Minister vil tvinge andelshavere til at betale af på lån

​Økonomien i landets andelsboligforeninger skal være mere robust, påpeger eksperter. Ministeren bakker op.

Det skal være slut med konkurser blandt landets andelsboligforeninger, og andelshavere skal kunne sove trygt om natten i vished om, at de kan blive boende i deres hjem.

Det mener erhvervsminister Brian Mikkelsen, Kons., der lørdag har offentliggjort 13 anbefalinger fra en arbejdsgruppe om ansvarlig drift af andelsboligforeninger.

Eksperterne anbefaler, at andelsboligforeningerne fremover kun i meget begrænset omfang kan optage afdragsfrie lån. Det skal forhindre, at flere foreninger går konkurs, sådan som det er sket for Duegården og Hostrups Have på Frederiksberg.

Et hovedstadsfænomen

quote Hvis vi forestiller os, at man bare øger gælden gang på gang, vil det komme over på nye andelshavere

Brian Mikkelsen, erhvervsminister, Kons.

Mikkelsen: Et ønske fra andelsforeningerne selv

- Det er et ønske fra andelsboligforeningerne selv, at man gerne vil sikre en robusthed i foreninger. Hvis vi forestiller os, at man bare øger gælden gang på gang, vil det komme over på nye andelshavere. Her laver vi nogle restriktioner i forhold til hvad realkreditten kan låne til andelsboligforeninger. Det gør, at vi får nogle mere solide foreninger, siger Brian Mikkelsen til TV 2.

Ud over at ville spænde ben for at lade andelsforeninger optage afdragsfrie lån, er der også fokus på bestyrelsens ansvar, planer over foreningens økonomi flere år ud i fremtiden, og at andelshavere ikke får en for lav husleje efter en mulig konkurs.

Et af de helt store problemer, som har fået flere foreninger til at knække halsen, har været vurderinger af ejendommene. De har nogle gange ligget langt over den reelle værdi.

Kriseramte foreninger: Forkert præmis

quote Der er bestemt ikke tale om uansvarlig drift for de nødlidende foreninger. Der er tale om uansvarlig finansiering fra bank og realkredit

Niels Bjørnstrup, formand for AB i Krise

Mens Brian Mikkelsen altså er ganske godt tilfreds med anbefalingerne, er modtagelsen anderledes kølig hos formanden for AB i Krise, der repræsenterer 30 af de af andelsboligforeninger, der har ondt i økonomien.

- Hele præmissen for arbejdsgruppen er efter vores opfattelse helt forkert. Præmissen lyder, at det drejer sig om uansvarlig drift. Men det, der er tale om her, er bestemt ikke uansvarlig drift for de nødlidende foreninger. Der er tale om uansvarlig finansiering fra bank og realkredit, siger foreningens formand Niels Bjørnstrup til Ritzau.

Erhvervsministeren vil nu drøfte med Folketingets partier, hvordan anbefalingerne skal omsættes til lovgivning.

- Nu inviterer jeg til forhandlinger. Jeg fornemmer, at der blandt Folketingets partier er en interesse i at sikre andelsforeningerne, siger han.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Bertel2

Bertel Haarder takker af: Her er 9 nedslag i hans lange karriere

20200917-173607-L-1920x1277we

Her er de 12 sager: Advokatundersøgelse afslører Frank Jensens krænkelser

20191107-180758-5-1920x1280we

Partier kræver brev i fredningssag tilbagekaldt: "Retssikkerheden er på spil"

Lejlighed altaner

Det kan blive sværere at få en altan i København

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere