Er du træt af mørket? Nu starter den københavnske lysfestival

I de næste tre uger oplyses hovedstaden af smukke, mystiske og sjove installationer, der indgår i dette års Copenhagen Light Festival.

Selv om dagen er blevet markant længere, så synes de fleste af os nok, at det stadig er mørkt og trist en stor del af døgnet. 

Men fortvivl ikke. For det første bliver dagene længere dag for dag, og for det andet, så kan du fra fredag den 4. februar og tre uger frem nyde de mange lys-installationer, der under Copenhagen Light Festival 2022 bekæmper vintermørket.

Og i sin 2022-udgave bliver den københavnske lysfestival større end nogensinde. Det fortæller Jesper Kongshaug, der er bestyrelsesformand for festivalen, der nu rummer 50 værker og installationer. Men det er ikke nødvendigvis tanken, at der fremover skal være mere end det.

- Vi er jo allerede større end de andre lysfestivaler. Men man kan fremover arbejde med, at de enkelte installationer bliver større. Der behøver ikke at være flere af dem, siger Jesper Kongshaug til TV 2 Lorry.

Sidste år var omkring 500.000 mennesker ude at se på lysinstallationer i et København, der ellers lå underdrejet af coronamørke. Og interessen ventes også at blive stor denne gang.

Festivalen bliver et med byen

Festivalens store ambition er nu at forstærke sin position i byen. Og det er man allerede godt på vej til, siger Jesper Kongshaug.

- Vi får jo henvendelser fra borgere og bygningsejere - eller fra pladser, hvor man gerne vil have en lysskulptur stående. Samtidig er vi begyndt at samarbejde med hoteller og caféer, så man kan få en en forfriskning, når man går på vores rute, forklarer han.

Og med de cirka 50 lysskulpturer har Copenhagen Light Festival også nået et mål om, at når man  står ved en lysinstallation, så kan man typisk se hen til den næste. På den måde behøver man ikke gå rundt og lede, før man støder på lyskunstværkerne.

- Et af kunstværkerne er en stor sol. Og der spurgte Københavns Kommune, om ikke det kunne lade sig gøre, at folk blev gift med den som baggrund. Det sagde vi selvfølgelig ja til, siger Jesper Kongshaug.

Børsen er en af de historiske bygninger i København, som under lysfestivalen får et noget anderledes look.
Børsen er en af de historiske bygninger i København, som under lysfestivalen får et noget anderledes look.

Organisationen bag festivalen er en non-profit organisation, så det er altså ikke meningen, at der skal tjenes penge. Københavns Kommune yder et grundbeløb, og dernæst har folkene fra Copenhagen Light Festival året rundt travlt med at kontakte fonde, der kunne have lyst til at bidrage. Dertil kommer bidrag fra virksomheder, hvis bygninger bliver oplyst.

Værd at rejse efter

Ifølge Jesper Kongshaug har udlandet også fået øjnene op for den københavnske lysfestival. København er en relativt mørk by, og dermed står de deltagende kunstværker tydeligt i forhold til omgivelserne. Og nu er der så mange kunstværker, at man godt kan tilbringe to aftener i København med at gå rundt og se på lyskunst. Dermed er festivalen i højere grad også blevet noget, folk gerne vil rejse for at opleve.

Og er man glad for motion, så kan man deltage i et løb, hvor løberne er udstyret med lys. Ruten går forbi installationerne - og løberne er med til at bidrage til lysfesten.

Når lysfestivalen åbner fredag klokken 17, er det femte gang, København lægger mørke til de lysende kunstinstallationer. Hvis du vil læse mere og planlægge en vandrerute, så kan du gøre det på lysfestivalens hjemmeside, hvor du både kan finde kort over, hvor installationerne er - og se, hvilke events, der afvikles undervejs. 

Installationen her - A Dozen Sun - af Maj D er skabt af affaldsplastik. Under festivalen kan man blive gift med den særegne skulptur som baggrund.
Installationen her - A Dozen Sun - af Maj D er skabt af affaldsplastik. Under festivalen kan man blive gift med den særegne skulptur som baggrund.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik