Økonomer advarer: Frygt for boligboble i København

Priserne på det københavnske boligmarked er steget så voldsomt, at økonomer nu sender en advarsel til nye boligkøbere.

Stort set alle steder i København bliver ejerlejlighederne revet væk, og priserne bliver ved med at stige og stige. 
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at priserne på ejerlejligheder alene i april steg med 3,2 procent.

Det lyder måske ikke af så meget. Men det betyder helt konkret, at en lejlighed som kostede to millioner i marts, pludselig var steget hele 64.000 kroner i april.

quote Bekymringsrynkerne er begyndt at dukke frem hos mig og flere andre økonomer

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom, Nordea

Det er præcis de prisstigninger, der nu får økonomer til at advare mod en ny boligboble.

- Det, man kan være bekymret for, er, om priserne er steget så meget, at de er ude af takt med den økonomiske virkelighed. Med andre ord - risikoen for at vi er på vej ind i en ny boligboble, eller at vi allerede står midt i én, er bestemt tilstede, siger cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian, til TV 2 Lorry.

Tjener mere på lejligheden end arbejdet

De bekymringer deler han med boligøkonom fra Nordea, Lise Nytoft Bergmann. 

- Det går ufatteligt stærkt på det københavnske boligmarked lige i øjeblikket. Så bekymringsrynkerne er begyndt at dukke frem hos mig og flere andre økonomer. Man kan frygte en tilbagevenden til 00'erne, hvor flere boligejere fik købt til rigtig høje priser og at de i mange år efter måtte sælge med et tab, hvis de flyttede fra lejligheden igen, siger Lise Nytoft Bergmann.

Priserne på ejerlejligheder i København er steget voldsomt de seneste 3 år. En lejlighed som i 2014 kostede 2,8 millioner kroner, koster i gennemsnittet 3,8 millioner kroner i dag. 

- For langt de fleste mennesker, som har ejet en lejlighed i København. Så har de faktisk tjent mere på deres lejlighed end ved at gå på arbejde, påpeger Steen Bocian. 

Sælg ikke lige med det samme

Hovedårsagerne til de skyhøje priser skyldes, i følge økonomerne, særligt højkonjunktur med høj arbejdsløshed og en meget lav rente. Men renten kan hurtigt stige igen og derfor giver økonomerne to gode råd til de boligkøbere, som i øjeblikket står og tripper, for at etablere sig på det københavnske boligmarkedet.

- For det første skal køberne helst have en lang tidshorisont, så de ikke har en forventning om, at skulle sælge ejerlejligheden igen lige indenfor en kort årrække, siger Lise Nytoft Bergmann.

- For det andet skal køberne overveje et fastforrentet lån, fordi de har den egenskab, at hvis renten stiger, så falder værdien af den gæld man har i boligen faktisk også, siger Steen Bocian.

Går du med købetanker er det måske også værd at bemærke, at boligskatterne på ejerlejligheder vil stige efter 2021, når det nuværende skattestop ophører. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik