Skimmel-alarm på Rigshospitalet

Den underjordiske varemodtagelse, hvor eksempelvis sterilt sengetøj fragtes gennem, er voldsomt angrebet af skimmelsvampe.

Skimmelsvamp skyldes fugt og dårligt indeklima. Eksemplet her er ikke fra Rigshospitalet. Foto: Morten Thun - Scanpix

Et hospital skulle gerne være et sterilt og sundt miljø.

Sker der ikke en sterilisering, er det ganske bekymrende

 Niels Skals, ph.d. i biologi

Alligevel trives nogle af de mest frygtede skimmelsvampe fortrinligt i Rigshospitalets kælder. 

Det skriver Ekstra Bladet mandag, der er kommet i besiddelse af en mikrobiologisk rapport om forholdene på stedet. 

- Det er tragikomisk eller snarere uhyggeligt, for skaderne er gamle - billederne afslører tydeligt, at problemet har stået på længe, At det her finder sted på et hospital er pinligt og ganske ubetryggende, siger en af landets førende eksperter i skimmelsvampe, Niels Skals, der har læst rapporten, til Ekstra Bladet. 

Læs også I nat sker det: Rigshospitalet indtager Sundhedsplatformen

Han hæfter sig ved, at den særlige chaetomium-svamp er fundet i kælderen, og det er en farlig type, der kan give luftvejsbesvær og gener i slimhinder, øjne, næse og hovedpine. 

- Sker der ikke en sterilisering, er det ganske bekymrende, fordi eksempelvis patienter med lungesygdomme, transplanterede patienter, cancer-patienter på kemo samt hiv-patienter får medicin, som nedsætter immunforsvaret, hvilket gør dem meget sårbare overfor skimmelsvampe, siger han. 

Svampesporene spredes i luften, og kan dermed ende blandt patienterne, når varer transporteres op og ned ad hospitalets gange. 

Læs også Rigshospitals-byggeri under skærpet tilsyn

Rigshospitalet oplyser, at der ikke er data, som viser, der skulle være en stigning i skimmelsvamp-infektioner på hospitalet. 

Centerdirektør på Rigshospitalet Morten Christiansson oplyser desuden, at hospitalet benytter sig af en række forholdsregler.

Eksempelvis transporterer de kun sengetøj fra kælderen og op, hvis det er overtrukket med plast. 
 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik