Bobby tilbyder queer-klip: "Ikke alle vil proppes i gængse kasser"

I Bobby Ågrens frisørsaloner skal man ikke tvinges til at vælge en dameklip eller en herreklip. Han tilbyder nemlig også queer-klip, fordi han mener, at ingen skal føle sig dømt på deres køn eller seksualitet, når de får en ny frisure.

- Jeg plejer at sige til folk, at de må vælge lige præcis den frisure, de har lyst til. Der er ikke nogen tvang til at vælge queer-, herre- eller dameklip.

Sådan siger Bobby Ågren. 

quote For nogle er det en enormt stor befrielse.

Bobby Ågren

Han ejer frisørsalonen "Ruben og Bobby", der ligger på Vesterbro og Nørrebro. 

I de frisørsaloner findes der tre typer klip med hver deres prisklasse. Dameklip, herreklip og som noget helt nyt, tilbyder de også queer-klip. Som kunde bestemmer man helt selv, hvilken type man hører under.

- For nogle er det en enormt stor befrielse, at de gerne må vælge en dameklip, selvom de er født som en mand, eller omvendt. Nogle er også rigtig glade for, at de ikke behøver at tage stilling til, om de vil have en herre- eller dameklip. De kan bare vælge queer-klip i stedet, forklarer Bobby Ågren om hans koncept.

Ruben og Bobby er en kombineret legetøjsbutik og frisørsalon.
Ruben og Bobby er en kombineret legetøjsbutik og frisørsalon.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Ruben og Bobby er i forvejen en ret iøjnefaldende frisørsalon, fordi det er en kombineret retrolegetøjsbutik og salon. Udover at tilbyde klip, så sælger de legetøj, gamle computerspil og man kan sågar prøve et arkadespil.

Hver femte kunde ønsker et queer-klip

Det er ikke, fordi queer-klip dækker over nogle bestemte typer af frisurer, ifølge Bobby.

- Queer-klip er ligesom alle mulige andre klip. Vi tilbyder det mere for at vise, at vi ikke dømmer nogen på deres seksualitet og køn, og at alle er velkomne, siger han.

Man skal dog kigge langt efter frisører med et lignende koncept. Faktisk kender Bobby Ågren ikke til andre, som tilbyder queer-klip.

- For mange frisører er det nemmere bare at have en dame- og herreklip. Man kunne også bare have en slags klip, men jeg kan godt lide den symbolværdi, det har, at vi tilbyder queer-klip. Og interessen for det er ret stor. Cirka hver femte kunde får en queer-klip, oplyser Bobby Ågren.

Retrolegetøj, gamle spillemaskiner og arkadespil fylder blandt frisørstolene.
Retrolegetøj, gamle spillemaskiner og arkadespil fylder blandt frisørstolene.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Når man træder ind i Bobbys frisørsaloner, skal man i forvejen være lidt åbensindet, ifølge Bobby selv. De ligner nemlig langt fra en traditionel frisørsalon.

- Når vi forventer, at vores kunder er åbensindede over for vores koncept, så bliver vi også nødt til at være åbensindede over for dem. Vi oplevede, at nogle kunder undrede sig over opdelingen af herre- og dameklip. De ville gerne have noget, som er midt imellem, hvor det ikke var kønnet, der var fokus på, og så startede vi med queer-klip, siger han.

En herrefrisurer er kantet - en damefrisure er rund

Der findes nogle klare retningslinjer for, hvilke frisurer der klæder en mand og en kvinde.

- Traditionelt er en herrefrisure meget firkantet og kantet, hvor det bløde og runde er mere feminint, forklarer Bobby og fortsætter:

- Jeg er udlært på frisørskolen for 13 år siden, og det var den viden, vi blev stopfodret med. Jeg ved ikke, om det har ændret sig i dag. Det håber jeg, og det tror jeg også lidt, at det har. Når man begynder at arbejde på den måde, som vi gør, så har jeg personligt skulle aflære nogle af de ting, som jeg er undervist i. Jeg har skulle glemme normerne om, hvad der er en klædelig frisure for en mand og en kvinde, fortæller han.

quote Jeg får også en indsigt i et miljø, som jeg ikke kender så godt.

Bobby Ågren

At tilbyde queer-klip har også givet anledning til mange spændende snakke med kunderne i frisørstolen, og nogle gange er frisørerne sågar blevet indviet i nogle store hemmeligheder.

- Jeg har haft kunder i frisørstolen, som havde besluttet at springe ud som queer. Nogle vælger at tage det første spring ved at ændre deres hår, og på den måde vise verden, at man identificerer sig som queer. Jeg har flere gange været så heldig at hjælpe dem med at lave den transformation, fortæller Bobby Ågren.

Hos Ruben og Bobby laver de ikke kun de helt specielle frisure. En helt klassisk herre- og damefrisure kan de også sagtens klare.
Hos Ruben og Bobby laver de ikke kun de helt specielle frisure. En helt klassisk herre- og damefrisure kan de også sagtens klare.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

I de situationer kan Bobby fornemme, at det er befriende for kunderne, at de ikke behøver at tage det med køn så højtideligt, når de er i hans salon. 

- Rigtig mange er rigtig glade for, at de trygt kan komme herind og bede om en frisure, uden at de føler, at de skal dømmes på, om den frisure nu passer til det køn, som man forudsætter, at de har, forklarer Bobby.

Men selv Bobby kæmper med at bruge de rette pronominer nogle gange.

- Jeg synes, at det er lidt svært nogle gange, om man skal sige mand eller kvinde, fordi det er jo ikke sikkert, at det lige er det, der definerer dem. Man kan sige, at den jungle i forhold til, hvordan man tiltaler nogle i forhold til deres køn, det er også noget, som jeg har skulle arbejde med, og stadigvæk også arbejder med, siger Bobby Ågren og afslutter:

- Det her med at møde en masse forskellige mennesker og have en masse personer i sædet, det synes jeg er enormt berigende. Jeg får også en indsigt i et miljø, som jeg ikke kender så godt.