Borgmester: Smitten er eksploderet i København – alle skal tage ansvar lige nu

Flere end 4.000 københavnere er testet positive for covid-19 i løbet af de seneste syv dage. Kommunens har landets fjerdehøjeste smittetryk.

Smitten i København er "gået amok" i løbet af den seneste uge, og det er stærkt bekymrende.

Det mener sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF), efter tal fra Københavns Kommunes daglige overvågning af smitteudviklingen viser, at antallet af nye smittede på et døgn er mere end fordoblet på under en uge.

- Det er det her scenarie, vi skulle undgå, siger Sisse Marie Welling i en pressemeddelelse.

- Lige nu udvikler smitten sig ud af kontrol, og det på trods af, at vi allerede gør rigtig meget for at bremse og forebygge. Det er derfor helt afgørende, at alle gør sig ekstra umage nu med at leve op til de retningslinjer, der blandet andet betyder, at vi skal se hinanden meget mindre, og at vi skal holde os hjemme, hvis vi ikke er på toppen.

Flere end 4.000 københavnere er testet positive for covid-19 i løbet af de seneste syv dage, viser tal fra Statens Serum Institut.

Københavns Kommune har fredag en incidens (antal smittetilfælde per 100.000 indbyggere over syv dage, red.) på 638,8. Det er landet fjerdehøjeste, kun overgået af vestegnskommunerne Herlev, Solrød og Ishøj.

Frygter store smitteudbrud på ældreområdet

Situationen er ifølge fagborgmesteren særligt bekymrende på plejehjemmene i Københavns Kommune, hvor smitten nu er på niveau med foråret.

Kommunens nyeste tal viser, at der er smitteudbrud på ni af kommunens godt 40 plejehjem. 35 beboere er smittet fordelt på de ni plejehjem, mens 13 borgere i hjemmeplejen er konstateret smittet.

Siden epidemien brød ud i foråret, er 49 borgere på Københavns plejehjem og i hjemmeplejen døde med coronavirus. Nu frygter sundheds- og omsorgsborgmesteren, at den høje smitte vil koste endnu flere livet.

- Jeg frygter, at vi ligesom i foråret vil komme til at se større smitteudbrud på plejehjem, som kommer ud af kontrol, og som vil koste mange menneskeliv. Og at hospitalskapaciteten bliver alt for presset. Det skal vi for alt i verden undgå, siger Sisse Marie Welling (SF).

quote Puha, jeg ved godt, hvad jeg skal lave i julen

Christian Wamberg, overlæge på intensiv afdeling

Københavnsk hospital ser kraftig stigning i indlæggelser

På Bispebjerg Hospital i København mærker man i stigende grad det pres, Sisse Marie Welling frygter.

Her er sket en kraftig stigning i indlæggelser. 6 ud af 12 sengepladser på intensiv afdeling bliver lige nu brugt til coronapatienter, oplyser Christian Wamberg, der er overlæge på intensiv afdeling på hospitalet, til Ritzau.

- Antallet er indlagte er fint lige nu, men jeg frygter, det er stigende. Vi ser typisk patienterne baseret på 14 dage gamle smittetal.

- Så hvis der var 2000 smittede for 14 dage siden og 3000 i denne her uge, så tænker jeg "puha, jeg ved godt, hvad jeg skal lave i julen", siger overlægen.

Efterlyser større testkapacitet

Derfor kommer sundheds- og omsorgsborgmesteren med en opfordring til indbyggerne i Københavns Kommune: stram op, tag ansvar lige nu, efterlev retningslinjerne.

Ifølge fagborgmesteren er det positivt, at mange unge har lyttet til opfordringen om at lade sig teste. Det har dog skabt nye problemer, som skal løses.

- Det betyder desværre, at kapaciteten i testcentrene ikke helt kan følge med. Jeg håber derfor, at man hurtigst muligt vil finde løsninger på det problem og gøre det muligt at teste langt flere langt hurtigere, som regeringen også adresserede i går, siger Sisse Marie Welling (SF).

I København meldes der på nuværende tidspunkt desuden om op til 12 dages ventetid på testtider, skriver TV 2.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik