frivillige.

- Vi vil gerne lave et system, hvor mad, der intet fejler, ikke behøver at blive smidt væk. Vi håber på, at forskellige kæder og supermarkeder vil samarbejde med os på sigt, så vi kan gøre en forskel, forklarer italienske Irene Valentina Di Lauro, som er den ene af to initiativtagere til FællesSkabet:

Italienske Irene Valentina Di Lauro, er en af  initiativtagerne til FællesSkabet. Hun flyttede til København i slutningen af sidste sommer, for at studere og for at gå ind i kampen mod madspild.
Italienske Irene Valentina Di Lauro, er en af  initiativtagerne til FællesSkabet. Hun flyttede til København i slutningen af sidste sommer, for at studere og for at gå ind i kampen mod madspild.

- Der er mange hjemløse mennesker i området omkring Folkets Hus, og der er også et shelter i nærheden, så maden er mest til dem, men det er til brug af alle, der vil engagere sig og bidrage.

Irene Valentina Di Lauro forklarer, at det ikke er, fordi der mangler madspildsinitiativer i København, men der har manglet et sted, der havde åbent alle døgnets timer, så alle kan tilgå det på det tidspunkt, der passer dem bedst.

Hvor kommer maden fra?

Der er to køleskabe. Det ene er tiltænkt almindelige køleskabsvarer som mælk, ost og tilberedt kød, mens det andet indeholder mad, der ikke skal på køl, som pasta, ris og brød.

Køleskabene bliver rengjort og gennemset hver dag af frivillige, som skal sikre, at skabenes indhold ikke er for gammelt eller er blevet dårligt.

Konceptet, forklarer Irene Valentina Di Lauro, er afhængigt af, at man stoler på de mennesker, der donerer maden. For alle og enhver kan donere mad til hylderne, og det bliver ikke oplyst, hvor maden stammer fra. 

Det betyder, at de frivillige, der passer køleskabet, ikke med sikkerhed ved, hvor maden kommer fra.

FællesSkabet I København eller Free Fridge Copenhagen er et åbent køleskab for alle. Ideen er inspireret af en række lignende projekter rundt om i verden.
FællesSkabet I København eller Free Fridge Copenhagen er et åbent køleskab for alle. Ideen er inspireret af en række lignende projekter rundt om i verden.

Det kan altså både være lækkert tilberedt mad, som private har til overs, brød, som et lokalt bageri har doneret, eller mad, som en madspilds-organisation har indsamlet. Men maden på hylderne kan også stamme fra supermarkedernes containere.

Fødevarestyrelsen: Det kan udgøre en risiko

På et skilt, der er sat op ved siden af de to køleskabe ved Folkets Hus fremgår det, at personer, der ønsker at donere mad, fraskriver sig ethvert ansvar for fødevarerne fra det øjeblik, de lægger maden på hylderne.

Det er dog ikke holdbart, at man ikke ved, hvor maden kommer fra, og donorerne ikke har ansvar for maden, mener Michael Rosenmark, der er chef for Fødevarestyrelsens rejsehold.

quote Folk er frie, og de er selv ansvarlige, når de tager mad fra køleskabet.

Irene Valentina Di Lauro, initiativtager til FællesSkabet i København

Ifølge Michael Rosenmark er det afgørende, at man kender alle fødevarernes ophav, fordi det kan ske, at supermarkeder eller fabrikanter kalder en vare tilbage ved eksempelvis fund af listeria eller glasskår i maden.

- Vi giver fuld opbakning til alle former for initiativ, der bekæmper madspild, men det skal være på en måde, så vi er sikre på, at folk ikke går hen og bliver syge, siger han og påpeger, at det især udgør en risiko, hvis maden i køleskabene er blevet skraldet fra supermarkeds-containere.

Alle kan donere til køleskabene, som indeholder alt fra frugt og grønt til tilberedte kødretter.
Alle kan donere til køleskabene, som indeholder alt fra frugt og grønt til tilberedte kødretter.

- Når supermarkeder smider varer ud, så kan det være, fordi fødevarerne ikke egner sig til at blive spist af mennesker. Kommer maden fra en container har det sandsynligvis også ligget et beskidt sted, og der kan være mus og rotter.

Et smuthul

Ifølge Fødevarestyrelsen må man ikke give mad videre, som man har fundet i containere eller skraldespande.

Men ifølge Irene Valentina Di Lauro bliver maden ikke givet væk. Den står blot i et køleskab til fri afbenyttelse af alle. Irene Valentina Di Lauro er bevidst om, at hun med køleskabet har fundet et “smuthul”, men:

- Folk er frie, og de er selv ansvarlige, når de tager mad fra køleskabet, siger hun.

Hun forsikrer, at køleskabenes indhold bliver tjekket godt og grundigt igennem af de frivillige, og skulle der være fordærvet mad, opfordrer hun brugerne til at bruge deres sanser og deres sunde fornuft til at sikre madens kvalitet.

Køleskabene kan findes ved Folkets Hus, der ligger på Stengade 50 på Nørrebro i København.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik