Det nye Frihedsmuseum genåbner med modstandsfolk som VIP-gæster

De få nulevende modstandsfolk, der er tilbage fra besættelsestiden, har fået en særlig invitation til det genopbyggede Frihedsmuseum.

Under Anden Verdenskrig kæmpede mange danske modstandsfolk mod nazisterne.

Modstandsfolkene er siden da blevet hyldet mange gange for deres heltemodige indsats, og fredag den 3. juli i denne uge bliver heller ingen undtagelse. 

Her har de få modtandsfolk, der endnu lever, fået en helt særlig invitation, der skal give dem  et gensyn med fortiden og de fem, lange besættelsesår.

Det sker, når modstandskæmperne bliver de allerførste gæster på det nye Frihedsmuseum, der efter en større genopbygning åbner den 3. juli, oplyser museet i en pressemeddelelse.

Med genåbningen er det muligt at gå under jorden i besættelsestidens Danmark og komme helt tæt på den danske modstandskamp.

Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, siger, at der er en helt særlig grund til, at modstandsfolkene er valgt til at være de første, der besøger museet igen.

- Jeg glæder mig helt utroligt til at invitere modstandsfolkene inden for til den første rundvisning. De satte livet på spil under besættelsen i kampen mod Nazi-Tyskland, og det skylder vi dem en kæmpe tak for, siger han og fortsætter:

- Selvom Frihedsmuseet er hele Danmarks museum, så er det i den grad modstandsfolkenes museum, for det er grundlagt på deres kamp for frihed.

Genoplev tiden under besættelsen

På Frihedsmuseet er det muligt at komme en tur tilbage til besættelsestidens Danmark og opleve den modstandsbevægelse, der var dengang.

Det sker ved, at gæsterne kommer igennem forskellige scener med start den 8. april 1940, dagen før besættelsen, hvorefter de bevæger sig frem til befrielsen i 1945.

Gennem de forskellige scener vil fire modstandsfolk fortælle, gennem lyd og video, om deres valg og dilemmaer under krigen.

Modstandsfolkene, der er inviteret, vil opleve adskillige genstande fra besættelsestiden så som skruenøgler fra den første sabotageaktion, SS-uniformer, henrettelsespælene fra Ryvangen og modstandsmandens ’Flammens’ jakke.

Det er også muligt at møde en efterkommer af én af de danske jøder, der flygtede til Sverige. 

Her ses fiskerbåden, der blev brugt til flytningen, er også udstillet på museet.
Her ses fiskerbåden, der blev brugt til flytningen, er også udstillet på museet.
Foto: Frihedsmuseet

På et senere tidspunkt holder Frihedsmuseet en større, officiel åbning som oprindeligt planlagt, men som ikke kan finde sted nu grundet Covid-19. Det er endnu uvist, hvornår denne officielle åbning kan afholdes.

Alt du skal vide om museet: 

  • Museet åbner fredag 3. juli fra kl. 14.00 - 19.00.
  • Efter åbningsdagen er åbningstiderne mandag-søndag fra 10.00 - 17.00 fra juni-september og tirsdag-søndag fra 10.00 - 17.00 fra oktober-december.
  • Frihedsmuseet ligger i Churchillparken ved Kastellet i København.
  • Det er arkitekterne Lundgaard & Tranberg, der har tegnet det nye museum.
  • Bygningen og udstillingen er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Augustinus Fonden.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik