13-årig elsker at lave mad: Nu har han skabt sit eget fritidsjob

Nogle 13-årige får måske en avisrute, gør rent eller får arbejde som flaskedreng. Jonas Hinge Thomsen har i stedet skabt sit eget job, hvor han dyrker sin helt store hobby.

- Suppen koger og vores kødsovs er ved at være klar, så vi kan vist godt gå i gang med næste ret.

13-årige Jonas Hinge Thomsen fra Valby føler sig mildest talt hjemme i et køkken.

Han har fået sin første bestilling på hele syv retter, og han har sat sig for at tilberede dem på én aften.

- Det fede ved at lave mad er, at man starter helt fra bunden med nogle råvare, og så arbejder man ud fra dét. Og så har man selv ansvaret for, at det bliver godt og smager godt, siger han til TV 2 Lorry, mens han leder efter gurkemeje til sin kylling i grøn karry.

Jonas Hinge Thomsen har tilbragt mange, mange timer her i køkkenet for at dyrke sin passion for madlavning. I disse dage er passionen blevet fundamentet i hans nye selv-opfundne fritidsjob: Gennem Facebook modtager han bestillinger på mad, som han tilbereder i køkkenet og bringer ud.

- Grunden til, at jeg ikke er blevet flaskedreng eller avisbud, er, at jeg har mere frihed, når jeg gør det, jeg gør nu. Jeg kan også selv styre, hvor meget jeg vil arbejde, og hvor mange opgaver, jeg tager, siger han.

Fakta: Hvad siger loven om at drive fødevarevirksomhed?

Må alle og enhver tilberede og sælge mad som Jonas Hinge Thomsen? Og hvad skal der egentlig til, før man må drive fødevarevirksomhed?


TV 2 Lorry har spurgt Fødevarestyrelsen.


- Først og fremmest lyder Jonas som en foretagsom ung mand. Hvis han har styr på tingene, og måske også har sine forældre med i projektet, så er der som udgangspunkt ikke noget i vejen for det. Han er også velkommen til at give os et kald, hvis der er noget, han er i tvivl om, siger Martin Birch Hansen, der er sektionsleder i Fødevarestyrelsen.


- Han skal være opmærksom på, at hvis han kommer over 30 dages aktivitet om året og et vist beløb, så skal han registrere sig som fødevarevirksomhed. Det gælder alle. Og så skal han selvfølgelig overholde fødevareloven under alle omstændigheder. Det er man forpligtet til, uanset om man er registreret hos Fødevarestyrelsen eller ej. I denne kontekst er det bedre at bede om tilladelse end tilgivelse, tilføjer han.

Idéen kom helt af sig selv: Da coronapandemien satte pres på de danske husholdninger, virkede det oplagt at udnytte passionen for madlavning til at tjene lidt penge på at give kunderne en nemmere hverdag.

Ville hellere lege med gryder

Selvom 13 år måske ikke lyder af meget, så har Jonas Hinge Thomsen allerede en del erfaring i køkkenet. Det fortæller hans far, Peter Thomsen.

- I starten kunne vi se det ved, at han hellere legede med gryder og skeer end det legetøj, vi havde købt i dyre domme. Da han var helt lille, lavede han mad med sand og planter, og hvad han ellers kunne finde, siger faren.

- Nu er han blevet rigtig god og omhyggelig med, at tingene skal være i orden. Jeg er selvfølgelig stolt af min søn, fordi han kaster sig ud i et større projekt som det her, tilføjer han.

I videoen i toppen af artiklen kan du se Jonas Hinge Thomsen kaste sig over en bestilling på syv retter, som alle bliver kokkereret på én aften.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik