Afslører byggekaos i kulturhus: "Det er en skandale af dimensioner"

Det endnu ufærdige Kulturcenter Kildevæld har været udsat for stribevis af byggetekniske fejl og svigt, viser ny rapport.

Facaden buer indad.

Isoleringen er mangelfuld.

Taget er utæt.

Og der er fundet flere tilfælde af skimmelsvamp og fugt.

Det byggeri, der for længst skulle have stået færdigt som et bæredygtigt kulturhus på Østerbro, er præget af flere byggetekniske fejl og svigt, viser ny rapport, som TV 2 Lorry har fået aktindsigt i. 

Udskudt fem gange på fem år

Kulturcenter Kildevæld, der skulle rumme både bibliotek, gymnastiksal, værksteder, café og et ”klimarum”, skulle oprindeligt have stået klar i 2016. Men efter at være blevet udskudt fem gange, er den oprindelige åbningsdato for længst fortid.

Sidste gang åbningen blev udskudt var i juni 2019 - blot få måneder før den officielle åbning.  

Udskydelsen kom som resultat af et gennemsyn af bygningen, hvor der blev fundet flere graverende byggefejl.

Det er de fejl, der nu redegøres for i rapporten, der indgår som en del af et større syn- og skønssag, der skal afgøre, hvordan fejlene på bygningen kan udbedres, og hvem der har ansvaret. 

- Jeg synes, det er en skandale af dimensioner. Det er mere graverende fejl, end vi havde antaget. Det undrer mig gevaldigt meget, hvordan man kan køre et projekt helt ud til kanten, uden nogen opdager det, lyder det fra Allan Marouf, der er formand for Østerbro Lokaludvalg.

Flere tilfælde af skimmelsvamp og en konkav facade

Nu står det klart, hvilke fejl det ufærdige byggeri rummer. Og det er ikke så få.

Rapporten påviser blandt andet, at byggefejl har gjort kulturhuset mere modtagelig overfor fugt og dermed også skimmelsvamp.

Skimmelsvampen har allerede fået fat flere steder.

Blandt andet har fejl med isoleringen af sokler, manglende tilslutning til kloak og manglende etablering af afløb ved et af bygningens tagnedløb ”givet anledning til følgeskader i kulturcenteret”, hvor der i ydervæggen er fundet ”skimmelvækst og opfugtning af krydsfiner nederst i konstruktionen”, står der blandt andet i rapporten.

Også tagkonstruktionen er den gal med. Her har utætheder i tagdugen og utætte samlinger medført vandskader.

Flere steder er der konstateret kuldebroer, det vil sige dårlig isolering, hvor varmen let slipper ud, og kulden let slipper ind, hvilket skønsmændene nogle steder opfatter som ”en markant byggeteknisk fejl”.

Artiklen fortsætter efter billedet

Skimmelsvamp i Kulturcenter Kildevæld.
Skimmelsvamp i Kulturcenter Kildevæld.

Og så er der den vestvendte facade, der buer så meget indad, at skønsmændene i rapporten konkluderer, at ”facaden må være opstillet uden at gennemføre en systematisk og løbende kontrolmåling”, og at facaden ikke er blevet justeret i tilstrækkelig grad efter kontrolmåling.

Fejlene og skaderne skal nu udbedres. Det er dog endnu ikke helt fastlagt præcis, hvordan det skal foregå. I skønsrapporten anslås prisen til knap en million kroner. Byggeri København, der er København Kommunes bygherreorganisation, har dog ikke ønsket at oplyse, om denne pris vil være den endelige.

Sløsede tegninger, dårlig projektledelse og mangel på gennemsigtighed

Den nu afsluttede rapport påviser alt fra skimmelsvamp til facadefejl, men den afgør ikke, hvem der har ansvaret for fejlene. Det spørgsmål skal afklares i endnu en rapport, der først ligger klar til marts.

Dermed må Byggeri København, projektets hovedentreprenør, tømrer-, snedker- og murerfirmaet Skou Gruppen, og den nu fyrerede totalrådgiver, Kant Arkitekter, væbne sig med tålmodighed, indtil det bliver afgjort, om ansvaret ligger på deres skuldre.

Spørger man hovedentreprenøren skyldes fejlene en mangelfuld projektstyring. 

- Hovedproblemet er, at man har givet os nogle tegninger, som man vidste, man ikke kunne bygge efter. Som vi ser det, er der fra start af lavet et dårligt materiale omkring, hvordan det skulle bygges. Københavns Kommune var klar over eller burde have været klar over, at der var et problem med at bygge efter de her tegninger, siger Skou Gruppens administrerende direktør Martin Skou til TV 2 Lorry.

Byggeri København ønsker ikke at kommentere kritikken, så længe skønssagen er i gang. Det samme gælder Kant Arkitekter, der er tidligere totalrådgivere på projektet, og som i januar fik sparket.

Skandalen har tidligere fået byrådsmedlem Jonas Bjørn Jensen (S) til at rette henvendelse til Kultur- og Fritidsforvaltningen for at få afklaret, hvordan det kunne gå så galt, og hvorfor fejlene ikke var blevet opdaget noget før. 

Her lød svaret, at fejlene har ”været skjult bag mangel på transparens i samarbejde mellem hovedentreprenøren og den oprindelige totalrådgiver. Det har generelt været svært at afhjælpe problemerne, da hovedentreprenøren og den oprindelige totalrådgiver har haft et uhensigtsmæssigt samarbejde, og der er opstået et uigennemskueligt forhold, hvor projekteringsfejl og udførelsesfejl har været flettet sammen.”

Sådan skal kulturhuset se ud, når det er færdigt. 
Sådan skal kulturhuset se ud, når det er færdigt. 
Foto: Effekt Arkitekter & Kant Arkitekter

Aktiviteter skal erstatte kulturhus 

Det er endnu uvist, hvor lang tid der vil gå, før Kulturcenter Kildevæld kan åbne.

Indtil da er planen at lave erstatsningsaktiviteter for de 1,5 millioner kroner, der årligt skulle være gået til driften af kulturcenteret. De ekstra aktiviteter er dog en sølle trøst, mener Allan Marouf.

- Det er fint, at der er bevilliget penge til kulturaktiviteter, men det kommer aldrig til at erstatte de aktiviteter, der ville have været, hvis kulturcenteret havde været åbent, lyder det fra Allan Marouf.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik