Nye lastbiler i Region H kører på tis og afføring

Region Hovedstaden har taget sine nye biogas-lastbiler i brug, der på en cocktail af urin og afføring tøffer rundt med rene uniformer og operationsudstyr.

De forurener mindre, og de støjer mindre. Og så kører de på afføring og urin fra grise og køer.

Region Hovedstaden tog fredag de første af sine i alt 11 nye biogas-lastbiler i brug, der fremover skal fragte regionens redskaber rundt.

- Vi er jo en kæmpe virksomhed, og vi har et enormt dagligt transportbehov, så vores hospitaler får alle de ressourcer, de skal bruge. Samtidigt har vi en ambition om at blive så grønne som muligt, og her var en stor mulighed for at gå forrest, siger Kim Rockhill fra Socialdemokratiet, der er formand for Region Hovedstadens Miljø- og Klimaudvalg i en pressemeddelelse.

- Den mulighed er jeg rigtig glad for, at vi har grebet. Det er en fornøjelse at tænke på, at noget, vi betragter som affald, kan blive en vigtig ressource, som kan erstatte fossile brændstoffer og hjælpe en lille smule på vores klimaudfordringer, siger han.

Co2-besparelse svarende til 11.000 timer i en flyvemaskine

Lastbilerne har været undervejs siden juni 2018, hvor regionsrådet vedtog indkøbet med det formål at reducere regionens Co2-aftryk. Region Hovedstaden har nemlig en ambition om at være Co2-neutral på transportområdet i år 2025.

Det forventes, at biogas-lastbilernes ibrugtagen vil bidrage en god portion til at nå den ambition:

- Vi forventer, at lastbilerne kan give en gevinst på 1.000 ton Co2 årligt. Det svarer til 52 ton bøf eller 11.000 timer i en flyvemaskine – eller tusinde gange så meget, som hver enkelt dansker ifølge energistyrelsen skal spare i Co2-udledning om året, siger Kim Rockhill.

De 11 biogas-lastbiler skal levere rene uniformer og operationsudtyr til regionens forskellige hospitaler og sundhedshuse. Først til december vil alle 11 biler være i brug.

Biogas fremstilles ved at ”afgasse”, med andre ord udrådne, biomasse, for eksempel organisk affald eller gødning fra dyr, under iltfrie forhold. Staten fremmer produktion af biogas gennem tilskud, som Energistyrelsen udbetaler til de kraftværker eller virksomheder, der anvender biogas i stedet for naturgas.

 
 
Foto: Region Hovedstaden

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

def_thumb,50_percent

playHver fjerde grundvandsboring ramt af forurening i Region Sjælland

Skodrist

playAskeriste skal løse Køges skodproblem

thumbnail-til-hvem-tager-skraldet2-0_SpOs_v

playVi sorterer affald i lange baner - men nytter det noget?

genbrugsstation genbrugsplads

Farvel til småt brændbart på genbrugspladser i hovedstaden

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere