Opråb fra nybagt familie: Luk ikke barselshotellet

Rigshospitalets barselshotel lukker, men det er en skandale, lyder det fra et nybagt forældrepar.

Nyfødte Nolia fik sygdommen gulsot kort efter fødslen. Derfor rykkede Camilla og Kenny ind på Rigshospitalets barselshotel i to dage. Foto: Privat

På barselshotellet i Aldersrogade har førstegangsfødende siden 2010 kunnet overnætte for at få en tryg og rolig start på det nye familieliv. 

Jeg er ikke i tvivl om, at det har gjort en verden til forskel

Kenny Andreasen, far

Her er der sygeplejersker og jordemødre lige ved hånden, hvis der skulle opstå komplikationer eller spørgsmål. 

Og det kan være altafgørende for en god oplevelse, lyder det fra Kenny Andreasen, der netop er blevet far til lille Nolia. 

Den lille pige fik, som mange andre nyfødte, sygdommen gulsot kort efter fødslen. Hun havde også svært ved at gabe over mors brystvorte, og derfor lod familien sig indlægge på barselshotellet. 

- Nolia har haft en meget tryg start på livet, og hendes første tre dage. Vi har haft mulighed for, at jeg var medindlagt, som det hedder. Selvom der var små problemer, så har vi kunnet fokusere på at nyde hinanden og barnet. Jeg er ikke i tvivl om, at det har gjort en verden til forskel, siger Kenny Andreasen til TV 2 Lorry.

Han kalder det utrolig ærgerligt, at kommende forældre ikke kan få samme hjælp. 

Læs også Rigshospitalets fødselschef går i protest

Regionen skal spare mange millioner
Barselshotellet skal lukke som et led i Region Hovedstadens spareplaner.

I alt skal der skæres 38 sengepladser på hospitalerne, og på Rigshospitalet skal man konkret hente 94 millioner kroner. 

- Jeg er ikke ekspert i offentlig økonomi, men jeg forstår ikke, at man ikke har budget til at fortsætte. Det er ekstremt synd og utrolig ærgerligt, at andre familier ikke får den oplevelse, som vi fik. Det er et fantastisk tilbud, og jeg blev så overvældet af situationen, siger Kenny Andreasen. 

På Rigshospitalet vil Patienthotellet skulle overtage funktionerne, men det kalder den nybagte far for rent politisk spin. 

- Man lukker et hotel med fjorten stuer, og så laver man syv nye sengepladser, hvor kun mor og barn kan være indlagt. Det er en bortforklaring, og det er tættere på politisk spin end noget som helst andet, siger han til TV 2 Lorry. 

Læs også Skimmel-alarm på Rigshospitalet

Nyt børnehospital om få år
Jordemoder og ammekonsulent Birgitte Hyldebrandt fra Barselshotellet har også tidligere til TV 2 Lorry kaldt det en forringelse.

Måske kunne det løbe rundt, hvis det var kombineret med en mindre egenbetaling

Kenny Andreasen, far

- Det er jeg ikke i tvivl om. Jeg synes, det er en dårlig ide, sagde hun. 

Dengang svarede regionrådsformand Sophie Hæstop Andersen, at der om få år vil komme et nyt børnehospital. 

- Det skal være trygt at føde i Region Hovedstaden. Barselshotellet kommer ind under nye rammer på Rigshospitalet, og det kan godt være, at det bliver et tilbud til færre mennesker, men samtidig bygger vi et helt nyt børnehospital om få år. Jeg ved godt, at det ikke hjælper her og nu, men det er baggrunden for prioriteringen. 

Imens forstår den frustrerede far ikke, at Københavns Kommune ikke gør mere for at støtte tilbuddet. 

- Kommunen kunne give et tilskud. Der burde være incitament til at hjælpe, og det burde være et tilbud, som kommunen er stolt af. Måske kunne det løbe rundt, hvis det var kombineret med en mindre egenbetaling. Jeg tror gerne, at forældre vil betale nogle hundrede kroner for at overnatte, siger han. 

02:17

Sophie Hæstorp Andersen om spareplan i Region Hovedstaden. 

Luk video

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik