Historisk kampvogn indtager Krigsmuseet

En kampvogn fra Den Kolde Krig er på vej til Krigsmuseet, hvor den skal udstilles.

Kampvognen har aldrig været i krig, men været brugt af 2. Kampvognseskadron, I. Panserbataljon ved Jydske Dragronregiment i Holsterbro fra 1977-92. Foto: Krigsmuseet

På Krigsmuseet i København er man fulde af forventning og begejstring.

Her er der nemlig en stor kampvogn af modellen Leopard 1 på vej til museet, hvor den skal udstilles. 

Det skriver Krigsmuseet i en pressemeddelelse. 

Læs også Efter 75 dages transport ankommer legendarisk tank til militærmuseum

Museumschef Jens Carl Kirchmeier-Andersen glæder sig til at modtage den 43 tons tunge kampvogn. 

- Kampvognen formidler et vigtigt stykke dansk krigshistorie både før og efter Berlinmurens fald i 1989. Det er ret unikt, at vi nu får mulighed for at vise vores egen Leopard 1 frem for vores gæster. Det får vi takket være en fantastisk indsats fra frivillige fra nogle af hærens veteranforeninger, som har samlet og klargjort kampvognen for os, siger han.

Har været i kamp

Det store køretøj stammer fra Den Kolde Krig, hvor den blev brugt af det danske forsvar. 

Under Den Kolde Krig stod hundredvis af den slags kampvogne klar til at gå i kamp og forsvare Jylland i tilfælde af angreb. Efter Murens fald blev kampvognene et vigtigt aktiv i Danmarks aktivistiske udenrigspolitik, hvor flere af dem også kom i regulær kamp.

Læs også Historisk kampvogn vender hjem til stålby

- Det var for eksempel Leopard 1-kampvogne, der blev brugt under den berømte 'Operation Bøllebank' i ex-Jugoslavien, hvor danske soldater kom i ildkamp. Og denne type kampvogn var en del af det dansk-tyske NATO-forsvar under Den Kolde Krig, da Tyskland i løbet af 1960'erne blev en af Danmarks vigtigste militære allierede, fortæller seniorforsker på Nationalmuseet og ekspert i moderne krige Jens Ole Christensen.

Lignende kampvogne bliver stadig brugt i det danske forsvar dog i en opgraderet udgave. 

Kampvognen ankommer til Krigsmuseet på mandag, og er man interesseret i at se og røre kampvognen, er det muligt fra juli af.

Kampvognen bliver hejst over indgangsporten til museet på mandag. Foto: KrigsmuseetTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?