Væltede ned over børnehave: Øjebæ får lov at stå

Det gamle bankhus på Oliebladsgade 8 har været vandaliseret gennem ti år. Alligevel er der ingen planer om at rive bygningen ned.

Ikke langt fra Amager Centret midt i byen ligger et spøgelseshus på adressen Oliebladsgade 8. 

quote Der har været et utal af pyromanbrande

Karin Andersen, amagerkaner

Her er graffiti, murbrokker og porcelæn fra det ødelagte toilet, som udefrakommende har tiltusket sig adgang til. 

Bygningen, der er fra 1937, var engang arkiv for Amagerbanken, men den har nu stået tom og ubrugt i årtier, mens den forfalder i sådan en grad, at beboerne i området føler sig utrygge. 

Byggetomten har da også en noget broget fortid. 

Mur faldt over børnehave

Allerede i marts 2003 var bygningen så medtaget af vind og vejr, at et stykke mur på seks gange 20 meter faldt fra ti meters højde og begravede store dele af en børnehavelegeplads i murbrokker.

Havde der været børn i institutionen på Frankrigsgade, var de muligvis døde på stedet, men heldigvis faldt muren på en søndag og ikke 24 timer senere, hvor solen skinnede fra en ellers skyfri forårshimmel. 

På trods af ulykken fik spøgelsehuset lov til at blive stående, og i 2007 forsøgte autonome så at besætte grunden, da Københavns Kommune lukkede Ungdomshuset på Jagtvej. 

I efteråret 2016 var den også gal, da der blev kastet en vandmelon ned fra taget af bygningen, som var ved at ramme omkring 20 vuggestue- og børnehavebørn på legepladsen. 

 
 
Foto: Privat

Spøgelseshus skaber utryghed

quote Folk er nærmest værre en muldvarper, så vi kører derud nogle gange om ugen for at lukke huller i bygningen

Carsten Bai, Lejerbo

Episoderne har skabt utryghed blandt forældre og pædagoger i institutionen på Frankrigsvej, men også beboere i området er godt trætte af det forladte byggeri. 

-  Jeg glor på den klods hver dag. Mit øje bliver så generet af det. Der har været et utal af pyromanbrande. Det har været opholdssted for illegale, og du kan se, at der er grafitti og skidt og lort, siger amagerkaneren Karin Andersen til TV 2 Lorry. 

Hun er ikke tryg ved stedet:

- Nu kommer sommeren igen, og så kommer der unge, som vil ind i huset, og vi har jo set, hvordan det er gået før. Tjuhej, hvor det går, siger hun. 

 
 
Foto: Privat

Får lov at stå i det uvisse

Det er boligselskabet Lejerbo, som ejer grunden i dag. 

Selskabet købte ruinen, fordi man ønskede at rive det hele ned og i stedet bygge en 45 plejeboliger til sindslidende københavnere.

Planerne har ligget klar længe, men er ikke blevet godkendt af kommunen. Derfor ved man ikke, hvad man skal med grunden, lyder det fra projektleder Carsten Bai. 

- Enten bygger vi noget andet, eller også sælger vi stedet. Der er ikke lavet nogle nye planer endnu, siger han til TV 2 Lorry. 

Kan I være sikre på, at bygningen ikke vælter ned over folk derude?
Den braser ikke sammen. Men der kommer ubudne gæster, så vi har muret huller til og revet nogle bygninger ned, som lå op til, så man ikke kan komme ind. Men de folk er nærmest værre en muldvarper, så vi kører derud nogle gange om ugen for at lukke huller i bygningen, hvis der kommer nye. 

Oprindeligt var det planen,at plejeboligerne skulle stå klar i starten af 2016. Der er endnu ingen nedrivningstilladelse for grunden.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere