Plaget af vareleverings-støj? Nu kan du måske få nattesøvnen tilbage

Et større samarbejde mellem Miljøstyrelsen og erhvervslivet har til formål at nedbringe støj, når der leveres varer i detailbranchen.

Du kender det måske selv, hvis du er nabo til et supermarked, der får leveret varer i ydertimerne. Lyden af lastbilen der parkerer klokken to om natten, lyden af en bildør der smækker højlydt, eller lyden af raslende gitterbure, der bliver transporteret ud af lastrummet og trilles over en kantsten.

Hvis man ikke sover meget tungt, så kan ovenstående støjinferno vække de fleste fra den søde nattesøvn og dermed være til gene for beboerne i området.

Miljøstyrelsens samarbejdspartnere

Af den grund har Miljøstyrelsen valgt at udarbejde en vejledning til, hvordan man på bedst mulig vis udvikler en støjsvag varelevering i detailhandelsbranchen. Og det indbefatter brugen af nyudviklede støjreducerende redskaber. 

Det er især den nye teknologi og uddannelse af medarbejdere, der udgør hovedkernen i den nye vejledning, som er blevet til i samarbejde med en række store aktører i erhvervslivet. Erfaringer fra Holland, og til dels her i Danmark, viser, at man kan nedsætte støjen med det, som svarer til en halvering af støjen for øret. 

- Det vi kan se, det er, at man kan reducere støjen med ca. 10-15 decibel, hvis man bruger de her redskaber. Det svarer til en halvering af støjen. Det er en ret vigtig pointe, at selv om man bruger de her redskaber, så er der ingen garanti for, at man overholder grænseværdierne, og vi ændrer ikke beskyttelsesniveauet for borgerne. Vi forventer at se færre konflikter og færre klager, hvis redskaberne bliver brugt. Det er hele formålet, siger Jens Schultz Thers fra Miljøstyrelsen.

Helt konkret anbefaler Miljøstyrelsen at støjen kan begrænses ved brug af en række metoder, som ofte skal kombineres for at få tilstrækkelig effekt:

Opskriften på støjreduktion ved varelevering

Den store brødproducent Schulstad leverer dagligt tonsvis af varer til butikker i hele landet, og i København har virksomheden de seneste tre år kørt en særlig forsøgsordning for at nedbringe støj i forbindelse med vareleveringer i områder, hvor der er restriktioner på grund af borgerklager.

Kommunerne får generelt mange klager om støj i forbindelse med varelevering i ydertimerne som både tæller aften- og nattetimer og søndage. Støjen har hidtil været den negative del i den forbindelse med varelevering i ydertimerne, mens det på positivsiden betyder færre lastbiler i myldretiden.

Schulstads forsøgsordning har dog hidtil været en stor succes.

- Man kan ikke helt undgå støj, men siden vi for tre år siden begyndte vi at køre med hybridlastbiler i København og brugt særligt støjreducerende udstyr, og der sket en mærkbar ændring. Antallet af borgerklager er faldet markant, og det er meget positivt, siger Niels Kristian Holm, der er logistikchef i Schulstad

Løsningen med hybridlastbiler er omkostningsfuld, og derfor er det kun i København, man indtil videre kører med de lydsvage køretøjer, men man kigger hele tiden på, hvor der kan gøres en indsats.

 
 
Foto: Claus Bech Andersen - Ritzau Scanpix

Det er dog ikke nok kun at have støjsvagt udstyr, for man skal også som vareleverandør have viden om, hvordan man håndterer det korrekt. Derfor bruger Schulstad også kræfter på at uddanne deres medarbejdere.

- Vi har sammen med vores lastbilsleverandør og materialeleverandør støjreduceret alle vores lastbiler og udstyr som palleløftere og gaffeltrucks, inden for de rammer, som vi har kunnet. Og så har vi gjort meget for at uddanne vores chauffører, for det nytter ikke noget, hvis de larmer ved at råbe eller spiller høj musik, når de kommer kørende. Man kan godt sige, at det er en form for ’vis hensyn-uddannelse”, siger Niels Kristian Holm.

Vil du vide mere om Miljøstyrelsens vejledning for at fremme udvikling mod støjsvag varelevering i detailhandelsbranchen, kan du læse rapporten her.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Jørgen Olsen Fredens Havn

- Hvad nu, hvis jeg stillede 20 udrangerede campingvogne ind i Kongens Have?

Rækkehuse i Tingbjerg

Stor interesse for at købe ejerbolig i hård ghetto

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 22.08.48

Undersøgelse udpeger Egedal som landets bedste kommune

20_percent

playLeif reddede 5-årig fra druknedød: Nu hyldes han på frimærke som hverdagshelt

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere