Roklub er rystet: Ulykken burde ikke kunne ske

København bør have et egentligt havnepoliti, mener robklub.

Rystende og tragisk, men ikke overraskende.

Sådan er reaktionen fra Danske Studenters Roklub efter dødsulykken i Københavns Havn lørdag aften.

quote Det er jo enormt tragisk. Det er en ulykke, der ikke burde ske,

Kasper Haagensen, formand, Danske Studenters Roklub

Roklubben er en af de mange foreninger, der jævnligt oplever, hvordan fartglade jetskiførere ræser gennem Københavns Havn – og dermed udsætter omgivelserne for betragtelig fare.

- Det er jo enormt tragisk. Det er en ulykke, der ikke burde ske, siger roklubbens formand Kasper Haagensen til TV 2 Lorry.

Udfordringer til søs

Tilbage i 2013 blev en af roklubbens både påsejlet af en jetski, der havde så høj fart, at den fortsætte igennem og hen over robåden – ganske tæt på roerne. Ingen kom noget til, men det var det rene held.

- De roere, der var på båden er stadig rystet over oplevelsen dengang, siger Kasper Haagensen.

Siden dengang har Danske Studenters Roklub forsøgt at råbe politikerne op – ligesom foreningen opfordrede medlemmer til at anmelde alle tilfælde af ulovlig jetskisejlads til politiet, som generelt har været gode til at rykke ud. Men politiet har udfordringer til søs, påpeger Kasper Haagensen.

- Udfordringen for politiet er at de ikke har en fast havneenhed. Jeg vil ikke sige, at det er på må og få – men de har jo ikke deres eget udstyr, så de kan patruljere på vandet og må have assistancen fra Marinehjemmeværnet eller beredskabet, siger han.

Brug for hurtigere udrykning

Han efterspørger, at Københavns Politi – om ikke andet i en prøveperiode – etablerer et egentligt havnepoliti. Det skal patruljere på de tidspunkter, hvor der er flest i vandet – og skal sikre, at politiet kan komme hurtigere i vandet på andre tidspunkter.

Havnepolitiet bør ifølge Kasper Haagensen patruljere i området fra Taarbæk i nord over Amager Strandpark i øst til Ishøj Strandpark i syd.

- Der går for lang tid i dag, konstaterer Kasper Haagensen, som understreger, at han ikke har nogen finger at sætte på politiets konkrete indsats i og omkring Københavns Havn. Det er rammerne, der skal gøres bedre.

Nummerplader er en god idé

Kasper Haagensen bakker op om Dansk Folkepartis forslag om at sætte nummerplader på alle jetski, så man umiddelbart har mulighed for at anmelde dem, der ikke overholder reglerne.

- Det bakker vi op om og har også selv haft foreslået det. Det kan bestemt være en del af løsningen, siger Kasper Haagensen.

Også HavneForum København, der er en paraplyorganisation for de mange foreninger og virksomheder omkring havnen, peger på, at problemerne med hurtige jetski i havnen langt fra er nyt.

- Det har været et problem meget længe. De sidste tre-fire år har der været problemer, siger formand Hans Christian Hansen til Ritzau.

Han mener, at mere patruljering fra politiet i havnen vil være en måde at forsøge at komme problemet til livs på.

Flere 'almindelige' mennesker på vandet

Der er ifølge Hans Christian Hansen generelt et problem med den måde, som folk sejler på i havnen - både med hastigheden og selve sejladsen.

- Man sejler op imod i hinanden, rundt om hinanden. Man leger på vandet, forklarer han.

Billedet genkendes af Kasper Haagensen.

- Københavns Havn er i dag en folkehavn og ikke en industrihavn. Der er rigtig mange, som ikke har en søfaglig uddannelse. Det er ikke nødvendigvis noget, vi vil lave om på. Det er bare et faktum og det gør bare at havnen er anderledes trafikeret i dag end for ti år siden, siger han.

Ulykken, der krævede to dødsofre får nu et retligt efterspil. Klokken 13 fremstilles otte personer i grundlovsforhør i København – hvoraf den ene sigtes for at 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik