Bekymrede forældre sender åbent brev til politikerne

Politikerne i Københavns Kommune bør tage ved lære af situationen fra coronakrisen og afsætte penge til fast rengøring og ventilation i samtlige institutioner. Sådan lyder opfordringen i et åbent brev fra et forældreråd.

Coronakrisen har medført mange negative konsekvenser for samfundet - men den har bestemt også medført mange nye måder at gøre tingene på, som måske har fungeret bedre, end den måde tingene fungerede på tidligere.

Sådan lyder den overordnede konklusionen i et åbent brev til de københavnske politikere fra forældrerådet i børnehuset Vinkelager i Vanløse

Men de mange nye og gode initiativer på blandt andet institutionsområdet, hvor fokus har været på normeringer samt øget rengøring, bør ikke gå i glemmebogen, bare fordi den hidtil værste periode med coronavirus er overstået.

- Allerede tilbage i foråret kunne vi se, hvad det gjorde for arbejdsglæden og for børnenes trivsel, at man havde bedre normering. De positive konsekvenser stod lidt i kontrast ttil, at København var hårdt ramt af nedlukninger under coronakrisens start. Glæden og trivslen var et udtryk for, at for mange børn til ldagligt er stuvet for tæt sammen på for lidt plads, siger Jeppe Krommes-Ravnsmed, forældrerepræsentant i forældrerådet i børnehuset Vinkelager i Vanløse, til TV 2 Lorry.

Derfor har forældrerådet skrevet et åbent brev til samtlige politikere i Borgerrepræsentationen, for at få dem til at afsætte flere penge til at oprette faste rengøringsstillinger og til at sikre god udluftning og ventilation i samtlige kommunale institutioner.

"Da de københavnske daginstitutioner genåbnede i foråret, var man nødsaget til at ansætte 300 nye rengøringsmedarbejdere. Disse personer blev imidlertid kun ansat kortvarigt. Og nu, mens coronaen stadig hærger, er vi allerede tilbage til den gamle hverdag, hvor der ikke bliver gjort grundigt rent," lyder det i det åbne brev til politikerne.

Behov for øget rengøring

Ifølge forældrerådet fra Vanløse bør de 300 midlertidige rengøringsstillinger i stedet oprettes permanent, mens kommunen bør forpligte sig til at sikre et ordentligt indeklima for både børn og ansatte.

"En anden vigtig foranstaltning til at sikre børn og personale mod sygdomme, hovedpine og koncentrationsbesvær, er god udluftning og ventilation. Desværre så er der rigtig mange af Københavns daginstitutioner som ikke har installeret ventilationsanlæg. Dette er f.eks. tilfældet for vores institution. Om sommeren kan man klare sig igennem med at holde vinduerne åbne, men nu hvor vi går efterår og vinter i møde, kan man ikke have konstant gennemtræk," lyder det i brevet.

(Arkivfoto) Vinkelager Børnehus er en integreret daginstitution, der har plads til 33 vuggestuebørn og 35 børnehavebørn.
(Arkivfoto) Vinkelager Børnehus er en integreret daginstitution, der har plads til 33 vuggestuebørn og 35 børnehavebørn.
Foto: Københavns Kommune

Jeppe Krommes-Ravnsmed uddyber til TV 2 Lorry:

- Om sommeren kan man sagtens lufte ud, men om vinteren er det svært med åbne vinduer, når børnene leger på gulvet. Med lukkede vinduer og et dårligere indeklima stiger CO2-niveauet i institutionerne, og så får hverken børn eller voksne nok ilt til hjernenrne. Det kan både give hovedpine og koncentrationsbesvær, siger han.

Og hvis ikke indeklimaet forbedres, kan eventuelle viruspartikler ifølge forældrene også ophobe sig i de rum, hvor også børn og personale opholder sig - og det duer bestemt ikke, da WHO tilbage i juli måned meldte ud, at man ikke kunne afvise, hvorvidt coronavirus kunne smitte gennem luften. 

"I lyset af coronakrisen har flere forskere påpeget, at der er et akut behov for at skaffe ventilationsanlæg til de daginstitutioner og skoler, som ikke allerede har det. Dette opråb bakker vi helt op om, og vi mener, Københavns Kommune er forpligtet til at sikre et ordentligt indeklima for både børn og ansatte," skriver forældrene.

Omfordeling af pengene til minimumsnormeringer

Derudover mener forældrene, at politikerne bør kigge nærmere på den måde, man fordeler pengene på de forskellige situationer - selvom man dog glæder sig over, at der på de seneste budgetforhandlingerne er blevet fundet penge til minimumsnormering i kommunen fra 2022.

"Som det er nu gives de enkelte institutioner eller klynger af institutioner en fast pose penge pr. barn – den såkaldte pladspris, som i 2021 er omtrent 115.000 kr. for et vuggestuebarn, og omtrent 63.000 kr. for et børnehavebarn i København. Men der tages ikke højde for, at nogle institutioner har ansat pædagoger med lang anciennitet, der modtager en højere løn."

Dermed risikerer nogle institutioner ikke at have råd til nok hænder, hvis de vælger de mest erfarne pædagoger - og det er ifølge forældrene ikke retfærdigt.

- Men det handler ikke kun om normeringer. Det handler i høj grad også om de fysiske forhold, konkluderer Jeppe Krommes-Ravnsmed.

Borgmester åben for at se på forbedringer

På Rådhuset kvitterer børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) for brevet ved at invitere forældrene til et møde, hvor brevets indhold kan blive drøftet og mulige tiltag kan blive sat i værk.

- Forældreinddragelsen i vores daginstitutioner er med til at sikre en høj kvalitet i institutionerne, og det er simpelthen så vigtigt og givende, at der lokalt er gode samarbejder mellem forældre og den enkelte institution. Jeg vil gerne invitere repræsentanter fra Forældrerådet i Vinkelager Børnehus til et møde, så vi kan drøfte deres brev, siger børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S).

Vinkelager Børnehus er en kommunal, integreret daginstitution, der er normeret til 33 vuggestuebørn og 35 børnehavebørn. Børnene er fordelt på tre vuggestuegrupper og to børnehavegrupper.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik